ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 4:23:53μ.μ.
14
Ιουλίου

Ιταλία: Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση Ντράγκι με «δάκτυλο» των Πέντε Αστέρων

Ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης - Κυβερνητική κρίση προ των πυλών

 

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων ανακοίνωσε ότι σήμερα Πέμπτη (14/7) στη γερουσία, δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. «Οι απαντήσεις που μας δόθηκαν, στα θέματα που θέσαμε, δεν αρκούν», δήλωσε ο πρόεδρος των «πεντάστερων» και πρώην πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. Στελέχη της Λέγκα, σχολίασαν ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία που στηρίζει τον Ντράγκι έπαψε να υφίσταται».

 

Αναμένεται να διαπιστωθεί, τώρα, τι θα αποφασίσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Αν θα ζητήσει, δηλαδή, από τον Μάριο Ντράγκι να εξακριβώσει αν συνεχίζει να διαθέτει την εμπιστοσύνη της ιταλικής βουλής και της γερουσίας.


Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι τις τελευταίες ημέρες ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να κυβερνά με πλειοψηφία διαφορετική από εκείνη που τον στήριξε μέχρι σήμερα.

 

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εργάζεται με τελεσίγραφα, διότι χάνει τον λόγο ύπαρξής της», είχε δηλώσει ο Ντράγκι την Τρίτη μιλώντας στους δημοσιογράφους, σε ευθεία αναφορά προς τη στάση που τηρεί το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

 

«Αν μπορούμε να δουλέψουμε θα προχωρήσουμε, διαφορετικά δεν θα προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

 

Η δήλωση Ντράγκι είχε έλθει κατόπιν της απόφασης του Κινήματος Πέντε Αστέρων να μην παραστεί στην ψηφοφορία της Δευτέρας στο ιταλικό Κοινοβούλιο για την έγκριση των νέων οικονομικών μέτρων στήριξης των πολιτών με χαμηλό εισόδημα.

 

Τα ίδια μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν αύριο, Πέμπτη, από την Γερουσία και οι «πεντάστεροι» τελικώς αποφάσισαν ότι δεν υπερψηφίσουν.

 

Ουσιαστικά αυτό που θα πρέπει άμεσα να εξακριβωθεί είναι εάν το Κίνημα Πέντε Αστέρων επιθυμεί να παραμείνει εντός της ευρείας κυβερνητικής σημμαχίας της οποίας ηγείται ο Μάριο Ντράγκι, ή να αποφασίσει να διαλέξει την αντιπολίτευση.

 

Αν επικρατήσει η δεύτερη επιλογή, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα είναι πιθανό να ζητήσει από τον Ντράγκι να επαληθεύσει εάν διαθέτει ακόμη την στήριξη της Βουλής και Γερουσίας.

 

Μάριο Ντράγκι και Σέρτζιο Ματαρέλα είχαν τη Δευτέρα ωριαία συνάντηση.

 

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, στην συνάντηση έγινε αναφορά σε θέματα εσωτερικής και διεθνούς πολιτικής.

 

Παράλληλα, όμως, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι συζητήθηκε και η κυβερνητική αστάθεια των τελευταίων ωρών, λόγω της απόφασης του Κινήματος Πέντε Αστέρων να μην πάρει μέρος στην ψηφοφορία στη Βουλή.

 

Όπως τονίζει η δημόσια τηλεόραση της Rai, η κύρια πρόκληση, στο εξής, για τον Μάριο Ντράγκι, είναι να καταφέρει να συνεχίσει να κυβερνά, παρά την όλο και πιο επικριτική στάση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, έστω και αν, επισήμως, συνεχίζουν να τον στηρίζουν.

 

Ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα έχει καταστήσει σαφές ότι σε μια τόσο κρίσιμη φάση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των οικονομικών επιπτώσεών του και της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαφυλαχθεί η κυβερνητική σταθερότητα.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 50 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα