ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 3:31:45μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
12
Ιουλίου

Η Κύπρος ξεκινά τις γεωτρήσεις και η Τουρκία κάνει άσκηση με πραγματικά πυρά. Στήριξη της Λευκωσίας από τις ΗΠΑ

Πριν ακόμη τελειώσουν τα «απόνερα» από το ναυάγιο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, το γεωτρύπανο West Capella βρίσκεται από τις 3 τα ξημερώματα στην Κύπρο για να ξεκινήσει

τις εργασίες στο οικόπεδο 11 της εκ μέρους της κοινοπραξίας TOTAL και ENI. Η Λευκωσία δείχνει να προχωρά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στο επόμενο βήμα αναφορικά με τα ενεργειακά.

 

Αφού φτάσει, το West Capella θα ξεκινήσει τις διαδικασίες σταθεροποίησης και αμέσως μετά θα κατεβάσει τις αρίδες του γεωτρύπανου, μέχρι να φτάσει στην επιφάνεια του βυθού που στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται σε βάθος 1.698 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

 

Έντονη είναι η παρουσία ισχυρών ναυτικών δυνάμεων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, δυνάμεων που έχουν συμφέροντα από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων.

 

Πρόκειται για το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» συνοδευόμενο από αρμάδα, μια γαλλική φρεγάτα και μια κορβέτα του Ισραήλ. Στην Κύπρο βρίσκεται και η ελληνική κανονιοφόρος «Νικηφόρος».

 

Την ίδια στιγμή, αναμένονται οι αντιδράσεις της Άγκυρας, ωστόσο παραμένει άγνωστο το μέγεθος, ο βαθμός των προκλήσεων και η κλιμάκωσή τους.

 

Η σημερινή έναρξη των εργασιών του γεωτρύπανου θα δείξει μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει.

 

Πρόγευση αποτελεί και η αναγγελία άσκησης του τουρκικού ναυτικού στην κυπριακή ΑΟΖ. Η άσκηση του τουρκικού ναυτικού θα γίνει την Τετάρτη και την Πέμπτη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ επικαλύπτοντας τμήματα των Οικοπέδων 5,6 και 7 σε μικρή απόσταση από το σημείο στο οποίο έφτασε το πλωτό γεωτρύπανο West Capella.

 

Νωρίτερα, η κυπριακή πλευρά είχε εκδώσει τη δική της Νavtex δεσμεύοντας τη συγκεκριμένη περιοχή.

 

Στο πλευρό της Λευκωσίας τάχθηκαν με μια ξεκάθαρη δήλωση για την Κυπριακή ΑΟΖ οι ΗΠΑ, με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να τονίζει ότι οι πόροι πετρελαίου πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και να αποθαρρύνει δράσεις που «αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

 

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα mignatiou.gr, εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά.

 

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» φέρεται να δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος. 

 

 

 

πηγή: zougla.gr και newsbeast.gr

Διαβάστηκε 476 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα