ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 - 3:08:59μ.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
06
Αυγούστου

Εν αναμονή οριστικών αποφάσεων για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Κατηγορία Ελλάδα

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ζήτημα του «ανοίγματος» των πινάκων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που από το 2010 έχουν παύσει να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες.

Το θέμα του ανοίγματος τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και σήμερα αναμένεται να κληθούν η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και ο Υφυπουργός δήλωσαν ότι περιμένουν τις τοποθετήσεις τόσο των συνδικαλιστικών φορέων όσο και των υπόλοιπων βουλευτών της Επιτροπής για να πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις ενώ υπήρξαν μέλη της Επιτροπής που επεσήμαναν το αντιφατικό της επιπρόσθετης μοριοδότησης με κλειστούς πίνακες.

 

Πιο αναλυτικά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δριτσέλη δεν παρέλειψε να θίξει το αντιφατικό της τροπολογίας για την αυξημένη μοριοδότηση των δυσπρόσιτων που όμως δε συνοδεύεται από άνοιγμα των πινάκων. Μάλιστα τόνισε ότι αναρωτιέται «τι νόημα έχει αυτή η μοριοδότηση και πού ακριβώς θα προσμετράται από τη στιγμή που οι πίνακες προϋπηρεσίας έχουν κλειδώσει από το 2010, με βάση και τις διατάξεις του νόμου 3848. Δηλαδή, το Υπουργείο λέει σε έναν εκπαιδευτικό «πήγαινε αναπληρωτής σε μια περιοχή μακριά από το σπίτι σου, πάρε ένα μισθό της τάξης των 570 ευρώ και το υπουργείο θα σε ανταμείψει με μόρια, τα οποία δεν θα μετράνε στην προϋπηρεσία σου, γιατί οι σχετικοί πίνακες έχουν κλειδώσει».

 

Η κ. Δριτσέλη ζήτησε να γνωστοποιηθούν οι προθέσεις του υπουργείου ως προς το άνοιγμα των πινάκων ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να καθιερωθεί ένα σταθερό σύστημα μοριοδότησης των εκπαιδευτικών καθώς και την ανάγκη της αναμόρφωσης των μορίων των σχολικών μονάδων.

 

Η κ. Τζάκρη των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών τόνισε με τη σειρά της ότι η διάταξη για την επιπρόσθετη μοριοδότηση των δυσπρόσιτων περιοχών αποκτά μια πρακτική αξία και σημασία μόνο αν συνοδευτεί με άνοιγμα των πινάκων. Η κ. Τζάκρη ρωτήθηκε από τον κ. Λοβέρδο για τη δικιά της θέση επί του ανοίγματος των πινάκων απαντώντας ότι από τον Υπουργό Παιδείας να καταθέσει την άποψή της για το άνοιγμα των πινάκων απαντώντας «οποιαδήποτε προϋπηρεσία και αν υπολογίσετε εσείς ακόμη και στο 20πλάσιο, δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα και καμία σημασία. Επομένως σας το λέω ευθαρσώς».

 

Στην Επιτροπή πρέπει να υπήρξε αναφορά σε ενδεχόμενο άνοιγμα των πινάκων από εδώ και πέρα, γεγονός που το ανέφερε σε δηλώσεις του και ο κ. Λοβέρδος καθώς η κ. Τζάκρη δήλωσε «Το από εδώ και πέρα τι σημαίνει; Προβλέπετε άνοιγμα των πινάκων με διαφορετικό τρόπο ή εξαλείφτηκε ο κανόνας που ισχύει για τους διορισμούς, το ένα προς δέκα; Τότε, τι να κοροϊδευόμαστε;»

 

Ο κ. Κεδίκογλου με τη σειρά του τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας ότι «στο μέτρο που οι εν λόγω θέσεις θα καλύπτονται από αναπληρωτές ωρομισθίους από τους πίνακες, που όπως λέγεται έχουν εξαντληθεί, τότε μιλάμε για περαιτέρω καταστρατήγηση του νόμου 3848/2010. Δεν θα επεκταθώ, έχω τοποθετηθεί και σε προηγούμενη εισήγηση, αν χρειαστεί θα επανέλθω».

 

Ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας απέδωσε τα προβλήματα της στελέχωσης των απομακρυσμένων σχολείων κυρίως στις χαμηλές αμοιβές των εκπαιδευτικών δηλώνοντας ότι «θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα, ώστε να μπορέσει αυτός ο εκπαιδευτικός να πηγαίνει σ’ αυτά τα μέρη. Θα μπορούσαμε να δούμε κάποιες παροχές στους υπηρετούντες μετά από συμφωνία με ναυτιλιακές ή αεροπορικές εταιρείες. Κάποια εισιτήρια για τις γιορτές Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινών διακοπών, ώστε να μην επιβαρύνονται οι τόσο χαμηλά αμειβόμενοι εκπαιδευτικοί ή σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου το κράτος ενδεχομένως έχει φοιτητικές εστίες. Αυτό είναι κάτι που είχε γίνει και με τον κ. Αρβανιτόπουλο, να υπάρχει δυνατότητα να τρώνε σε φοιτητικές λέσχες κ.ο.κ»

 

Στο άνοιγμα των πινάκων αναφέρθηκαν τόσο ο υπουργός Παιδείας όσο και ο υφυπουργός. Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί που μας λένε, αφού κανείς αυτό γιατί δεν ανοίγεις την κλειστή επετηρίδα από το 2010 που έκλεισε ενόψει εξετάσεων του ΑΣΕΠ που δεν έγιναν το 2012 και το 2013 και το 2014. Γιατί αδικείς τους ανθρώπους οι οποίοι συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, γιατί έχουν την αγωνία να συγκεντρώσουν προϋποθέσεις ώστε με το καλό κάποτε να διοριστούν. Λέμε ότι ακόμα υπάρχουν συνάδελφοί 360 διοριστέοι, δηλαδή επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που ακόμα δεν διορίστηκαν λόγω της στενότητας που έχει το ελληνικό δημόσιο αυτή τη στιγμή να καλύψει τα κενά του».

 

Ο υπουργός Παιδείας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι « ενώ μου φαίνεται πάρα πολύ λογικό, έχω ορισμένες πολύ εχθρικές και επιθετικές σκέψεις που μου έρχονται μέσω του διαδικτύου ή μέσω ανθρώπων που μπορούν να απευθυνθούν σε εμένα με ένα μήνυμα και μου λένε μη το κάνεις αυτό, είναι πελατειακό. Εγώ ρωτώ και απευθύνομαι χωρίς να με πειράζει αυτό ή να ενοχλούμαι επειδή πρέπει να ρωτήσω, γιατί; Όποιος ρωτάει μαθαίνει. Απευθύνομαι σε όσους και όσες έχουν άποψη για το θέμα να το καταθέσουν αύριο στην απογευματινή συνεδρίαση και αύριο το πρωί που θα είναι η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ περιμένω να τοποθετηθούν γι’ αυτό. Δεν έχουν την ίδια άποψη. Θέλω να μας πουν γιατί αυτό που λέει η κυρία Τζάκρη και που σε εμάς φαίνεται πολύ λογικό, αν γίνει θα κάνει κακό. Δεν είναι κακό ότι τέσσερα χρόνια δεν γίνεται ΑΣΕΠ και όσοι έχουν δώσει τα φώτα τους, έχουν πάει δεξιά και αριστερά σε όλη την Ελλάδα για 800 ευρώ αναπληρωτές καθηγητές δεν περιμένουν κάτι από αυτό. Αυτό είναι καλό; Γιατί αυτό είναι καλό; Σε αυτή την κατάσταση της μεταβατικότητας, της δυσκολίας, της φτώχειας, της πτώχευσης πρέπει να δουλέψουν».

 

Ο κ. Δερμεντζόπουλος με τη σειρά του ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει συμπληρωματική εγκύκλιος για τους αναπληρωτές, η οποία και θα εκδοθεί άμεσα, ενώ για το ζήτημα του ανοίγματος των πινάκων ανέφερε ότι «θα πρέπει να ακουστούμε όλοι εδώ μέσα και κυρίως αύριο κατά την ακρόαση των φορέων για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και να αποφασίσουμε όλοι εδώ, γιατί είναι ένα θέμα που πραγματικά διχάζει όλους αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε αντικρουόμενες θέσεις και καλά είναι σήμερα και αύριο να κλείσουμε εδώ μέσα αυτήν την εκκρεμότητα και να πάρουμε την απόφαση, την οποία θα πάρει το Υπουργείο και θα την περάσει στο σχέδιο νόμου».

 

Από τη σημερινή συνεδρίαση αναμένονται περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 244 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»