×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
29
Ιουνίου

HΠΑ: Εθνικό Μνημείο το Stonewall Inn

Κατηγορία Νέα Των Η.Π.Α.

«Ορίζω το Εθνικό Μνημείο Stonewall Inn ως την πλέον πρόσφατη προσθήκη στο National Park System της Αμερικής. Το Stonewall θα είναι το πρώτο εθνικό μνημείο μας που θα αφηγείται τον αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων».

Με αυτά τα λόγια, την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος Ομπάμα όρισε το Stonewall Inn στο νούμερο 53 της Christopher Street, στη συνοικία Greenwich Village του κάτω Μανχάταν, ως το πρώτο από τα 122 εθνικά μνημεία στις ΗΠΑ που τιμά το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

 

Στις 28 Ιουνίου του 1969, η αστυνομία της Νέας Υόρκης επέδραμε στο Stonewall. Ήταν μία από τις συχνές επιδρομές της αστυνομίας σε γκέι μπαρ, εκείνη την εποχή.

 

Εκείνη η καλοκαιρινή βραδιά ήταν, όμως, διαφορετική. Ο κόσμος δεν συναινούσε, αρνούμενος να πάει σπίτι, ακόμη και μετά την άδεια να φύγουν από τα κρατητήρια. Ήταν τότε που ξέσπασαν οι γνωστές ως «Ταραχές του Stonewall».

 

Την επόμενη χρονιά έγινε το πρώτο LBGT Pride με τη συμμετοχή λεσβιών, αμφιφυλόφιλων, γκέι και διεμφυλικών. Στη Νέα Υόρκη η εκδήλωση διεξάγεται πάντα το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου, σε ανάμνηση των «Ταραχών του Stonewall», το 1969.

 

Το Stonewall Inn είναι σήμερα πολύ διαφορετικό από το μπαρ της δεκαετίας του ’60. Παραμένει όμως ένα ισχυρό σύμβολο και αυτό αποδείχθηκε από το ότι ήταν ένα από τα σημεία που συγκεντρώθηκε ο κόσμος, προσφάτως, για να θρηνήσει τα θύματα στο γκέι μπαρ στο Ορλάντο.

 

Η ανακήρυξή του σε Εθνικό Μνημείο στις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει μόνον το μπαρ, αλλά και τους γύρω δρόμους όπου σημειώθηκαν οι «Ταραχές», καθώς και το πάρκο Christofer, ακριβώς απέναντι από το μπαρ, εκεί όπου ο Τζορτζ Σέγκαλ τοποθέτησε, το 1992, το γλυπτό του «Gay Liberation».

 

«Πιστεύω ότι τα εθνικά πάρκα μας πρέπει να αντικατοπτρίζουν την πλήρη ιστορία της χώρας μας, τον πλούτο, την ποικιλία και το μοναδικό αμερικανικό πνεύμα που πάντα μας όριζε. Ότι μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Ότι από τους πολλούς είμαστε ένα» είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, ορίζοντας το The Stonewall Inn ως εθνικό μνημείο.

 


Πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 148 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)