ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 11:23:13π.μ.
08
Απριλίου

Τα Panama Papers «έκαψαν» τη συγχώνευση Pfizer-Allergan

Κατηγορία Νέα Των Η.Π.Α.

Εάν ολοκληρωνόταν, θα οδηγούσε στη δημιουργία του μεγαλύτερου φαρμακευτικού κολοσσού στον κόσμο... αλλά και σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις φοροαποφυγής στα αμερικανικά χρονικά.

Στον απόηχο, ωστόσο, των αποκαλύψεων για το παγκόσμιο όργιο φοροδιαφυγής που έφεραν στο φως τα επονομαζόμενα «Panama Papers», η ύψους 160 δισ. δολ. συμφωνία για τη συγχώνευση των φαρμακοβιομηχανιών Pfizer και Allergan ακυρώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Η ακύρωση ερμηνεύεται ως μεγάλη νίκη για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το στρατόπεδο των Δημοκρατικών (αλλά και μερίδας των Ρεπουμπλικάνων) που ζητούν εδώ και καιρό να κλείσουν τα παραθυράκια της διαρροής εσόδων.

 

Η εν λόγω πρακτική είναι γνωστή στις ΗΠΑ ως «φορολογική αντιστροφή» («tax inversion») και επιτρέπει σε αμερικανικές εταιρείες-κολοσσούς να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα σε χώρες με ευνοϊκότερη φορολογία, διατηρώντας ωστόσο παράλληλα τη «φυσική τους παρουσία» (υποκαταστήματα, εγκαταστάσεις κ.ά.) στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer ετοιμαζόταν να συγχωνευθεί με την ιρλανδική εταιρεία Allergan και να μεταφέρει την έδρα της στο... Δουβλίνο.

 

Η Ιρλανδία αποτελεί άλλωστε αγαπημένο φορολογικό προορισμό για τους αμερικανικούς κολοσσούς. Πιο συγκεκριμένα, μετακομίζοντας στην Ιρλανδία η Pfizer θα έβλεπε τον φορολογικό της συντελεστή να πέφτει (χονδρικά) από το 25% στο 17% με 18%, πράγμα που θα «εξοικονομούσε» στην εταιρεία πάνω από 1 δισ. δολ. ετησίως.

 

Η ακύρωση της συγχώνευσης Pfizer-Allergan ήρθε μετά την απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών να κλείσει την περασμένη Δευτέρα μέσω νέων περιοριστικών μέτρων κάποια από τα φορολογικά παραθυράκια της αμερικανικής νομοθεσίας, αλλά και λίγες ώρες μετά την τελευταία δημόσια παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα κατά της φοροαποφυγής η οποία αποτελεί «τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα», όπως υπογράμμισε ο Αμερικανός ηγέτης. «Ένα μεγάλο μέρος της είναι νόμιμο, κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα», διακήρυξε αναφερόμενος στη φοροαποφυγή ο Ομπάμα, ο οποίος αποκήρυξε επίσης ως «προδοτική» την πρακτική των εταιρειών να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό για να γλιτώνουν φόρους.

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 137 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα