ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 6:54:43μ.μ.
23
Μαΐου

Στο Βιετνάμ ο Ομπάμα για συνομιλίες για τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών

Κατηγορία Νέα Των Η.Π.Α.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στο Ανόι για τριήμερη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες για την ενίσχυση κυρίως των εμπορικών και στρατηγικών δεσμών με το Βιετνάμ.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε λίγο μετά τις 21.30' τοπική ώρα (17.30' ώρα Ελλάδας), δύο και πλέον ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης.


Είναι η τρίτη επίσκεψη αμερικανού προέδρου μετά το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ το 1975. Είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις των Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους.


Οκτώ μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του, ο Ομπάμα επιδιώκει να επωφεληθεί από το ταξίδι αυτό για να υποστηρίξει δύο πυλώνες της πολιτικής του για αυτή την περιοχή του πλανήτη: τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών χωρών των δύο πλευρών του Ειρηνικού (TPP) και την ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες της περιοχής απέναντι στην ολοένα και πιο επιθετική στάση που τηρεί το Πεκίνο στις εδαφικές του διαφορές, σύμφωνα με το AFP.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ομπάμα θα συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τους σημαντικότερους ηγέτες του κομμουνιστικού κράτους, θα εκφωνήσει ομιλία στο Ανόι και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Χο Τσι Μινχ (πρώην Σαϊγκόν), την πόλη που έγινε πραγματικός οικονομικός πνεύμονας στη χώρα αυτή των 90 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων.


Έπειτα από δύο δεκαετίες θεαματικής προσέγγισης, ο Λευκός Οίκος θέλει να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο. "Όταν ο πρόεδρος Κλίντον επισκέφθηκε την περιοχή, ο στόχος ήταν η έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων. Σήμερα, η σχέση προωθείται σε πολλά επίπεδα: εμπορικές ανταλλαγές, θαλάσσια ασφάλεια, στρατηγικά θέματα", δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, στενός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ.


Παραμένει το ερώτημα για μια ενδεχόμενη συνολική άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, την οποία ζητεί επιμόνως το Ανόι. Ωστόσο η απαίτηση αυτή προκαλεί επιφυλάξεις στην Ουάσινγκτον, η οποία παρατηρεί αργή πρόοδο όσον αφορά τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Βιετνάμ.


Στα μέσα της εβδομάδας, ο Ομπάμα θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία για να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7. Στις 27 Μαΐου θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Πάρκο Ειρήνης στη Χιροσίμα.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 119 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα