Εκτύπωση αυτής της σελίδας
14
Ιανουαρίου

Κορονοϊός: Πέφτουν τα κρούσματα αλλά επιμένουν οι σκληροί δείκτες – Και το χάπι στο οπλοστάσιο

Κατηγορία Ελλάδα

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Το πρώτο θύμα της Όμικρον στην Ελλάδα

 

Με επιφυλακτικότητα και αγωνία παρακολουθούν κυβέρνηση και ειδικοί τα επιδημιολογικά στοιχεία με την μετάλλαξη Όμικρον να κινείται ανεξέλεγκτα και να διασπείρεται με απίστευτη ταχύτητα αλλά και να αλλάζει «προτίμηση» στις ηλικιακές ομάδες μέσα σε λίγες ημέρες. Τα κρούσματα κινούνται συνεχώς πτωτικά αλλά σε υψηλά επίπεδα ακόμα αφού ξεπέρασαν και χθες (13/1) τις 20.000.

 

Αυτό όμως που τονίζουν με έμφαση όσοι παρακολουθούν και καταγράφουν όλους τους δείκτες, είναι ότι αν δεν δούμε τους λεγόμενους και σκληρούς δείκτες, δηλαδή εκείνους που έχουν να κάνουν με τους θανάτους και τις διασωληνώσεις, να πέφτουν, τότε δεν θα μπορούμε να μιλάμε για ύφεση της πανδημίας. Και χθες, θρηνήσαμε 80 νεκρούς, ενώ 664 άνθρωποι παλεύουν διασωληνωμένοι για την ζωή τους.

 

Και όμως η Όμικρον σκοτώνει – Το πρώτο θύμα μια ανεμβολίαστη


Το απόγευμα της Πέμπτης (13/1) άφησε την τελευταία της πνοή μια 77χρονη γυναίκα με υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο Σωτηρία. Ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς το πρώτο θύμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Η άτυχη γυναίκα ήταν ανεμβολίαστη.

 

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, τα μόνα νοσοκομεία που έχει γίνει γονιδιακός έλεγχος για το ποιοι διασωληνωμένοι νοσούν με τη μετάλλαξη Όμικρον είναι ο «Ευαγγελισμός» και το «Σωτηρία».

 

Μέχρι στιγμής δύο ασθενείς με στελέχη «Όμικρον» έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Η μία περίπτωση ήταν τυχαία ανεύρεση, διότι η διασωλήνωση έγινε για άλλο λόγο. Αυτό που τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ήταν ότι δεν έχουν ελεγχθεί όλοι οι διασωληνωμένοι για στελέχη «Δέλτα» ή «Όμικρον».

 

Εξηγώντας πως γίνεται να χάνουν την ζωή τους ασθενείς από μια μετάλλαξη όπως η Όμικρον η οποία έχει ήπια συμπτώματα τόνισε ότι ευάλωτοι άνθρωποι είναι πιθανό να καταλήξουν από μία λοίμωξη, και έφερε ως παράδειγμα τη γρίπη.

 

«Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου. Άρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι η «Όμικρον» δεν προκαλεί θάνατο, μπορεί να προκαλέσει και είναι σημαντικό, ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες να είναι εμβολιασμένοι και ο τριπλός εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός για την πρόληψη της νόσου», είπε χαρακτηριστικά.

 

Από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για το χάπι κατά του κορονοϊού


Η Παρασκευή 14/1 είναι η ημέρα που ξεκινάει η διάθεση των αντιικών χαπιών για την Covid-19 με την πλατφόρμα να ανοίγει σήμερα. Τα χάπια θα δίνονται με τα ίδια κριτήρια με τα μονοκλωνικά και στις ίδιες ομάδες ασθενών. Σημαντική λεπτομέρεια όσον αφορά στα χάπια όπως εξηγούν οι ειδικοί είναι ότι τα αντιικά χάπια έχουν θετική γνωμοδότηση όχι όμως άδεια, γι’ αυτό ο ασθενής θα υπογράφει για να τα λάβει.

 

Η διαδικασία θα γίνεται ως εξής: Ο γιατρός θα πρέπει να τα συνταγογραφεί και η έγκριση θα δίνεται από την επιτροπή που έλεγχε και τις αιτήσεις χορήγησης των μονοκλωνικών. Τα αντιικά χάπια θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωτερικούς ασθενείς, δηλαδή για όσους είναι στο σπίτι τους.

 

Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα καταχωρούν την 7η μέρα της χορήγησης και την 28η μέρα την πορεία της νόσου.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 53 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)