ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 11:49:17μ.μ.
08
Ιουλίου

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία: Αυξήθηκε η δημοτικότητα του νέου αντισυστημικού κόμματος

Το ITN ίδρυσε ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής - Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις

Το νέο αντισυστημικό κόμμα της Βουλγαρίας «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ITN) έρχεται στήθος με στήθος με το κεντροδεξιό GERB, το οποίο βρισκόταν στην εξουσία για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας που πέρασε, δείχνει δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα την Κυριακή.

 

Η οργή έναντι των πολιτικών ελίτ, τις οποίες πολλοί κατηγορούν ότι ευθύνονται για το γεγονός ότι η Βουλγαρία παραμένει το πιο φτωχό και με τη μεγαλύτερη διαφθορά κράτος μέλος της ΕΕ, ενίσχυσε την υποστήριξη προς το ITN, το οποίο ίδρυσε ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Σλάβι Τριφόνοφ.

 

Η δημοσκόπηση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Alpha Research, που έχει την έδρα του στη Σόφια, δείχνει ότι η δημοτικότητα του ITN αυξήθηκε στο 21,8% από το 17,7% που είχε εξασφαλίσει στις εκλογές του Απριλίου, στις οποίες είχε αναδειχθεί δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα.

 

Το κεντροδεξιό GERB, υπό τον επί μακρόν πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, κινητοποίησε τους υποστηρικτές του ενόψει των εκλογών της Κυριακής και βρίσκεται μόλις 0,3% πίσω από το ITN, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ του 26,2% που είχε εξασφαλίσει στις εκλογές του Απριλίου.

 

Το GERB ήρθε πρώτο στις εκλογές που διεξήχθησαν πριν από τρεις μήνες, αλλά κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι τροφοδοτεί την ενδημική διαφθορά στη χώρα και δεν βρήκε εταίρους για να κυβερνήσει.

 

Οι πρόωρες εκλογές της Κυριακής διεξάγονται για να αρθεί το αδιέξοδο, καθώς και το ITN δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 

Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει ότι η υποστήριξη για το ITN και τους πιθανούς εταίρους του, τα κόμματα κατά της διαφθοράς Δημοκρατική Βουλγαρία και «Έξω η Μαφία!», δεν θα είναι επίσης επαρκής για να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να σχηματίσουν κυβέρνηση.


Η Δημοκρατική Βουλγαρία προβλέπεται να εξασφαλίσει ποσοστό 12% των ψήφων, ενώ το «Έξω η Μαφία!» 5,4%.

 

«Παρά τη βελτίωση της θέσης τους, τα κόμματα διαμαρτυρίας δεν εξασφαλίζουν τις 120 έδρες», που απαιτούνται για την πλειοψηφία, σημειώνει το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων σε ανακοίνωσή του.

 

«Γι’αυτό η φόρμουλα του συνασπισμού είναι πιθανόν να είναι το σημαντικότερο θέμα στο επόμενο κοινοβούλιο, όπως συνέβη μετά τις εκλογές του Απριλίου», προσθέτει.

 

Η Βουλγαρία σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων στο εξωτερικό για τις εκλογές της Κυριακής – κάτι το οποίο μπορεί να ενισχύσει τα ποσοστά του ITN και της Δημοκρατικής Βουλγαρίας, τους δύο βασικούς αποδέκτες των ψήφων της βουλγαρικής διασποράς στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με αναλυτές.

 

Άλλα δύο κόμματα έχουν πιθανότητα να εισέλθουν στο επόμενο κοινοβούλιο. Βάσει της δημοσκόπησης αυτής, οι Σοσιαλιστές παραμένουν το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα και συγκεντρώνουν ποσοστό 16,4%, ενώ η υποστήριξη για το κόμμα MRF της τουρκικής μειονότητας βρίσκεται στο 11,5%

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 71 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα