Εκτύπωση αυτής της σελίδας
28
Απριλίου

Ντόναλντ Τραμπ: «Το Ισλαμικό Κράτος θα αφανιστεί εάν εκλεγώ πρόεδρος»

Κατηγορία Νέα Των Η.Π.Α.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να αναθεωρήσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προς μια κατεύθυνση λιγότερο επεμβατική και εξήγγειλε ότι η χώρα του θα συμβάλει λιγότερο στην άμυνα των συμμάχων της Ουάσιγκτον.

«Η εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσω θα τοποθετεί τα συμφέροντα των Αμερικανών πολιτών και την ασφάλεια της Αμερικής πάνω απ΄ οτιδήποτε άλλο» επισήμανε ο δισεκατομμυριούχος κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην αμερικανική πρωτεύουσα.


«"Η Αμερική πάνω απ' όλα" θα είναι η κεντρική θεματική της διακυβέρνησής μου» πρόσθεσε.


«Οι σύμμαχοί μας δεν καταβάλλουν το μερίδιό τους» επανέλαβε ο μεγιστάνας, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του ΝΑΤΟ.


«Έχουμε δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αεροσκάφη, πυραύλους, εξοπλισμούς πλοίων, έχουμε επενδύσει στις ένοπλες δυνάμεις μας για να υπερασπιστούμε την Ευρώπη και την Ασία. Οι χώρες που υπερασπιζόμαστε πρέπει να πληρώσουν για το κόστος της άμυνάς τους. Ειδάλλως, οι ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμες να αφήσουν αυτές τις χώρες να αμυνθούν με δικά τους μέσα» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.


Την ίδια ώρα ωστόσο το φαβορί των Ρεπουμπλικάνων καταφέρθηκε κατά του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, εγκατέλειψε τους συμμάχους των ΗΠΑ, ιδίως το Ισραήλ.


«Οι φίλοι μας πρέπει να μπορούν να υπολογίζουν στις συμφωνίες που εμείς υπογράψαμε με εκείνους» σημείωσε, καταγγέλλοντας την αναβολή του σχεδίου αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία και την Τσεχία ή την ανατροπή του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.


Στο επίκεντρο του μηνύματός του είναι επιπλέον να ξανακερδίσει το σεβασμό της Αμερικής από ολόκληρο τον κόσμο, εκτιμώντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα στάθηκε αιτία να χαθεί το κύρος των ΗΠΑ.


Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο δεν υποδέχθηκε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αβάνας, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στην χώρα.


Ο Ντόναλντ Τραμπ εξάλλου υποσχέθηκε να ανανεώσει τους δεσμούς με τη Μόσχα και σημείωσε ότι«μια αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία από θέση ισχύος» είναι δυνατόν να επιτευχθεί.


Στρεφόμενος στην Κίνα, ο υποψήφιος δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την οικονομική επιρροή των ΗΠΑ ώστε να πείσει το Πεκίνο να χαλιναγωγήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.


«Η Κίνα σέβεται την ισχύ και καθώς της έχει επιτραπεί να μας εκμεταλλεύεται οικονομικά έχουμε χάσει όλον το σεβασμό της», έκρινε.


Στην ομιλία που εκφώνησε επέμεινε επανειλημμένα στο κόστος του τομέα της άμυνας κι υποσχέθηκε από τη μία να αυξήσει τον προϋπολογισμό για την άμυνα και από την άλλη να εξορθολογίσει τη στρατιωτική βοήθεια που χορηγείται στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας ότι το αμερικανικό χρέος είναι πολύ υψηλό.


Σε σχέση με το «εξτρεμιστικό Ισλάμ», ο επιχειρηματίας υποσχέθηκε να εξολοθρεύσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.


«Το μήνυμα που στέλνω είναι απλό: οι ημέρες τους είναι μετρημένες» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.


«Δεν θα τους το ανακοινώσω (πότε) ούτε με ποιον τρόπο. Πρέπει, ως χώρα, να είμαστε πιο απρόβλεπτοι» είπε.


«Το Ισλαμικό Κράτος θα αφανιστεί εάν εκλεγώ πρόεδρος και θα αφανιστούν ταχέως. Πάρα πολύ σύντομα» πρόσθεσε.


Ο μεγιστάνας των ακινήτων έχει χαράξει μια ξεκάθαρη γραμμή υπέρ του απομονωτισμού. Σε αυτήν άλλωστε την προεκλογική εκστρατεία, άσκησε δριμεία κριτική στην απόφαση επέμβασης στο Ιράκ το 2003, χαρακτηρίζοντας την επέμβαση εκείνη καταστροφική.


«Οι φίλοι μας και οι εχθροί μας πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν εγώ χαράξω μια κόκκινη γραμμή, θα σεβαστώ αυτήν την κόκκινη γραμμή» υποσχέθηκε.
Όμως, «σε αντίθεση με άλλους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές, ο πόλεμος και η επιθετικότητα δεν θα αποτελέσουν την πρώτη μου επιλογή» είπε.


«Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε μια εξωτερική πολιτική που δεν θα περιλαμβάνει τη διπλωματία, μια υπερδύναμη κατανοεί ότι η σύνεση και η αυτοσυγκράτηση είναι οι πραγματικές ενδείξεις της ισχύος» της, τόνισε.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 158 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)