×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
19
Φεβρουαρίου

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα

Κατηγορία Νέα Των Η.Π.Α.

Την πρόθεσή του να επισκεφτεί την Κούβα τον επόμενο μήνα,

επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας μια ιστορική επίσκεψη, την πρώτη αμερικανού προέδρου έπειτα από 90 χρόνια διακοπής των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

 

Ο Ομπάμα, τον οποίο θα συνοδεύει η σύζυγός του Μισέλ, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, επιχειρηματίες και Κουβανούς πολίτες, καθώς και τους εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης, την 21η και 22η Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

 

«Τον επόμενο μήνα, θα ταξιδέψω στην Κούβα για να προωθήσω την πρόοδο στις σχέσεις μας και προσπάθειες που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή του λαού της Κούβας», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

 

Έπειτα από δεκαετίες ανοικτής εχθρότητας, μετά τη νίκη των επαναστατών της Κούβας το 1959, η Ουάσινγκτον και η Αβάνα συμφώνησαν το 2014 να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Αυτή ήταν μια διπλωματική εξέλιξη που είναι πιθανόν να μείνει στην ιστορία ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Ομπάμα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, μαζί με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, άλλου ενός εχθρού της Ουάσινγκτον για δεκαετίες, παρά τις αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους.

 

Η επίσκεψη αύτη, αν και το αμερικανικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας ακόμη δεν έχει αρθεί, έχει τεράστια συμβολική αξία και θα προσδώσει κύρος στη διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει πως παρότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να ανησυχεί για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη νήσο, έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στη διαδικασία ανανέωσης της διμερούς σχέσης.

 

«Έχουμε ακόμη διαφορές με την κυβέρνησης της Κούβας τις οποίες θα θίξω άμεσα. Η Αμερική πάντοτε θα υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Ομπάμα στα μηνύματά του στο Twitter.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συνδέσει στο πρόσφατο παρελθόν την επίσκεψή του στην Κούβα με την παραχώρηση από μέρους της Αβάνας του δικαιώματος και της δυνατότητας να έχει συναντήσεις με αντιφρονούντες.

 

Ο Ομπάμα ακόμη προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στα μέλη του ελεγχόμενου από τους Ρεπουμπλικάνους αμερικανικού Κογκρέσου προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο στην Κούβα, που είχε επιβάλει ο Τζον Φ. Κένεντι το 1962 και έγινε ακόμη σκληρότερο με τον νόμο Χελμς-Μπάρτον (του 1996), κάτι όμως που θεωρείται απίθανο να γίνει σύντομα.

 

Η επίσκεψη του 44ου προέδρου των ΗΠΑ θα γίνει μερικές εβδομάδες πριν από το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας (16η Απριλίου), το οποίο περιμένουν πολλοί πολιτικοί παρατηρητές για να εξαγάγουν συμπεράσματα όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη νήσο.

 

Η Κούβα, όπως δήλωσε η Χοσεφίνα Βιδάλ, αρμόδια για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στο υπουργείο Εξωτερικών, «είναι έτοιμη να συνομιλήσει με την Ουάσινγκτον για όλα τα ζητήματα, περιλαμβανομένων θεμάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η ίδια «χαιρέτισε» την ανακοίνωση της επίσκεψης, που «συνιστά ένα επιπρόσθετο βήμα» στη διαδικασία «βελτίωσης των σχέσεων» ανάμεσα στις δύο χώρες.

 

Η αμερικανική προεδρία διευκρίνισε ακόμη πως ο Ομπάμα θα μεταβεί μετά την Κούβα στην Αργεντινή (23η-24η Μαρτίου), όπου θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι.

 

 

 

πηγή: newpost.gr

Διαβάστηκε 145 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)