ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 12:47:39μ.μ.
07
Απριλίου

Κοντοζαμάνης: 9.000.000 self tests στα ράφια των φαρμακείων μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Κατηγορία Ελλάδα

Αύριο ξεκινά η διάθεση των δωρεάν self tests από τα φαρμακεία της χώρας και σε πρώτη φάση η διανομή αφορά στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Μέχρι την Παρασκευή 700.000 τεστ θα είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία.

Έχουν παραληφθεί 2.000.000 τεστ μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα παραληφθούν άλλα 7.000.000, ανέφερε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού στο υπουργείο Υγείας.

 

«Πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα και η χώρα μας πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα και εφαρμόζει αυτό το μέτρο σε ευρεία κλίμακα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Επίσης, ανέφερε ότι η ιστοσελίδα self-testιng.gov.gr, όπου θα δηλώνεται το αποτέλεσμα του τεστ (θετικό ή αρνητικό) άνοιξε, ωστόσο η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων.

 

Εξήγησε επίσης ότι αν κάποιος έχει υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των σχολείων δεν απαιτείται εκ νέου έλεγχος με self test.

 

«Τα self tests είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο όπλο που έχουμε αυτήν τη στιγμή στα χέρια μας, προκειμένου να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια οι δραστηριότητες στη χώρα μας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

 

Επανέλαβε ότι η δράση είναι συμπληρωματική στις δράσεις στοχευμένου ελέγχου που γίνονται στη χώρα μας και αφορά κυρίως στην έγκαιρη ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού. Είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία, είπε, ότι ένα στα τρία άτομα περίπου, που είναι φορείς του ιού δεν έχουν συμπτώματα και το μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν.

 

Η διαφορά των self tests από τα rapid tests


O κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι τα self tests είναι ρινικό test, ταχείας ανίχνευσης, ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid tests και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, ως αυτοδιαγνωστικό. Η λήψη δείγματος είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

 

Επίσης, επισήμανε ότι η διαδικασία έγκρισης, διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορονοϊού ως αυτοδιαγνωστικό έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Τσεχίας, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας.

 

Αναφερόμενος στη συσκευασία των self tests, είπε ότι ο διαγωνισμός που έχει ολοκληρωθεί, ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα πρώτα self tests που θα διατεθούν είναι σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες.

 

Εξήγησε ακόμη ότι, η σύσταση -όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης- είναι να απορρίπτονται τα τεστ στα οικιακά απορρίμματα με προσοχή. Τόνισε ότι η Πολιτεία συνεχίζει να έχει ως στρατηγική της την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της υγείας των πολιτών.

 

Επανέλαβε, τέλος, ότι τα δύο πιο σημαντικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού και η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας.

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 118 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»