ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 - 7:57:02μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
20
Οκτωβρίου

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σχεδόν αναπόφευκτο να έρθει κρούσμα Έμπολα

Κατηγορία Ελλάδα

«Η εισαγωγή κρούσματος Έμπολα είναι σχεδόν αναπόφευκτη όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι από τη στιγμή που εμφανιστεί κρούσμα, να περιορίσουμε τη διασπορά», τονίζει, η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Τζένη Κρεμαστινού
Εν τω μεταξύ η παγκόσμια κοινότητα συντονίζεται λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα.


Αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρμόδιες αρχές και είναι ενδεικτικό ότι στην Ισπανία, με την επιβεβαίωση ενός κρούσματος χρειάστηκε να εντοπισθούν - εξετασθούν 150 άτομα. «Η μεγάλη επιτήρηση είναι αυτή που καταπονεί το σύστημα αλλά είναι και ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε το φαινόμενο», σημειώνει η κ. Κρεμαστινού, στην «Καθημερινή της Κυριακής» τονίζοντας ότι χρειάζεται «γρήγορη ανίχνευση και γρήγορη διάγνωση».


Συμπερασματικά, ή ίδια επισημαίνει «ι ιός αυτός έχει ταχύτητα εξάπλωσης. Σεν είναι ένας εύκολος ιός Χρειάζονται πολύ περισσότερα μέτρα τοπικά στις χώρες όπου υπάρχει η επιδημία».
Προς το παρόν, η Ελλάδα έχει λάβει τα μέτρα που συστήνουν ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ ήδη έχει κάνει και ασκήσεις «ετοιμότητας» για τη διαχείριση ενδεχόμενου κρούσματος στο έδαφός της – η πιο πρόσφατη έγινε την Παρασκευή.


Ειδικότερα, έχουν εκδοθεί οδηγίες διαχείρισης κρούσματος σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (υγειονομικό προσωπικό, προσωπικό λιμενικού, αστυνομίας, ένοπλες δυνάμεις), έχουν εκδοθεί οδηγίες προς ταξιδιώτες, έχει ορισθεί εργαστήριο αναφοράς, έχει προετοιμασθεί ειδικός χώρος νοσηλείας ύποπτου κρούσματος στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» και προχωράει η εκπαίδευση στη χρήση του ειδικού εξοπλισμού (στολές) γιατρών και νοσηλευτών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς το σημείο – κλειδί στην εκπαίδευση είναι «το πώς βγάζω τη στολή».
«Άκυρο» για κρούσμα ιού Έμπολα στην Πάτρα


Άκυρος ο συναγερμός στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα για την πιθανότητα κρούσματος ιού Έμπολα. Όπως αναφέρει το patrisnews.com, το βράδυ του Σαββάτου εισήχθη με υψηλό πυρετό και συμπτώματα γρίπης στον «Άγιο Ανδρέα» Έλληνας ναυτικός που είχε ταξιδέψει σε χώρα της Αφρικής τον Αύγουστο.


Ύστερα από «μαραθώνιο» εξετάσεων, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά ως προς το ενδεχόμενο προσβολής από τον ιό Έμπολα.


Σύμφωνα με ιατρικά στελέχη, ο συνηθέστερος χρόνος επώασης του ιού Έμπολα είναι περίπου 10 ημέρες, ενώ ο μέγιστος φτάνει τις τρεις εβδομάδες, συνεπώς είναι σχεδόν απίθανο να είχε προσβληθεί από τον Αύγουστο ο ασθενής και να εκδηλώθηκε τώρα η νόσος.


Παρ΄ όλα αυτά, τα νοσοκομεία της Πάτρας έχουν ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, λόγω και του ότι το λιμάνι της Πάτρας είναι πύλη εισόδου αρκετών μεταναστών, για αυτό και συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας.


Παράλληλα, η επικοινωνία και η συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι συνεχής, για την αποτροπή κρούσματος του ιού στην Ελλάδα.


Όπως επισήμανε υψηλόβαθμο ιατρικό στέλεχος «τη δεδομένη στιγμή δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας και δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλονται οι πολίτες».

 

 

πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστηκε 272 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»