ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 10:45:59π.μ.
06
Μαΐου

Γεραπετρίτης για απαγόρευση κυκλοφορίας: Θα υπάρξει επέκταση -Αν όλα πάνε καλά μπορεί να υπάρξει συνολική απελευθέρωση

Κατηγορία Ελλάδα

«Ειδική ρύθμιση για τους γονείς που έχουν παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς»

ια τα SMS και την απαγόρευση κυκλοφορίας μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

 

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση πηγαίνει καλά» είπε στον ΑΝΤ1, αλλά «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, είμαστε ακόμη μέσα στην πανδημία, είμαστε ακόμη μέσα στη δίνη του ιού. Ζήτησε «να είμαστε προσεκτικοί για ένα διάστημα ακόμη, να τηρούμε τα μέτρα. Τα SMS έχουν τη λειτουργία να μεταδίδουν ότι θα πρέπει να είμαστε ακόμη προσεκτικοί, το ίδιο και το πέρας του ωραρίου».

 

Ειδικά δε, για τα SMS είπε ότι «το θέμα θα επαναξιολογηθεί και με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων, σταδιακώς θα απεμπλακούμε και από την αποστολή των μηνυμάτων». Γα το γραπτό μήνυμα που αφορά στη χρονική διάρκεια των αγορών ο υπουργός απάντησε ότι «είναι κάτι που θα αξιολογηθεί, θα αξιολογηθούν και τα δεδομένα από το άνοιγμα σχολείων», σε κάθε περίπτωση «η εκτίμηση είναι ότι από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει μια σταδιακή άμβλυνση σε ό,τι αφορά την αποστολή του μηνύματος».

 

Κληθείς να σχολιάσει αν θα υπάρξουν διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και μη, στο κομμάτι των μετακινήσεων, εξήγησε ότι το σχετικό πρωτόκολλο «θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες ημέρες όταν θα έχουμε και κάποια περισσότερα στοιχεία. Δεν θα υπάρχει διάκριση επί τη βάσει του αν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή όχι».

 

«Μπορεί να υπάρξει συνολική απελευθέρωση της απαγόρευσης μετακίνησης»


Για το ωράριο είπε ότι «είναι καλό να μη μεταπίπτουμε από τον απόλυτο περιορισμό στην απόλυτη ελευθερία κίνησης διότι αυτό εκπέμπει τελείως λάθος μήνυμα, είναι καλό να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε απεγκλωβιστεί από τον ιό και να μην εφησυχάζουμε».

 

Κατέστησε σαφές ότι «το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά», και στη συνέχεια αν όλα πάνε καλά μπορεί να υπάρξει συνολική απελευθέρωση. «Η 11η βραδινή θα επαναξιολογηθεί, να δούμε αν μπορούμε να πάμε ως τα μεσάνυχτα ή λίγο μετά», ανέφερε επίσης.

 

«Ειδική ρύθμιση για τους γονείς που έχουν παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς»

 

Στο θέμα που έχει ανακύψει με τους παιδικούς σταθμούς ο Γ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε ειδική ρύθμιση. «Ειδική ρύθμιση σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες γονέων εργαζομένων που έχουν παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς» ανέφερε, εξηγώντας ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δύσκολα τηρούν μέτρα προστασίας ενώ υπάρχει δυσκολία και για την εφαρμογή των τεστ σε τόσο μικρά παιδιά.

 

«Σήμερα και αύριο θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις και εξειδικεύσεις μέτρων από όλα τα αρμόδια Υπουργεία» είπε. Συγκεκριμένα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το κομμάτι της αγοράς, των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, από το Υπουργείο Παιδείας για τα ζητήματα των κολεγίων, των ΙΕΚ και των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα δικαστήρια. Ενώ έκανε γνωστό ότι «με βάση την εισήγηση της επιτροπής όλα τα κέντρα ξένων γλωσσών που συνδέονται με εξετάσεις, θα επαναλειτουργήσουν με φυσική παρουσία».

 

Για τον τουρισμό παρατήρησε ότι «φέτος, όπως και πέρυσι, θα είναι μια ειδική χρονιά τουρισμού», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι και οι τουρίστες θα αντιλαμβάνονται ότι το πρώτο και το βασικό είναι η υγειονομική ασφάλεια.

 

Για το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε με έμφαση ότι σε ένα τόσο σύνθετο εγχείρημα «η Ελλάδα απεδείχθη ότι μπορεί να διεκπεραιώσει αυτής της κλίμακας εγχειρήματα», με την πρόσθετη επισήμανση, «χθες μόνο περίπου 108.000 συμπολίτες μας εμβολιάστηκαν, χθες μόνο, ένας στους 100 Έλληνες εμβολιάστηκε, καταλαβαίνετε την πολύ μεγάλη διάσταση του εγχειρήματος».

 

Στη συνέχεια της συνέντευξης μίλησε για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων, εκεί όπου «ήδη έχει υπάρχει πρόβλεψη για οριζόντιο εμβολιασμό, ήδη εμβολιάζονται και θα εμβολιαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες όλοι οι κάτοικοι ανεξαρτήτως ηλικίας». Αλλά και στα μεγαλύτερα νησιά, πρόσθεσε, είναι σε εξέλιξη σχεδιασμός για κατά το δυνατόν σύντομο και ασφαλή εμβολιασμό.

 

«Δεν είναι ενδεδειγμένο ιατρικά να αλλάζει η ποιότητα του εμβολίου στη δεύτερη δόση»


Στο ερώτημα τι θα γίνει με όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca (πρώτη δόση), δήλωσε ότι «θα κάνουν τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο», αφού η ελληνική Πολιτεία έχει ήδη προνοήσει για τις δεύτερες δόσεις, χωρίς να εξαρτάται από μελλοντικές παραλαβές. ‘Αλλωστε, «δεν είναι ενδεδειγμένο ιατρικά να αλλάζει η ποιότητα του εμβολίου στη δεύτερη δόση», συμπλήρωσε.

 

Ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θα παραλάβει ακόμη περισσότερα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson&Johnson, τα οποία «θα είναι μια πολύ μεγάλη ανάσα», ευκολότερα στη χρήση τους, επιπλέον θα αξιοποιηθούν για τους κατάκοιτους συμπολίτες μας.

 

 

Η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Στην εν εξελίξει κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση για τις πατέντες των εμβολίων, με αφορμή και τη σχετική τοποθέτηση του Προέδρου των Η.Π.Α., θύμισε ότι «εκείνος ο οποίος είχε θέσει το ζήτημα της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν, από τον Απρίλιο του 2020, ο ίδιος ο πρωθυπουργός: όταν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην FAZ, είχε σαφώς δηλώσει ότι θα πρέπει τα εμβόλια να καταστούν οικουμενικά, δημόσια αγαθά με την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Το επανέλαβε και τον Απρίλιο, το επανέλαβε σε όλες τις εκδοχές που μίλησε για το ζήτημα».

 

Παράλληλα, «και ο καθηγητής κ. Μόσιαλος, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας στα διεθνή fora είχε πολύ εγκαίρως τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό», συμπλήρωσε.

 

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός αντέτεινε: «Εμείς είχαμε πει ότι αυτό που είναι αδύνατον, δεν ήταν η άρση ή η μερική άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά η δυνατότητα να παραχθούν τα εμβόλια στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας είχε τοποθετηθεί ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν γραμμές παραγωγής στη χώρα που να μπορούν να καταστήσουν την παραγωγή πολύ πιο μαζική. Αυτό είναι αδύνατον να υποστηριχθεί από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, είχε γίνει η σχετική διαβούλευση, για το λόγο αυτό είναι προφανές ότι ήταν μια αλυσιτελής πρόταση», αντέκρουσε ο υπουργός Επικρατείας.

 

Υποστηρίζοντας ότι «χρειάζονται υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό που δεν διαθέτουμε, παρότι πολύ ισχυρή η ελληνική φαρμακοβιομηχανία». Και, κλείνοντας για το θέμα αυτό, εκτίμησε ότι «από το φθινόπωρο θα υπάρχει απόλυτη επάρκεια και ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών» και χωρίς να καταργείς τα κίνητρα που χρειάζεται η έρευνα, εν τέλει «για λόγους οικουμενικής αλληλεγγύης θα πρέπει να υπάρχουν παραχωρήσεις εκ μέρους των μεγάλων εταιρειών έτσι ώστε να καταστεί προσβάσιμο το προϊόν από παντού».

 

 

πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 87 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»