ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 - 6:06:55π.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
23
Ιουλίου

ΑΕΙ εγκαλούν τον Λοβέρδο για λαϊκισμό

Κατηγορία Ελλάδα

Έντονο παρασκήνιο και αντιδράσεις προκαλούν οι χειρισμοί του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου για το θέμα των μετεγγραφών.

 

Ο κ. Λοβέρδος διεύρυνε τη γκάμα των κατηγοριών εισακτέων του 2014 που θα δικαιούνται μετεγγραφής ενώ δεσμεύτηκε να εξετάσει την προοπτική να δοθούν μετεγγραφές και στους εισακτέους του 2013, ενώ δεσμεύτηκε ότι η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα εξετάσει τη δυνατότητα μετεγγραφής και των εισακτέων του 2013. Βουλευτές που μίλησαν στην «Καθημερινή» θεωρούν το θέμα της επέκτασης των μετεγγραφών «τελειωμένη υπόθεση». Αυτό προκαλεί τις οξύτατες αντιδράσεις των ΑΕΙ, που μιλούν για λαϊκισμό του κ. Λοβέρδου και ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

 

Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν τα ΑΕΙ θα είναι μεγάλο καθώς τα περιφερειακά θα αποψιλωθούν από φοιτητές και τα κεντρικά θα υπερφορτωθούν. Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Αιγαίου. Πριν αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ των υποψηφίων από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και εκείνων με κοινωνικά κριτήρια, ο τελικός αριθμός φοιτητών σε τμήματα του ΕΚΠΑ αυξάνονταν έως και 50%.

 

«Καλώ τον κ. υπουργό να σταματήσει να ικανοποιεί αιτήματα με βάση τις "πιέσεις" και να ασχοληθεί επειγόντως με την επίλυση των προβλημάτων των πανεπιστημίων. Ενώ τα κεντρικά πανεπιστήμια απειλούνται με πλήρη κατάρρευση λόγω και της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, ο κ. υπουργός ασκεί την προσωπική του πολιτική παρουσιάζοντάς την σαν κοινωνική πολιτική», ανέφερε χθες στην εφημερίδα το μέλος του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ Ευγενία Μπουρνόβα, που προτείνει χορήγηση υποτροφιών και φοροελαφρύνσεων για τις οικογένειες, ώστε οι φοιτητές να παραμένουν στα ΑΕΙ που εισήχθησαν.

 

Το ίδιο πρότεινε και ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Παν. Αιγαίου Πάρις Τσάρτας. «Με βάση όσα αναφέρονται σε δηλώσεις του υπουργού, εφόσον οι μετεγγραφές αφορούν τους εισακτέους 2013 κατόπιν της διεύρυνσης των κριτηρίων και της απαλοιφής του ποσοστού 15% της προηγούμενης νομοθεσίας, ορισμένα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα απολέσουν σημαντικό αριθμό των φοιτητών τους, μεγαλύτερο από 50%», ανέφερε ο κ. Τσάρτας. «Η αναφορά δε σε μεταφορά κονδυλίων των μετεγγραφέντων, δίχως διευκρίνιση για ποια κονδύλια μιλά το υπουργείο, προκαλεί μεγάλη και εύλογη ανησυχία, καθώς το Παν. Αιγαίου είναι σαφέστατα υποχρηματοδοτούμενο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εισακτέων. Παρ' όλη τη φετινή αύξηση του αριθμού των εισακτέων του Παν. Αιγαίου, το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση του προϋπολογισμού του Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατά 25%».

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 301 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»