ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 2:31:09μ.μ.
16
Ιουλίου

Οικονόμου: Απόλυτα σύννομη και υπεύθυνη η διαχείριση της υπόθεσης της 19χρονης στην Ηλιούπολη από την ΕΛ.ΑΣ

Κατηγορία Ελλάδα

«Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η υπόθεση αυτή μας έχει συγκλονίσει όλους, ως πολιτεία και ως κοινωνία»

Aπόλυτα σύννομη και υπεύθυνη, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονομού, τη διαχείριση από την ελληνική αστυνομία της υπόθεσης της 19χρονης στην Ηλιούπολη. «Όχι μόνο δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη αλλά αντίθετα υπήρξε πολύ μεγάλη ευαισθησία απέναντι στην 19χρονη. Η υπόθεση διερευνάται σε βάθος, είναι σε εξέλιξη και από την προανάκριση προκύπτει ότι εκτός του συγκεκριμένου δράστη υπάρχουν και νέοι δράστες», τόνισε ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη.

 

Ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 έκανε λόγο για απαράδεκτες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την ελληνική αστυνομία σε βάρος της 19χρονης που κατήγγειλε το περιστατικό η οποία όπως είπε αντιμετωπίστηκε ως δράστης. «Δεν έγιναν σεβαστά από την αστυνομία τα δικαιώματα για την προστασία θυμάτων από εμπόρους παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Υπάρχει βαριά σκιά στη κυβέρνηση για προσπάθεια να συγκαλύψει τις ευθύνες της αστυνομίας, επειδή ο δράστης ήταν αστυνομικός», υποστήριξε ο κ. Αρσένης.

 

«Με τον πλέον εμφατικό τρόπο θέλω να υπογραμμίσω ότι, οι χειρισμοί της ελληνικής αστυνομίας στην υπόθεση της 19χρονης στην Ηλιούπολη, ήταν αποκλειστικά εντός του νομοθετικού πλαισίου, έγιναν όλες οι δέουσες ενέργειες με απόλυτο σεβασμό απέναντι στη καταγγέλλουσα και η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων ενήργησε με απόλυτο σεβασμό για την προστασία των δικαιωμάτων της», αντέτεινε ο κ. Οικονόμου.

 

«Η 19χρονη εξετάστηκε με την απόλυτη ευαισθησία που επέβαλε η κατάσταση»


«Η καταγγέλλουσα ανέφερε σειρά αξιόποινων πράξεων σε βάρος της από αστυνομικό, για τις οποίες επιλήφθηκε το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων των σωμάτων ασφαλείας. Η διερεύνηση σε βάθος της σοβαρής αυτής υπόθεσης απαιτεί χρόνο και κατάλληλη αντιμετώπιση για να αναπτυχθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του θύματος και της αστυνομίας. Η 19χρονη εξετάστηκε με την απόλυτη ευαισθησία που επέβαλε η κατάσταση στην οποία βρισκόταν και δημιουργήθηκε ένα ισχυρό κλίμα εμπιστοσύνης της ίδιας με το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων», προσέθεσε ο κ. Οικονόμου.

 

«Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η υπόθεση αυτή μας έχει συγκλονίσει όλους, ως πολιτεία και ως κοινωνία. Όλοι, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ομολογουμένως σοκαριστική υπόθεση η οποία εξακολουθεί να διερευνάται από τους εισαγγελικούς λειτουργούς», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.

 

Παράλληλα, επέκρινε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το θέμα τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ενιαία φωνή ώστε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα απέναντι σε τέτοια αποκρουστικά φαινόμενα.

 

«Από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ γίνεται προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως σε αυτή τη τραγική υπόθεση, που όμως μερικοί επιχειρούν να δώσουν πολιτική διάσταση. Η έρευνα είναι στο στάδιο της κύριας ανάκρισης και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε όλα τα στοιχεία. Δεν είναι δυνατόν να δίνονται πληροφορίες σε αυτή τη φάση καθώς προσκρούει στις προβλέψεις του νομοθέτη για τη διαφύλαξη της μυστικότητας της όλης διαδικασίας. Η υπόθεση αφορά την αστυνομία, δεν χωρά πολιτικές αντιπαραθέσεις και διαχωριστικές γραμμές. Δεν μπορεί αυτό το γεγονός να πολιτικοποιείται και να γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης για το κάθε γυρολόγο», τόνισε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε:

 

«Οφείλουμε όλοι, ως πολιτικές δυνάμεις, να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους πολίτες ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι σε τέτοια αποκρουστικά φαινόμενα και έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και στις αρμόδιες αρχές για να μπορέσουν τα θύματα να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να ατενίσουν με αισιοδοξία το μέλλον. Το οφείλουμε όλοι απέναντι στη νέα γενιά».

 

Αυξημένες κατά 192 οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας το 2020 σε σχέση με το 2019
Απαντώντας ο κ. Οικονόμου σε άλλη ερώτηση, της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη, σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία, ανέφερε ότι το 2020 υπήρξε αύξηση του φαινόμενου με τα στοιχεία να καταδεικνύουν ότι καταγγέλθηκαν 192 περισσότερα περιστατικά σε σχέση με το 2019.

 

Όπως είπε, το 2019 το 85% των δραστών ήταν άνδρες και το 15 γυναίκες ενώ τα θύματα ήταν 75% γυναίκες και 25% άνδρες. Το 2020, το 82% των δραστών ήταν άνδρες και το 73% των θυμάτων ήταν γυναίκες. Από την πλευρά της, η Χαρά Καφαντάρη έκανε λόγο «για ανάγκη ενίσχυσης των αρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» που φαίνεται, όπως είπε, «να αυξάνεται ανησυχητικά».

 

Ο κ. Οικονόμου απέδωσε την αύξηση του φαινομένου στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και στο γεγονός ότι πλέον τα θύματα έσπασαν τη σιωπή τους και δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη στις αστυνομικές αρχές για να τα καταγγείλουν.

 

«Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας απαιτεί γενναίες λύσεις και άμεσες αποφάσεις, ώστε να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είμαστε εδώ, είμαστε σταθερά δίπλα στα θύματα, και τους λέμε, σπάστε τη σιωπή, έχετε φωνή, είμαστε δίπλα σας και σας στηρίζουμε», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 208 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»