ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 5:26:19μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
19
Σεπτεμβρίου

Εισαγγελέας σε ιδιωτικές κλινικές που υπερχρέωναν τον ΕΟΠΥΥ

Κατηγορία Ελλάδα

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα μπαίνουν οι ιδιωτικές κλινικές οι οποίες σύμφωνα με πόρισμα ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών φέρονται να υπερχρέωναν τον ΕΟΠΥΥ

για υπηρεσίες που παρείχαν προς τους ασφαλισμένους το 2013, καταχωρίζοντας «διπλά» νοσήλια, παράλληλες νοσηλείες, επιπλέον χρεώσεις υπηρεσιών και παρατάσεις νοσηλείας.

 

Αφορμή για την δικαστική έρευνα ήταν δημοσίευμα (Καθημερινή) το οποίο κάνει λόγο για χρεώσεις μόνο το 2013 που αγγίζουν τα 130 εκατομμύρια ευρώ. Οι ιδιωτικές κλινικές θα τεθούν υπό έλεγχο για το αδίκημα της τέλεσης απάτης στρεφόμενης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με όφελος ή ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ (κακούργημα).

 

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να καταβάλει στις ιδιωτικές κλινικές το ποσό των 25,6 εκατ. ευρώ για επανεισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την προηγούμενη νοσηλεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν ηλεκτρονικά οι κλινικές, 55.058 ασφαλισμένοι νοσηλεύθηκαν δύο φορές σε διάστημα ενός μηνός σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ γι’ αυτές τις επανεισαγωγές ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλει το 6% της συνολικής δαπάνης για νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ιδιωτικές κλινικές ζητούν τα 2,25 εκατ. ευρώ για παροχή υπηρεσιών ανοιχτής περίθαλψης (διαγνωστικές, παρακλινικές εξετάσεις κ.ά.) δηλαδή για υπηρεσίες που καλύπτονται από το νοσήλιο που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.

 

Το πόρισμα-έκθεση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, από τον πρώτο στατιστικό έλεγχο των χρεώσεων προς τον ΕΟΠΥΥ, αμφισβητεί τη νομιμότητα σχεδόν του ενός τρίτου των οικονομικών απαιτήσεων των κλινικών για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους πέρυσι. Οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες έχουν ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση για νοσηλείες ασφαλισμένων που χρεώθηκαν με περίπου 130.000.000 ευρώ, όταν οι συνολικές απαιτήσεις των κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ για το 2013 ανέρχονται στα 430.000.000 ευρώ και η υπέρβαση από τον προϋπολογισμό έχει υπολογιστεί περίπου στα 100.000.000 ευρώ και θα «κουρευτεί» μέσω claw back. Ήδη έχει ζητηθεί από τις ιδιωτικές κλινικές να δώσουν εξηγήσεις, και εκτιμάται ότι ακόμα κι αν γίνουν δεκτές όλες οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από τις κλινικές, πάλι το όφελος για τον ΕΟΠΥΥ από τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών θα είναι τουλάχιστον 70.000.000 ευρώ.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 215 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»