Εκτύπωση αυτής της σελίδας
09
Αυγούστου

Τζέιμς Σταυρίδης στη WSJ: Γιατί οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να μεταφερθούν μόνιμα στην Αθήνα

Κατηγορία Νέα Των Η.Π.Α.

Υπέρ της μόνιμης διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα τάσσεται με άρθρο του στη Wall Street Journal, ο Ελληνοαμερικανός Τζέιμς Σταυρίδης, παλαίμαχος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητή στο ΝΑΤΟ.


Γιατί να μην εξαλειφθεί η διαδικασία επιλογής που τροφοδοτεί τον εθνικισμό αναρωτιέται μεταξύ άλλων ο κ. Σταυρίδης τονίζοντας πως ενώ οι Αγώνες έχουν ως στόχο να προωθήσουν τις αξίες της φιλίας, του σεβασμού και της άμιλλας, συχνά μετατρέπονται σε εργαλείο προπαγάνδας ή προσπάθειας χωρών να διευρύνουν την πολιτική επιρροή τους και να στείλουν μηνύματα σε φίλους και αντιπάλους.

 

Οι καταγγελίες διαφθοράς στη διαδικασία επιλογής των πόλεων διεξαγωγής «επίσης δεν βοηθoύν» σχολιάζει. Μία λύση, όπως επισημαίνει στο άρθρο του στη WSJ, θα ήταν να κατασκευαστούν μόνιμες ολυμπιακές εγκαταστάσεις- τόσο για τους θερινούς όσο και για τους χειμερινούς αγώνες.

 

«Είμαι περήφανος Ελληνοαμερικανός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Κάθε δύο χρόνια, ο κόσμος αντιμετωπίζεται με μια θεαματική εμφάνιση αθλητικών ικανοτήτων σε καλοκαιρινές και χειμερινές μορφές σε έναν προσεκτικά επιλεγμένο εθνικό χώρο» εγκαινιάζει το άρθρο του ο Τζέιμς Σταυρίδης

 

«Οι αθλητές ενσαρκώνουν μια εξαιρετική ποιότητα ολυμπισμού, καθώς προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ολυμπιακές αξίες της αριστείας, της φιλίας και του σεβασμού. Ο ιστότοπος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι γεμάτος από μηνύματα σχετικά με το πώς οι αγώνες φέρνουν κοντά τα έθνη σε έναν δίκαιο και ανοιχτό αθλητικό ανταγωνισμό.

 

Αλλά οι Αγώνες έχουν γίνει πολύ συχνά εμφανείς εκδηλώσεις αποτρόπαιας προπαγάνδας (τα παιχνίδια του 1936 ξεκίνησαν από το ναζιστικό καθεστώς στο Βερολίνο) ή το σκηνικό για σκληρά γεωπολιτικά παιχνίδια, όπως όταν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης, μποϊκοτάρισαν τους Αγώνες του 1980, μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.

 

(…) «Μια λύση θα ήταν η κατασκευή ενός ζεύγους Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η μία για το καλοκαίρι και η άλλη για το χειμώνα, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται κάθε δύο χρόνια μόνιμα.

 

Τα έξοδα σε μία τέτοια περίπτωση θα μοιράζονταν όλες οι χώρες που συμμετέχουν ανάλογα με το ΑΕΠ τους. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα προσφέρουν 15% της χρηματοδότησης έκαστη, ενώ στο ίδιο ποσοστό θα συμβάλλει και η Κίνα. Η συμβολή της Ινδίας θα είναι 7%, της Ιαπωνίας 4% και της Ρωσίας 3%. Για τις μικρότερες χώρες ο λογαριασμός θα είναι πολύ μικρός» σημειώνει.

 

Για τους χειμερινούς αγώνες προτείνει το Σεντ Μόριτζ της Ελβετίας, που έχει φιλοξενήσει τους Αγώνες το 1928 και το 1948. «Οι Ελβετοί είναι οργανωμένοι και αποτελεσματικοί. Η Ελβετία είναι γνωστή για την πολιτική ουδετερότητά της, αξιόπιστη και ένας λογικός διεθνής παίκτης» εξηγεί.

 

«Η προφανής επιλογή για τους θερινούς αγώνες θα ήταν η Ελλάδα» συνεχίζει. «Όπως οι Ελβετοί έτσι και οι Έλληνες έχουν φιλοξενήσει τους Αγώνες δύο φορές στη σύγχρονη ιστορία, το 1896 και το 2004. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και στενός φίλος των ΗΠΑ, αλλά οι Έλληνες έχουν επίσης σχετικά καλή σχέση με τη Ρωσία και την Κίνα. Η Τουρκία ίσως να έχει ενστάσεις, αλλά τα δύο κράτη συμμετέχουν στους αγώνες χωρίς πρόβλημα».

 

«Πάνω από όλα η επιλογή μίας μόνιμης έδρας θα περιόριζε τις ευκαιρίες εθνικισμού και προπαγάνδας που αποπροσανατολίζουν από τον πραγματικό στόχο των Αγώνων» καταλήγει.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 104 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)