Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η τελευταία συνέντευξη του Barack Obama ως Προέδρου των Η.Π.Α. Η τελευταία συνέντευξη του Barack Obama ως Προέδρου των Η.Π.Α.
22
Ιανουαρίου

Ο Barack Obama ως κοινός θνητός

Κατηγορία Νέα Των Η.Π.Α.

O Barack Obama στα πενήντα πέντε του χρόνια είναι ένας από τους νεότερους πρώην Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Έχει δηλώσει ότι μετά την προεδρία του για κάποιο διάστημα θα αφοσιωθεί στην οικογένειά του.  Χαρακτηριστικά είπε : “ θέλω να αφιερώσω χρόνο στις κοπέλες μου” εννοώντας την σύζυγό του και τις δύο κόρες του. Θα παραμείνουν στην Washington γιατί θέλουν η κόρη τους, η Sasha, να τελείωσε το πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα. Για αυτό και νοίκιασαν σπίτι 762 μ2  σε μια από τις καλύτερες περιοχές της πόλης.


Ο ίδιος όμως τι μπορεί να κάνει ως ένας συνταξιούχος νέος σε ηλικία, ως Πρόεδρος της Αμερικής, και ταυτόχρονα άνεργος πολίτης.


Η σύνταξη που θα λαμβάνει ως πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α ανέρχεται ετησίως σε $ 205,700 περίπου € 192820. Επίσης θα λαμβάνει κρατική  επιχορήγηση για να μπορεί να διατηρεί γραφείο και προσωπικό. Όπως έγινε με όλους τους προηγούμενους προέδρους που πήραν χορηγία  από $430.000 έως $1,1 εκατομμύριο ετησίως.

 

Μπορεί να γίνει:

 

Συγγραφέας


Στην τελευταία συνέντευξη τύπου ως Προέδρου της Αμερικής δήλωσε ότι θέλει να γράψει. Οι New York Times ρωτώντας κάποιους εκδοτικούς οίκους πόσο θα κέρδιζε ο Πρόεδρος απάντησαν  ότι το συμβόλαιο για τα απομνημονεύματα του Obama θα κυμαινόταν από 12 έως 30 εκατομμύρια δολάρια και τις συζύγου του μεταξύ 10 με 15 εκατομμύρια. Αν οι πωλήσεις του βιβλίου του πάνε καλά, που πιστεύουν πως θα είναι, θα βγάλει πολλά εκατομμύρια. Και το πιστεύουν αυτό γιατί τα δύο προηγούμενά του βιβλία πήγαν πολύ καλά. Το 2009 είχε έσοδα $5,1 εκατομμύρια  μόνο από τα βιβλία του.

 

Να βγάζει λόγους


Είναι γνωστό ότι είναι σπουδαίος ρήτορας και για αυτό θα έχει μεγάλη ζήτηση ως φιλοξενούμενος ομιλητής.


Οι περισσότεροι πρώην Πρόεδροι των Η.Π.Α αμείβονται πάρα πολύ καλά για έναν λόγο τους σε κάποια εκδήλωση. Από $ 200,000 και πάνω. Ο Bill Clinton είχε πάρει μέχρι και $500,000 για έναν μόνο λόγο του.  Υπολογίζεται ότι από το 2001 μέχρι το 2015 για τις ομιλίες του ανά τον κόσμο  έχει εισπράξει το ποσό των $ 153.000.000. Πιστεύεται ότι ο Obama για μία ομιλία του εντός Αμερικής θα αμείβεται αρχικώς  με $ 100,000.


Καθηγητής


O πρώην Πρόεδρος ήταν υφηγητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Chicago και πιστεύει ότι μπορεί να επιστρέψει στη διδασκαλία. Μπορεί να πάει επίσης στο Columbia ή στον Harvard ( όπου σπούδασε Νομική).Το  2014 σε μια συνέντευξη του είχε δηλώσει” αγαπάω την διδασκαλία και μου λείπει η τάξη και η επαφή με τους μαθητές.”


 Αν αποφασίσει να επιστρέψει στην διδασκαλία ένας καθηγητής στο Harvard κερδίζει $200,000 το χρόνο.

 

Εθελοντής


Πριν χρόνια είχε δηλώσει ότι θέλει να γυρίσει στη παλιά του γειτονιά ως « κοινωνικός ακτιβιστής». Να βοηθάει τα παιδιά και να βρίσκει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. « μου αρέσει πολύ να περνάω το χρόνο μου με τα παιδιά. Η ιδέα ότι μπορώ να πηγαίνω σε διάφορες πόλεις δίνοντας  στη νεολαία την ευκαιρία να αναδείξει το ταλέντο της σε διάφορα προγράμματα με ικανοποιεί πολύ. Θα ασχοληθεί και  με την δική του ΜΚΟ     “Obama Foundation” που δραστηριοποιείτε στη Νότια πλευρά του Chicago.

 

Εννοείται ότι δεν  θα βγάζει σχεδόν καθόλου χρήματα από αυτό. Αλλά ως συγγραφέας και ομιλητής θα βγάζει μερικά εκατομμύρια που θα του επιτρέπουν να είναι  «κοινωνικός  ακτιβιστής» όπως λέει ο ίδιος..

 


Ιδιοκτήτης Ομάδας Μπάσκετ ΝΒΑ
 


Είναι γνωστό το πάθος του με το Μπάσκετ. Θεωρείται ότι είναι ο καλύτερος παίκτης μπάσκετ - πρόεδρος που πέρασε από το Οβάλ Γραφείο. Είναι φανατικός οπαδός των Chicago Bulls και  το όνειρό του θα ήταν  να είναι συνιδιοκτήτης σε αυτή την ομάδα.


Αλλά τον συμφέρει να αναμιχθεί  με την ιδιοκτησία  μιας ομάδας? Πρέπει κάποιος να είναι ιδιοκτήτης μιας μεγάλης εταιρείας ή Ομίλου με πολλά λεφτά. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ομάδων το κάνουν για Hobby γνωρίζοντας ότι θα χάσουν χρήματα. Μπορεί να ελαχιστοποιήσουν την ζημιά όταν έρθει η ώρα να την πωλήσουν.


Βεβαίως όλα αυτά το γνωρίζει ο Obama και εκείνος θα αποφασίσει αν θα είναι ο ίδιος  ιδιοκτήτης ή μέλος ενός ομίλου  ιδιοκτητών μια ομάδας ή δεν θα ασχοληθεί καθόλου.

 

Προς το παρών έχει αποφασίσει να κάνει διακοπές και πιστεύω ότι θα σκεφτεί αν άξιζε να γίνει Πρόεδρος της Αμερικής ή πως θα ήταν η ζωή του αυτά τα οκτώ χρόνια ως απλός πολίτης της.

 


Επιμέλεια: Von Georg Gstrein

 


Πηγή: www.hephaestuswien.com

Διαβάστηκε 203 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)