ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024 - 4:02:27π.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
17
Σεπτεμβρίου

Αλλαγές στις συντάξεις αναπηρίας

Κατηγορία Ελλάδα

Ενιαίες προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων, θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων

για τη χορήγηση των επιδομάτων και ψαλίδισμα φορολογικών απαλλαγών εισηγούνται στο υπουργείο Εργασίας υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων.

 

Στο τραπέζι του υπουργείου, βρίσκονται σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, πέφτουν οι γραπτές εισηγήσεις αρμοδίων στελεχών για 5+1 αλλαγές που περιλαμβάνουν:

 

-Την επανεξέταση των προϋποθέσεων χορήγησης των αναπηρικών επιδομάτων, που χορηγούν είτε τα ασφαλιστικά ταμεία είτε οι υπηρεσίες Πρόνοιας και τη σύνδεσή τους με εισοδηματικά ή ακόμα και περιουσιακά στοιχεία. Αν εφαρμοστούν τότε το επίδομα αναπηρίας (που τώρα είναι στα 523 ευρώ) θα μειωθεί σημαντικά για όσους έχουν άνω του 80% αναπηρία, αλλά διαθέτουν και επαρκή εισοδήματα για να καλύψουν το κόστος συνοδού για τις ανάγκες τους.

-Τον εξορθολογισμό των ποσοστών αναπηρίας που ισχύουν για διάφορες παθήσεις, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων απορρίπτεται από τα ΚΕΠΑ για την κύρια πάθησή τους και επανέρχονται με δευτερεύουσα πάθηση (κυρίως ψυχιατρική)

-Την εναρμόνιση της διάσπαρτης νομοθεσίας που εφαρμόζουν σήμερα τα Ταμεία και οι υπηρεσίες Πρόνοιας στις παροχές αναπηρίας.

-Τον προσδιορισμό αντικειμενικών κριτηρίων για τη διάρκεια χορήγησης και επανελέγχου των ιατρικών γνωματεύσεων για τα ποσοστά αναπηρίας.

-Την επανεξέταση από μηδενικής βάσεως και με εισοδηματικά κριτήρια όλων των φορολογικών απαλλαγών για όσους κρίνονται ανάπηροι.

 

Στις αλλαγές που συζητούνται υπάρχει και πρόταση για την προσθήκη νέων παθήσεων που θα μπορούσαν να έχουν επ’ αόριστον αναπηρία, χωρίς να απαιτείται η επανεξέταση των αναπήρων και η ταλαιπωρία τους στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 298 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»