ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 - 7:06:49π.μ.

banner468x60

05
Απριλίου

Προβάδισμα Τεντ Κρουζ και Μπέρνι Σάντερς στο Ουισκόνσιν

Κατηγορία Νέα Των Η.Π.Α.

O υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε ν' αφήσει την εβδομάδα που πέρασε πίσω του, μετά τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι απόψεις του για τις αμβλώσεις.

Έτσι, απευθύνθηκε χθες εκ νέου στους υποστηρικτές του, καθώς σήμερα διεξάγεται ο προκριματικός κύκλος στο Ουισκόνσιν.

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στην αναφερόμενη μεσοδυτική πολιτεία προηγείται ο συνυποψήφιος του Τεντ Κρουζ, Γερουσιαστής από το Τέξας. Μια ενδεχόμενη ήττα για τον Τραμπ θα πλήξει το προφίλ της θετικής πολιτικής δυναμικής που έχει διαμορφώσει μετά την επικράτησή του στις πρόσφατες αναμετρήσεις, ενώ θα γίνει πιο δύσκολη η προσπάθεια του για την εξασφάλιση των 1.237 εκλεκτόρων που απαιτούνται για την τελική επιλογή του, στο προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

 

Ο Τραμπ κινητοποιήθηκε πραγματοποιώντας δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις χθες. Στο Λα Κρος του Ουισκόνσιν ζήτησε από τις υποστηρικτές του να τον ψηφίσουν, καθώς μπορούν να του δώσουν μία νίκη, που θ' αποτελέσει πραγματική έκπληξη έναντι του Κρουζ. “Φίλοι μου αν τα πάμε καλά, όλα θα έχουν κριθεί. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η πραγματική αρχή. Στην περίπτωση όμως, που δεν κερδίσουμε είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα,” τόνισε ο Τραμπ.

 

Παράλληλα, υποστήριξε ότι μια σειρά από παράγοντες και δυνάμεις έχουν ενωθεί εναντίον του στο Ουισκόνσιν, μεταξύ αυτών, ο κυβερνήτης της πολιτείας Σκοτ Γουόλκερ, ο οποίος υποστηρίζει τον Κρουζ. Ο Γερουσιαστής από το Τέξας, έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη τηλεοπτικών δικτύων, αλλά και ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που φοβούνται ότι μια τελική προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ, θα οδηγήσει σε νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών, στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

 

Ο Τραμπ σχολίασε σαρκαστικά την κίνηση “NeverTrump” τονίζοντας ότι η ηγεσία του κόμματος, θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στην ίδια κινητοποίηση προκειμένου να νικήσει έναντι της υποψηφιότητας του Μπαράκ Ομπάμα, το 2008 και το 2012. “Εάν είχαν δουλέψει σκληρά για να σταματήσουν τον Ομπάμα, ο ίδιος, δε θα είχε καμία ελπίδα εκλογής,” δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια της δεύτερης προεκλογικής συγκέντρωσης στο Σουπέριορ του Ουισκόνσιν.

 

Τόνισε επίσης, ότι είναι άδικο που ο τρίτος συνυποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισικ αρνήθηκε να εγκαταλείψει την προεκλογική κούρσα, παρά το γεγονός ότι υστερεί σε επίπεδο αποτελεσμάτων τόσο έναντι του Τραμπ, όσο και έναντι του Κρουζ.

 

Ο Τραμπ έχει εξασφαλίσει 736 εκλέκτορες για το συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στο Κλίβελαντ τον Ιούλιο, ενώ του λείπουν άλλοι 501 προκειμένου να επιλεγεί για το χρίσμα. Οι συνυποψήφιοί του Κρουζ και Κέισικ ελπίζουν ότι θα τον εμποδίσουν να συγκεντρώσει τον αριθμό εκλεκτόρων που του λείπει, ώστε στο αναφερόμενο συνέδριο, κανένας από τους υποψηφίους να μην έχει συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων, σε μια κατάσταση που είναι γνωστή ως “contested convention.”

 

'Έχω τα μάτια μου ανοιχτά,” δήλωσε ο Τραμπ για την πιθανότητα οι ηγετικοί κύκλοι των Ρεπουμπλικάνων να δρομολογήσουν εξελίξεις που δε θα του επιτρέψουν να επιλεγεί για το προεδρικό χρίσμα. 'Έχουμε να κάνουμε μ' ένα σύστημα που είναι διεφθαρμένο και άδικο,” τόνισε.

 

Ο Κρουζ από την πλευρά του, δήλωσε ότι το κόμμα αρχίσει να συντάσσεται γύρω του, τονίζοντας ότι μία νίκη στο Ουισκόνσιν θα πυροδοτήσει μία ατμόσφαιρα θετικής πολιτικής δυναμικής για τις επερχόμενες αναμετρήσεις. “Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι το κόμμα συντάσσεται με την προεκλογική μας εκστρατεία. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα εδώ στο Ουισκόνσιν, δήλωσε ο Κρουζ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Μάντισον του Ουισκόνσιν.

 

Από την άλλη μεριά, μία ήττα του Τραμπ στην αναφερόμενη πολιτεία θα είναι το αποκορύφωμα μιας εβδομάδας που χαρακτηρίστηκε από την άσκηση σκληρής κριτικής εναντίον του, εξαιτίας των δηλώσεων που έκανε για την τιμωρία των γυναικών που κάνουν άμβλωση, στην περίπτωση που η επιλογή αυτή, γίνει παράνομη.

 

Παράλληλα, ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος του, η επίθεση που έκανε μέσω του Twitter, στη γυναίκα του Κρουζ, σύφμωνα με την εφημερίδα “The New York Times.” Η κριτική εναντίον του οξύνθηκε και από τις δηλώσεις του που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, όπως και από την ιδέα του για την ανάγκη τόσο η Ιαπωνία, όσο και η Νότια Κορέα ν' αποκτήσουν τα δικά τους πυρηνικά οπλοστάσια, απαλλάσσοντας τις ΗΠΑ από το οικονομικό κόστος των αμυντικών δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει έναντι των δύο χωρών.

 

Ο Τραμπ δήλωσε στο Σουπέριορ, ότι τον συμβουλεύουν να είναι “πιο προεδρικός” στις εμφανίσεις του, εξηγώντας ότι αν ακολουθούσε τη συμβουλή αυτή, θα συγκέντρωνε μόλις το 20% των ψηφοφόρων που συγκεντρώνει τώρα.

 

Από την πλευρά του, ο Κρουζ θέλει να εκμεταλλευτεί πολιτικά τα λάθη που έχει κάνει ο Τραμπ μιλώντας για την οικογένειά του κια απευθυνόμενος στις γυναίκες, που έχουν εξοργιστεί από τις πρόσφατες δηλώσεις του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου. Στη διάρκεια της προεκλογικής του συγκέντρωσης ο Κρουζ τόνισε ότι ολόκληρη η Αμερική παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ουισκόνσιν. “Ας δείξουμε σε όλους, ότι αυτή η προεκλογική εκστραστεία δεν είναι μόνο για προσβολές, φωνές και επιθέσεις,” τόνισε στο Μάντισον.

 

Ακόμη και στην περίπτωση που ο Κρουζ κερδίσει στο Ουισκόνσιν έχει δύσκολο δρόμο μπροστά του, με δεδομένες τις προεκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται. Μεταξύ αυτών, η Νέα Υόρκη στις 19 Απριλίου, αλλά και πέντε βορειοανατολικές πολιτείες στις 26 Απριλίου, οι οποίες είναι περισσότερο φιλικές προς τον Τραμπ. Ο ίδιος, έχει συγκεντρώσει 463 εκλέκτορες, ενώ πρέπει να εξασφαλίσει άλλους 774, από τον τελικό αριθμό των 1.237 που απαιτούνται για την τελική επιλογή του, σύμφωνα με το Associated Press.

 

Ο Κέισικ έχει συγκεντρώσει μόλις 143 εκλέκτορες, ενώ δεν έχει ρεαλιστική πιθανότητα να συγκεντρώσει τους 1.237. Ωστόσο, αρνείται να τερματίσει την προεκλογική του εκστρατεία. Ο ίδιος, απέρριψε με αίσθηση χιούμορ την προτροπή του Τραμπ να εγκαταλείψει την προεκλογική εκστρατεία. “Έχω νέα γι αυτόν και για τους ψηφοφόρους του, καθώς γνωρίζω πως θα διορθώσω τα πράγματα για τα οποία αυτοί νοιάζονται,” δήλωσε ο Κέισικ σε προεκλογική συγκέντρωση στο Χέμπστιντ της Νέας Υόρκης.

 

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ έχει μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τον προκριματικό κύκλο στο Ουισκόνσιν έναντι της Χίλαρι Κλίντον, καθώς εντείνει την προσπάθεια του, να ενισχύσει την πολιτική δυναμική του, μετά τις νίκες του, σε πέντε από τις τελευταίες έξι αναμετρήσεις.

 

Μία πιθανή νίκη του Σάντερς στο Ουισκόνσιν θα μετατοπίσει το βάρος της προεκλογικής του εκστρατείας στη Νέα Υόρκη, όπου η Κλίντον δραστηριοποιήθηκε χθες. Ο Σάντερς θα υπερκαλύψει με δυσκολία τους 263 εκλέκτορες με τους οποίους προηγείται η Κλίντον, εξαιτίας του αναλογικού χαρακτήρα του συστήματος που εφαρμόζουν οι Δημοκρατικοί, το οποίο δίνει εκλέκτορες σε έναν υποψήφιο ακόμη κι αν έχει χάσει σε μια πολιτεία, σε συνάρτηση με το συνολικό αριθμό των εκλεκτόρων που έχει συγκεντρώσει.

 

Η επόμενη τηλεμαχία μεταξύ της Κλίντον και του Σάντερς θα διεξαχθεί στις 14 Απριλίου, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

 

Η Κλίντον γνωστοποίησε ότι συγκέντρωσε 29,5 εκατ δολάρια το Μάρτιο για την προεκλογική της έκστρατεία, με τον Σάντερς να δηλώνει ότι είχε συγκεντρώσει 44 εκατ δολάρια. Όπως έγινε γνωστό από τους υπεύθυνους της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, έχουν συγκεντρωθεί επιπλέον κεφάλαια 6,1 εκατ δολαρίων για την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, αλλά και τις πολιτειακές επιτροπές του κόμματος.

 

Η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 15 δολ την ώρα, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συγκέντρωσης που πραγματοποίησε η Κλίντον στη Νέα Υόρκη, η οποία είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Τραμπ, τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι οι μισθοί στις ΗΠΑ είναι υψηλοί. Η αναφορά της αυτή, ξεσήκωσε το πλήθος, στο οποίο συμμετείχαν και μέλη των μεγάλων εργατικών ενώσεων. “Δεν ξέρω πως υπολογίζουν το ημερομίσθιο ο Τραμπ, αλλά κι άλλοι. Εγώ θα σας πω ότι ξεπουλάνε φθηνά τους Αμερικανούς,” τόνισε χαρακτηριστικά η Κλίντον.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 132 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα