ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 10:15:27μ.μ.
22
Δεκεμβρίου

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την «πιθανή συμφωνία» Τουρκίας-Ισραήλ

Κατηγορία Νέα Των Η.Π.Α.

Κοντά στην εξομάλυνση στις διμερείς του σχέσεις φαίνεται ότι βρίσκονται Τουρκία και Ισραήλ, έπειτα από πέντε χρόνια εντάσεων. Μετά τη διαμεσολάβηση της Ελβετίας, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε θετικό κλίμα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία.

 

Την πιθανή αποκατάσταση του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ χαιρέτησε τη Δευτέρα η Αμερική δια στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, John Kirby, ο οποίος δήλωσε: «Χαιρετίζουμε το βήμα βελτίωσης στις σχέσεις δύο βασικών μας συμμάχων».

 

Λίγες ημέρες νωρίτερα Ισραηλινός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι οι δύο χώρες έχουν βρει κάποια σημεία «συνεννόησης» για να εκτονωθεί το μεταξύ τους τεταμένο κλίμα, μετά την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στον στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα, το 2010, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 10 Τούρκοι υπήκοοι.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόοδος που καταγράφεται αφορά δύο αιτήματα της Τουρκίας: Την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποζημίωση των θυμάτων της επιχείρησης εναντίον του στολίσκου.

 

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει στο θέμα της αποζημίωσης των θυμάτων, καθώς επίσης και για την επιστροφή των πρεσβευτών τους στις θέσεις τους και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία.

 

 

πηγή: protothema.gr

Διαβάστηκε 181 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα