Εκτύπωση αυτής της σελίδας
08
Νοεμβρίου

Ιταλία: Το πλοίο Ocean Viking κατευθύνεται προς τη Γαλλία – Επιβαίνουν 234 μετανάστες και πρόσφυγες

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ήδη ότι θα επιτραπεί η αποβίβαση όλων στη χώρα

 

Το πλοίο Ocean Viking, με 234 μετανάστες και πρόσφυγες, κατευθύνεται προς το γαλλικό λιμάνι της Μασσαλίας. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο κυβερνήτης του πλοίου – το οποίο ανήκει στη γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranée – έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση, μετά την άρνηση της κυβέρνησης της Ρώμης να προσφέρει ασφαλές λιμάνι.

 

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, το πλοίο αναμένεται να φτάσει στη Μασσαλία μεθαύριο, Πέμπτη. Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτει η εφημερίδα, ανακοίνωσε ήδη ότι θα επιτραπεί η αποβίβαση όλων των μεταναστών και προσφύγων, «διότι όλοι δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο».

 

Σήμερα το πρωί, το πλήρωμα του Ocean Viking είχε απευθύνει νέα έκκληση για άμεση διάθεση ενός ιταλικού λιμανιού, υπογραμμίζοντας ότι στους διασωθέντες που μεταφέρει το πλοίο συμπεριλαμβάνονται 55 ανήλικοι, εκ των οποίων 43 είναι ασυνόδευτοι. Το μικρότερο παιδί είναι ηλικίας μόλις τριών ετών.

 

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ζήτησε τις προηγούμενες ημέρες από τις ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες να τους μεταφέρουν στις χώρες όπου ανήκουν τα πλοία τους, βάσει της σημαίας που φέρουν. Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, έχει υπογραμμίσει ότι στο εξής η χώρα του θα δέχεται μόνον γυναίκες, παιδιά και ασθενείς που βρίσκονται σε πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων.

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σχολιάζοντας έκθεση με αντικείμενο τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, τόνισε σήμερα πάντως ότι «η Ιταλία είναι μια φιλόξενη χώρα και πρέπει να καλλιεργήσει τις παραδόσεις της».

 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι περισσότεροι από 200 διασωθέντες που εδώ και δυο ημέρες συνεχίζουν να βρίσκονται στο πλοίο Geo Barents, στο λιμάνι της Κατάνης, χωρίς να μπορούν να αποβιβαστούν, άρχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με την ιατρική ομάδα που απέστειλαν στο πλοίο οι ιταλικές αρχές, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο αποβίβασης όλων των μεταναστών και προσφύγων.

 

«Όλοι οι διασωθέντες είναι σε ασφαλή περιοχή, και όχι καταμεσής της θάλασσας. Δεν δεχόμαστε μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κανέναν» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 21 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)