ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 - 4:38:16μ.μ.

banner468x60

13
Ιανουαρίου

Ο Ομπάμα βάζει τέλος στην ιδιαίτερη μεταχείριση των Κουβανών μεταναστών

Κατηγορία Νέα Των Η.Π.Α.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε χθες την ανάκληση ενός μέτρου που παρείχε αυτόματη άδεια παραμονής σε οποιονδήποτε σχεδόν Κουβανό έφθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε έχει ταξιδιωτικά έγγραφα είτε όχι, θέτοντας τέλος σε μια παλιά εξαίρεση στον κανόνα της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Το τέλος της πολιτικής γνωστής ώς "βρεγμένο πόδι, στεγνό πόδι", η οποία επέτρεπε την παραμονή σε κάθε Κουβανό που πατούσε το πόδι του σε αμερικανικό έδαφος αλλά επέβαλλε την επιστροφή όσων Κουβανών περισυλλέγονταν στη θάλασσα, είναι άμεσα εφαρμόσιμη. Οι κουβανοί πολιτικοί αποζητούσαν την κατάργησή της εδώ και χρόνια.

 

Η αλλαγή προετοιμαζόταν εδώ και μήνες αλλά ανακοινώθηκε απότομα για να αποφευχθεί η έλευση χιλιάδων ανθρώπων ακόμα που θα προσπαθούσαν να φτάσουν στις ΗΠΑ μέσω των θαλάσσιων στενών μεταξύ της κομμουνιστικής νησιώτικης χώρα και της πολιτείας της Φλόριντα, πριν από οποιαδήποτε ημερομηνία λήξης που θα προαναγγέλλονταν.

 

Οι ΗΠΑ και η Κούβα διαπραγματεύονταν επί μήνες την αλλαγή, η οποία περιλαμβάνει τη συμφωνία της Κούβας να επιτρέψει σε όσους αποτρέψουν οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στο νησί.

 

Με την ανάκληση αυτή η Αμερική έθεσε τέλος επίσης και σε ένα πρόγραμμα που επέτρεπε την είσοδο στη χώρα κουβανών ιατρών και παρεμφερών επαγγελματιών. Το πρόγραμμα δεν ήταν δημοφιλές στην Κούβα γιατί ενέπνεε τους γιατρούς να εγκαταλείψουν τη χώρα, μειώνοντας το εκπαιδευμένο προσωπικό.

 

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ περισυλλέγει κάθε χρόνο χιλιάδες Κουβανούς που προσπαθούν να διασχίσουν το θαλάσσιο πέρασμα των 145 χλμ, αλλά σε δεκάδες χιλιάδων που φτάνουν στις ΗΠΑ, ακόμα και μέσω Μεξικού, έχει επιτραπεί η παραμονή στη χώρα, την ίδια στιγμή που μετανάστες από άλλες χώρες έχουν περισυλλεγεί και απελαθεί στις χώρες τους.

 

Η μεταναστατευτική αυτή ιδιαιτερότητα εφαρμόστηκε το 1995 από την κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον, μετά από την έξοδο δεκάδων χιλιάδων Κουβανών που περισυλλέγονταν στη θάλασσα από την Ακτοφυλακή ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στη Φλόριντα.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 203 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα