ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Οκτωμβρίου 2021 - 8:35:20μ.μ.

banner468x60

24
Φεβρουαρίου

Για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία τον Ομπάμα

Κατηγορία Νέα Των Η.Π.Α.

Το σχέδιο που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το κλείσιμο της φυλακής στη βάση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στον Κόλπο Γκουαντάναμο δεν αντιμετωπίζει ένα θεμελιώδες ζήτημα,

το οποίο θα δημιουργήσει νομικό προηγούμενο: τη μεταγωγή κρατουμένων στις ΗΠΑ και την κράτησή τους επ' αόριστον χωρίς την απαγγελία κατηγοριών ή δίκη, επισήμανε χθες η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.

 

«Η πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου, παράλληλου συστήματος ισόβιας κράτησης εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο», επισήμανε η επικεφαλής της διεύθυνσης θεμάτων ασφαλείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αμερικανικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Νόριν Σα. Εάν το σχέδιο εφαρμοστεί, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα σε «θεμελιώδεις αρχές» της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, πρόσθεσε η ίδια.

 

Η Διεθνής Αμνηστία, όπως και άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποιεί εναντίον των προσπαθειών διαιώνισης του συστήματος κράτησης επ' αόριστον χωρίς απαγγελία κατηγοριών και κάνει λόγο για μια απλή «αλλαγή ταχυδρομικού κώδικα του Γκουαντάναμο».

 

«Το Γκουαντάναμο πρέπει να κλείσει και το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά μέτωπο, όχι με τη μεταφορά του αλλού», επισήμανε η Σα.

 

Πάντως η Διεθνής Αμνηστία εξήρε τον Ομπάμα διότι αψήφησε την αντίθεση πολλών μελών του Κογκρέσου στο κλείσιμο της φυλακής-κολαστηρίου.

 

Τον Οκτώβριο, η Διεθνής Αμνηστία σε επιστολή της προς τον Αμερικανό πρόεδρο τον είχε καλέσει να μην επιτρέψει το σχέδιο για το κλείσιμο της φυλακής να περιλαμβάνει επ' αόριστον φυλάκιση χωρίς απαγγελία κατηγοριών και δίκη.

 

Επιπλέον, η ΜΚΟ είχε καλέσει τον Ομπάμα να φροντίσει να σταματήσουν οι δίκες υπόπτων για τρομοκρατία ενώπιον στρατοδικείων και να εκδικάζονται τέτοιες υποθέσεις σε ομοσπονδιακά δικαστήρια, καθώς και να δεσμευτεί πως θα υπάρξει λογοδοσία και τιμωρία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Χθες η κυβέρνησή του δημοσιοποίησε το σχέδιό της για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, σε μια προσπάθεια να πείσει το Κογκρέσο και να αρθεί η αντίθεση του στη μεταγωγή κρατουμένων στο έδαφος των ΗΠΑ. Οι μεταγωγές αυτές είναι παράνομες από το 2011.

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι 10 από τους εναπομείναντες 91 κρατούμενους είναι πολύ επικίνδυνοι για να αφεθούν ελεύθεροι.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 131 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα