ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 - 5:12:20μ.μ.
07
Φεβρουαρίου

«Η Ρωσία διείσδυσε στην πολιτική της Κύπρου, πέρασε ψήφισμα και δημιούργησε ρωσικό κόμμα» λέει έρευνα

Έγινε και δωρεά χιλιάδων ευρώ σε κυπριακό κόμμα

 

Στη δημοσιότητα ήρθε μια νέα έρευνα, η οποία αναφέρει ότι η Ρωσία το 2016 διείσδυσε με επιτυχία στη πολιτική ζωή της Κύπρου και μέσω παράνομων χρηματοδοτήσεων, όχι μόνο δημιούργησε ρωσικό κόμμα, αλλά και μπόρεσε η Μόσχα να συντάξει νόμο υπέρ της και να τον περάσει από την κυπριακή Βουλή.

 

Ο οργανισμός OCCRP (Παγκόσμιο δίκτυο δημοσιογράφων ερευνητών κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος) αναφέρει στο occrp.org, ότι κεντρικό πρόσωπο στη ιστορία ήταν ο Ρώσος Ντμίτρι Κοζλόφ, ο οποίος απέκτησε όπως και ο πατέρας του κυπριακή υπηκοότητα μέσω του προγράμματος «χρυσών διαβατηρίων».

 

Πιο αναλυτικά, το 2016 ο Αγκασαριάν έστειλε στον Μιρζαχανιάν –Ρώσοι λομπίστες, συμμαθητές του Κοζλόφ με βάση τον ίδιο– έγγραφο με τίτλο «Ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου», σχετικά με την άρση οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που είχαν επιβληθεί για την Κριμαία.

 

Το ψήφισμα και η δημιουργία κόμματος


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ρώσων το ψήφισμα θα τύγχανε υποστήριξης από τον δεξιό ΔΗΣΥ και το αριστερό ΑΚΕΛ. Ο Ντμίτρι Κοζλόφ παραδέχθηκε στον OCCRP ότι προσέγγισε Κύπριους βουλευτές για να τους βολιδοσκοπήσει. Δήλωσε πως επικοινώνησε με τον τότε ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, αλλά όπως είπε «δεν άσκησε πίεση», καθώς ο κ. Κυπριανού φαινόταν επίσης να ενδιαφέρεται για την ιδέα ενός φιλορωσικού ψηφίσματος.

 

Στις 29 Ιουνίου 2016, ο Αγκασαριάν έστειλε στον Μιρζαχανιάν ένα email που περιελάμβανε προσχέδιο του ψηφίσματος που έφερε την υπογραφή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ. Στις 7 Ιουλίου, το ψήφισμα εγκρίθηκε από τη Βουλή της Κύπρου και ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό που είχαν ετοιμάσει οι Ρώσοι.

 

Επίσης, λίγο μετά την έγκριση του ψηφίσματος, ο Κοζλόφ έκανε δωρεά το ποσό των 15.000 ευρώ στο ΑΚΕΛ, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως ήταν για «φιλανθρωπικούς σκοπούς» και το κόμμα να λέει ότι έγινε ως «πιθανή ένδειξη ευγνωμοσύνης για το ψήφισμα».

 

Στη συνέχεια, το 2017 στη Κύπρο δημιουργήθηκε ένα νέο κόμμα με την ονομασία «Εγώ ο Πολίτης», το οποίο έγινε γνωστό ως «ρωσικό κόμμα» καθώς σε αυτό μετείχαν Ρώσοι που είχαν αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα, αλλά και Κύπριοι που είχαν σχέσεις με τη Μόσχα.

 

Το κόμμα διαλύθηκε το 2021, όμως εξακολουθεί να διατηρεί ενεργή την ιστοσελίδα του, ενώ στήριξε ανοιχτά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ως υποψήφιο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 36 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα