ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 - 5:38:22μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
05
Απριλίου

Εκρηκτική η κατάσταση με τους μετανάστες σε Ειδομένη και Πειραιά

Κατηγορία Ελλάδα

Σε 4.730 ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες

στο λιμάνι του Πειραιά- οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους αρνούνται να μεταβούν σε κάποιον κλειστό χώρο φιλοξενίας- σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα- ελληνική ακτοφυλακή.

 

Συγκεκριμένα στην πύλη Ε-3 βρίσκονται 750 άτομα, στην Ε-1 1500, στην Ε-2 1480 και στην Πέτρινη Αποθήκη 1.000.

 

Χθες, 202 άτομα από Λέσβο και Χίο επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία σε εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Μαρτίου μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Ωστόσο, μόλις το προηγούμενο 24ωρο έφθασαν στα ελληνικά νησιά 339 από τα τουρκικά παράλια, ενώ όσοι βρίσκονται στα νησιά έκαναν μαζικά αίτημα για χορήγηση ασύλου μπλοκάροντας τη διαδικασία επαναπροώθησης. Συνολικά, 52.451 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων επισήμως οι 4.725 στον Πειραιά και πάνω από 11.000 στην Ειδομένη.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας δήλωσε χθες ότι έως το Πάσχα θα έχει αδειάσει το λιμάνι, ενώ ο εκπρόσωπος για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος, τονίζοντας ότι ο Πειραιάς θα αδειάσει έως το τέλος της εβδομάδας.

 

Πάντως οι μετανάστες αρνούνται να φύγουν από τον Πειραιά, καθώς κυκλοφορεί η φήμη ότι η μεταφορά σε χώρο φιλοξενίας είναι το πρώτο βήμα για την επαναπροώθηση στην Τουρκία.

 

Η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων παραμένει αποκλεισμένη στο ύψος της διασταύρωσης της Ειδομένης, από πρόσφυγες που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκε ένταση όταν οδηγός προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του από τα πλαϊνά του δρόμου που έχουν αποκλείσει οι πρόσφυγες.

 

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το μεσημέρι το οδόστρωμα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ συνεχίζουν να μην επιτρέπουν τη διέλευση σε κανένα όχημα.

 

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Κυριακής ομάδα προσφύγων εισέβαλε στην αποθήκη που βρίσκεται στο χωριό, όπου φυλάσσονται τρόφιμα και ρούχα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, και κατέστρεψαν τα πάντα. Ηλικιωμένη γυναίκα που μένει δίπλα κατήγγειλε ότι προσπάθησε να αντιδράσει αλλά την απείλησαν με μαχαίρι.

 

Την ίδια ώρα, υπό διερεύνηση από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις βρίσκεται το περιστατικό εντοπισμού αλλοιωμένου φαγητού, κατά τη σίτιση, ενώ υπήρξε νέα καταγγελία για χαλασμένα σάντουιτς.

 

Έκκληση για φιλοξενία προσφύγων από πολίτες

 

Επτακόσιες θέσεις προσωρινής στέγασης προσφύγων σε σπίτια στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη δημιουργεί η οργάνωση «Αλληλεγγύη- Solidarity Now» σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

Όσοι πολίτες επιθυμούν να προσφέρουν το σπίτι τους θα λαμβάνουν συμβολική οικονομική ενίσχυση, η οποία φτάνει τα 300 ευρώ το μήνα για τετραμελή οικογένεια. Επίσης, οι επισιτιστικές ανάγκες των ατόμων που θα φιλοξενηθούν δεν θα επιβαρύνουν το νοικοκυριό καθώς θα καλύπτονται σε μηνιαία βάση με κουπόνια τροφίμων.

 

Οι θέσεις, 600 στην Αττική και 100 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αφορούν στη συγκατοίκηση πολιτών με πρόσφυγες (αιτούντες άσυλο και επιλεγέντες για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης) για χρονικό διάστημα από λίγες ημέρες μέχρι δύο μήνες.

 

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 184 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»