Το ξενοφοβικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) δεν είχε κρύψει ποτέ την αντίθεσή του στην αυξανόμενη προσέλευση των προσφύγων σε γερμανικό έδαφος. Τον περασμένο Νοέμβριο ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μάρκους Πρέτσελ είχε δηλώσει ότι "στην ανάγκη, θεωρείται αυτονόητη η υπεράσπιση των γερμανικών συνόρων ακόμα και με την ισχύ των όπλων", μία δήλωση που ωστόσο είχε θεωρηθεί μεμονωμένη και ασφαλώς κατακριτέα αντίδραση. Σήμερα όμως, η πρόεδρος του κομματος Φραόυκε Πέτρι επανήλθε στο ζήτημα. Σε συνέντευξή της προς την εφημερίδα Mannheimer Morgen και απαντώντας στο ερώτημα, πώς θα πρέπει να αντιδράσει ένας αστυνομικός στα σύνορα, όταν οι πρόσφυγες εισέρχονται παρανόμως στη χώρα, η Πέτρι δηλώνει τα εξής: "Θα πρέπει να αποτρέψει την παράνομη είσοδο στα σύνορα, στην ανάγκη θα πρέπει να κάνει χρήση του όπλου του. Αυτό προβλέπει ο νόμος. Κανένας αστυνομικός δεν θέλει να πυροβολήσει έναν πρόσφυγα. Αλλά η χρήση όπλου αποτελεί την έσχατη λύση".
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν δήλωσε ότι η πρόταση Πέτρι θυμίζει τη διαταγή του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας να πυροβολούνται πάραυτα όσοι προσπαθούν να διαφύγουν στη Δύση υπερπηδώντας το Τείχος. "Ο τελευταίος γερμανός πολιτικός που ήθελε να πυροβολήσει πρόσφυγες ήταν ο Έριχ Χόνεκερ" τόνισε χαρακτηριστικά ο Όπερμαν. Σε παρόμοιο ύφος η προειδοποίηση από τον πρώην πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Τίρζε: "Η Πέτρι έχει μεγαλώσει στην Ανατολική Γερμανία και γνωρίζει πολύ καλά τί σημαίνουν οι πυροβολισμοί στα σύνορα".
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εσωτερικής πολιτικής Φόλκερ Μπεκ δηλώνει ότι με αυτή τη δήλωση "η AfD αποδεικνύει ότι έχει κηρύξει πόλεμο στο κράτος δικαίου" και ότι "είναι πραγματικά επικίνδυνη". "Απάνθρωπη, πρωτόγονη και αντιδημοκρατική" χαρακτηρίζει τη δήλωση Πέτρι ο Γιαν Κόρτε, αντιπρόεδρος της ΚΟ του Κόμματος της Αριστεράς στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Τέλος, ο Ντίτερ Ντομπρόφσκι, πρόεδρος της "Ένωσης Θυμάτων της Κομμουνιστικής Τυραννίας" (UOKG) εκτιμά ότι η κυρία Πέτρι "προφανώς είναι πνευματικά διαταραγμένη".
Διαμαρτυρία από το συνδικάτο των αστυνομικών
Στη συζήτηση παρενέβη και το γερμανικό σωματείο των αστυνομικών υπαλλήλων (GdP). "Κανείς γερμανός αστυνομικός δεν πρόκειται να πυροβολήσει πρόσφυγες" ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπός του Γιεργκ Ράντεκ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι δηλώσεις Πέτρι δεν ανταποκρίνονται καν στην πραγματικότητα, καθώς "σε κανένα σημείο του νόμου δεν προβλέπεται ότι η εισδοχή προσφύγων αποτρέπεται με τη χρήση όπλου". Ο εκπρόσωπος των αστυνομικών υπαλλήλων υποστηρίζει μάλιστα ότι "όποιος προτείνει έναν τόσο ακραίο τρόπο αντίδρασης, προφανώς θέλει να υποσκάψει το κράτος δικαίου και να καταστήσει την αστυνομία όργανο των επιδιώξεών του. Κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί παλαιότερα στην ιστορία της Γερμανία και δεν θέλουμε να ξανασυμβεί ποτέ πια".
Προβληματισμός για τις "τηλεμαχίες"
Στο μεταξύ, και πριν ακόμη ξεσπάσει ο σάλος για τη δήλωση Πέτρι, αμηχανία είχε προκληθεί στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ενόψει των τοπικών εκλογών σε Ρηνανία-Παλατινάτο και Βάδη-Βυρτεμβέργη, καθώς προκύπτει το ερώτημα, αν η "Εναλλακτική για τη Γερμανία" πρέπει να προσκληθεί στις καθιερωμένες προεκλογικές τηλεμαχίες. Τόσο η σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Μάλου Ντράιερ στη Ρηνανία, όσο και ο "Πράσινος" πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε τηλεοπτική συζήτηση εφόσον παρίστανται εκπρόσωποι της AfD. Κατόπιν αυτού, ο περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός SWR που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης για τη Ρηνανία ανακοίνωσε ότι όντως δεν θα προσκαλέσει εκπρόσωπο της AfD στη μεγάλη προεκλογική τηλεμαχία που έχει προγραμματίσει για τις 13 Μαρτίου. Αντίστοιχη στάση τηρεί και το κανάλι MDR ενόψει των επικείμενων τοπικών εκλογών στη Σαξονία-Άνχαλτ.
Δεν λείπουν ωστόσο οι αντιδράσεις. Αυτός ο αποκλεισμός είναι "νερό στον μύλο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία" προειδοποιεί Τόρστεν Όπελαντ, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Ιένας. Και αυτό, γιατί όπως δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, "εξυπηρετεί τον μύθο της θυματοποίησής της, που με τόση επιμέλεια καλλιεργεί και η ίδια". Κατά τον Όπελαντ, η AfD θα προβάλει τον αποκλεισμό της ως απόδειξη για τον ισχυρισμό ότι "τα ΜΜΕ τελούν υπό την επιρροή της πολιτικής".
Από την πλευρά του, ο σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης στη Βάδυ Βυρτεμβέργη, Νιλς Σμιντ, αντιτείνει τα εξής: "Η AfD δεν είναι ένα κανονικό κόμμα του συνταγματικού τόξου. Εδώ χρειάζεται να τεθεί ένα όριο από τα δημοκρατικά κόμματα". Διαφορετική άποψη εκφράζει ωστόσο ο, επίσης σοσιαλδημοκράτης, υπουργός Πολιτισμού Αντρέας Στοχ, προειδοποιώντας ότι η AfD δεν πρέπει να αφεθεί στον "ρόλο του θύματος ή του μάρτυρα".
πηγή: kontranews.gr