ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 8:25:15μ.μ.
14
Ιανουαρίου

«Καμπανάκι» του ΣΦΕΕ για τις ελλείψεις φαρμάκων: «Να υπάρχει διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα διακίνησης»

Κατηγορία Ελλάδα

Τι προτείνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας ωστέ να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα με τα φάρμακα

Διαφάνεια και απαγόρευση εξαγωγών σε προϊόντα που παρουσιάζουν περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη, προτείνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων.

 

Ειδικότερα, ο ΣΦΕΕ προτείνει διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα διακίνησης. «Όπως όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες από τον Μάιο του 2016 σε καθημερινή βάση δηλώνουν ψηφιακά στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ, έτσι θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι στην αλυσίδα διακίνησης. Με αυτό τον τρόπο ο ΕΟΦ δύναται να ελέγξει την πορεία της προμήθειας ενός φαρμάκου και να το συγκρίνει με άλλες περιόδους. Την ίδια διαφάνεια αιτούμαστε και για το χονδρεμπόριο» σημειώνει.


Η δεύτερη πρόταση είναι κάθε προϊόν για το οποίο μια φαρμακευτική εταιρεία δηλώνει περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη στη σχετική πλατφόρμα του ΕΟΦ, να τίθεται άμεσα σε απαγόρευση εξαγωγών μέχρι τη λήξη του διαστήματος έλλειψης. «Η Πολιτεία έχει επιλέξει να έχει τις πιο φτηνές τιμές φαρμάκων στην Ευρωζώνη και όπως είχαμε επικοινωνήσει, 1.300 φάρμακα είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή αυτής (πολλά εξ αυτών είναι μοναδικά). Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής είναι αφενός οι αποσύρσεις αυτών των φτηνών φαρμάκων που τώρα, λόγω αύξησης κόστους είναι πιο πιθανές και αφετέρου οι παράλληλες εξαγωγές λόγω του τεράστιου περιθωρίου κέρδους για τον μεσάζοντα» υπογραμμίζει όπως Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

«Εφόσον οι ανωτέρω συνθήκες δεν αλλάζουν θα πρέπει το υπουργείο και η εποπτεύουσα αρχή (ΕΟΦ) -παρά την υποστελέχωση- να εφαρμόζουν ένα σύστημα συνεχών ελέγχων που θα διαφυλάττουν πρωτίστως τη Δημόσια Υγεία» τονίζει ο ΣΦΕΕ. Τέλος, επισημαίνει ότι σε καθημερινή βάση κατατίθεται στον ΕΟΦ ένας πλούτος στοιχείων από τις φαρμακευτικές εταιρείες για την λεπτομερή διακίνηση των προϊόντων τους που καθιστούν πολύ εύκολο τον έλεγχο της προσφοράς φαρμάκων από τις εταιρείες, ανά πάσα στιγμή.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 28 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»