ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 1:20:32μ.μ.
12
Απριλίου

Στημένους κανόνες εκλογής των συνέδρων καταγγέλλει ο Τραμπ

Κατηγορία Νέα Των Η.Π.Α.

Οι «στημένοι», όπως τους αποκάλεσε, κανόνες εκλογής των συνέδρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος βρέθηκαν στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής του Ντόναλντ Τραμπ, υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

Η οργή του Τραμπ εκφράστηκε με τη συλλογή από τον συνυποψήφιό του Τεντ Κρουζ του συνόλου των 34 εκλεκτόρων του Κολοράντο το Σαββατοκύριακο.

 

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος βλέποντας πλέον τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η υποψηφιότητά του από τον Κρουζ επιτίθεται ανοιχτά κατά του ηγετικού πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και της εκλογικής διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένη, ώστε να εξυπηρετεί τους υποψηφίους που έχουν εσωτερική πολιτική στήριξη, ενώ από την άλλη μεριά, απομονώνει τους αντισυστημικούς υποψηφίους.

 

«Η διαδικασία είναι στημένη. Πρόκειται για απάτη», δήλωσε χθες ο Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της διάσκεψης του κόμματος στο Κολοράντο. «Δεν υπήρξε ψηφοφορία. Δεν πήγα εκεί να εκφωνήσω κάποιο λόγο ή να κάνω προεκλογική εκστρατεία. Δεν υπήρξε ψηφοφορία. Αυτό που συνέβη είναι τρελό, καθώς στις περιοχές του Ντένβερ και του Κολοράντο, δε δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στους ψηφοφόρους. Δόθηκε στους πολιτικούς. Πρόκειται για μια στημένη διαδικασία», τόνισε.

 

Ο Τραμπ έχει συγκεντρώσει 743 εκλέκτορες έναντι 545 του Κρουζ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Associated Press, στην εκλογική μάχη για την εξασφάλιση των 1.234 εκλεκτόρων, που μπορούν να εξασφαλίσουν το προεδρικό χρίσμα σ' έναν από τους υποψηφίους, πριν από την εθνική διάσκεψη του κόμματος. Η διάσκεψη αυτή, θα πραγματοποιηθεί στις 18-21 Ιουλίου και αν δεν έχει συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των εκλεκτόρων μπορεί να εξελιχθεί σε σφοδρή εσωκομματική αντιπαράθεση.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Κρουζ είναι ενδεχόμενο να μη συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτόρων πριν από το συνέδριο, οδηγούμενοι σε μια ενδοσυνεδριακή διαδικασία. Το ενδεχόμενο αυτό, έχει κινητοποιήσει το μηχανισμό του κόμματος, ενεργοποιώντας εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες, που διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία.

 

Ο Τραμπ, που προσέλαβε το βετεράνο πολιτικό στρατηγιστή Πολ Μάναφορτ ως υπεύθυνο για τη διαδικασία συλλογής των εκλεκτόρων του, εκφράζει ανοιχτά τα παράπονά του, για τις πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες του Κρουζ σε τοπικό και πολιτειακό επίπεδο. Στο επίκεντρο της κριτικής που ασκεί ο Τραμπ βρίσκονται οι εκλογικές διαδικασίες που επιτρέπουν την εκλογή των εκλεκτόρων που θα συμμετέχουν στο συνέδριο από ακτιβιστές του κόμματος και όχι από ψηφοφόρους.

 

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, κατηγόρησε τον Κρουζ, γερουσιαστή από το Τέξας, για προσπάθεια «κλοπής» εκλεκτόρων στη Νότια Καρολίνα. Ο Τραμπ κέρδισε στον προκριματικό γύρο της πολιτείας το Φεβρουάριο, αλλά οι υποστηρικτές του Κρουζ κατόρθωσαν να πάρουν τις τέσσερις από τις έξι πρώτες θέσεις εκλεκτόρων στη διάρκεια περιφερειακών συνελεύσεων του κόμματος, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Παράλληλα, ο Κρουζ πέτυχε την εκλογή των περισσότερων από τους υποστηρικτές του ως εκλέκτορες στην Αϊόβα, όπου είχε νικήσει τον Ιανουάριο, αλλά και στην πολιτειακή συνέλευση του κόμματος που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βόρεια Ντακότα.

 

«Τώρα προσπαθούν να εξοντώσουν τους εκλέκτορες που με υποστήριξαν έναν, έναν. Αυτός δεν είναι ο τρόπος που υποτίθεται ότι λειτουργεί η δημοκρατία. Τους προσφέρουν ταξίδια και άλλα τόσα πράγματα και επιτρέπεται να το κάνουν αυτό... Μπορούν να τους αγοράσουν όλους», εξήγησε ο Τραμπ.

 

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος διένειμε βίντεο, στο οποίο ψηφοφόρος στο Κολοράντο έβαλε φωτιά στην αίτηση συμμετοχής του στη διαδικασία, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο διεξαγωγής της. «Σοβαροί άνθρωποι έχουν στερηθεί το δικαίωμά τους να ψηφίσουν, από τους πολιτικούς. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα», σχολίασε ο Τραμπ στον Twitter.

 

Ο Γκάι Σορτ, υποστηρικτής του Κρουζ στο Κολοράντο, που εκλέχτηκε ως συνέδρος για το κεντρικό συνέδριο του κόμματος, για έκτη φορά, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Τραμπ. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ψεύτης. Σε κανέναν δεν προσφέρθηκε τίποτα. Στην πραγματικότητα, ξόδεψα χιλιάδες δικά μου δολάρια, στον αγώνα να εκλεγώ σύνεδρος. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ο Τραμπ δε θα είναι τελικός προεδρικός υποψήφιος του κόμματος», εξήγησε ο Σορτ σε ηλεκτρονικό του μήνυμα.

 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Σιν Σπάισερ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι η διαδικασία εκλογής συνέδρων έχει αρχίσει σε επίπεδο πολιτειών πριν από έναν και πλέον χρόνο και δεν είναι μυστική. «Δεν καταλαβαίνω πώς κάτι είναι στημένο, όταν γίνεται με το σωστό τρόπο και είναι ανοιχτό σε όλους», δήλωσε.

 

Η υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας του Κρουζ Άλις Στιούαρτ δήλωσε ότι ο Τραμπ επιτίθεται στην εκλογική διαδικασία, καθώς προσπαθεί ν' αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον από τις απώλειες που έχει. «Του αρέσει να κλαψουρίζει όταν χάνει», δήλωσε η Στιούαρτ σε ανακοίνωσή της.

 

Τα οργανωτικά προβλήματα του Τραμπ επεκτείνονται και στα παιδιά του, καθώς ο 32χρονος Έρικ Τραμπ και η 34χρονη Ιβάνκα Τραμπ έχασαν τις προθεσμίες εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των Ρεπουμπλικάνων για τον προκριματικό κύκλο που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη. Τα πολιτειακά αρχεία των ψηφοφόρων δείχνουν ότι έχουν εγγραφεί ως ψηφοφόροι, χωρίς ν' ανήκουν σε κάποιο κόμμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ABC. Για τους ψηφοφόρους που έχουν εγγραφεί, η αίτηση για αλλαγή προτίμησης κόμματος έπρεπε να είχε γίνει από τις αρχές Οκτωβρίου. Η προθεσμία για τους νέους ψηφοφόρους έληξε στις 25 Μαρτίου.

 

Στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, ο Τράμπ στοχοποιήθηκε χθες από νέα διαφημιστική καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον, αναφορικά με τα σχόλια που έχει κάνει για τις γυναίκες, τους μετανάστες από του Μεξικό, αλλά και τους μουσουλμάνους. Τόσο η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, όσο και ο συνυποψήφιός της, Μπέρνι Σάντερς, προσπαθούν να τοποθετήσουν πολιτικά τις υποψηφιότητές τους, ο καθένας ξεχωριστά, ως οι μοναδικοί υποψήφιοι που μπορούν να νικήσουν τον Τραμπ. «Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της Αμερικής όταν έρθουμε ο ένας ενάντια στον άλλον. Αυτό είναι λάθος και είναι αντίθετο από αυτό που ισχύει στη Νέα Υόρκη και στην Αμερική, γενικώς», σχολιάζει διαφήμιση η «αντιΤραμπ» διαφήμιση της Χίλαρι Κλίντον.

 

Από τις τελευταίες εξελίξεις γίνεται προφανές ότι ο πυρήνας ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προσπαθεί να οδηγήσει τον Τραμπ σε μία εκλογική μάχη μέσα στο συνέδριο, ενώ από την άλλη μεριά, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος φαίνεται να έχει χάσει το πλεονέκτημα των εριστικών επιθέσεων, καθώς αναγκάζεται ν' ακολουθήσει στάση άμυνας επιτιθέμενος στη διαδικασία.

 

Από τις πρόσφατες τοποθετήσεις των Δημοκρατικών υποψηφίων, αλλά και τη διαφημιστική καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον, είναι φανερό ότι μια τελική προεδρική υποψηφιότητα για τον Τραμπ συσπειρώνει το Δημοκρατικό Κόμμα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους προβληματισμούς στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 179 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα