ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 9:03:53π.μ.
10
Σεπτεμβρίου

Πώς οι παρακολουθήσεις μεταβάλουν τους πολιτικούς συσχετισμούς

Κατηγορία Ελλάδα

Το ζήτημα των παρακολουθήσεων μπορεί να μην ρίχνει την κυβέρνηση, σίγουρα όμως μεταβάλλει τους συσχετισμούς μεταξύ των τριών βασικών κομμάτων (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ)

 

Όπως προκύπτει από τις έρευνες της κοινής γνώμης που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα λόγω αυτής της συγκυρίας και του αυξημένου δημοσίου ενδιαφέροντος για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υπόθεση των παρακολουθήσεων στις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, φαίνεται ότι μεταξύ των κομμάτων δημιουργεί άλλες ωσμώσεις και ισορροπίες αν και δεν ιεραρχείται ψηλά στα προβλήματα των πολιτών.

 

Η υπόθεση ενδιαφέρει μεν το εκλογικό σώμα αλλά δεν φαίνεται να αποτελεί γνώμονα για την τελική κίνηση πίσω από το παραβάν. Αυτά προσώρας διότι στο μέλλον μπορεί τα πράγματα να αλλάξουν.

 

Οι διαχωριστικές γραμμές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ


Το πρώτο πράγμα που μπορεί κάποιος να επισημάνει είναι η απομάκρυνση της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ και σε επίπεδο κομματικών συγκλίσεων και σε επίπεδο ψηφοφόρων. Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται μια σημαντική πτώση των θετικών αξιολογήσεων για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Η πτώση αυτή είναι πάνω από 28 μονάδες (από το 62% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που αξιολογούσαν θετικά τον Μητσοτάκη πέσαμε στο 35%). Παράλληλα, στον χώρο της κεντροδεξιάς φαίνεται να πέφτει σημαντικά η δημοφιλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

 

Οι σχέσεις Ανδρουλάκη – Τσίπρα


Την ίδια ώρα η εξεταστική γύρω από τις υποκλοπές φαίνεται ότι ζεσταίνει τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ίσως όχι έτσι όπως το φανταζόταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος ήθελε και θέλει αυτόνομη πορεία σε αυτό τον δρόμο της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Παρόλα αυτά δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν την ίδια άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλούν για «προοδευτική διακυβέρνηση» ή αν εννοούν μια επιχείρηση «εγκλωβισμού» της Χαριλάου Τρικούπη στην γραμμή της Κουμουνδούρου.

 

Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε off the record συζητήσεις εκφράζουν ακριβώς αυτό τον προβληματισμό. Μήπως δηλαδή το όπλο του ΠΑΣΟΚ που γεννήθηκε μέσα από τις παρακολουθήσεις μετατραπεί σε υπερόπλο του Τσίπρα για να πετύχει την πρωτοκαθεδρία του στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

 

Αν και ο άμεσα θιγόμενος από τις παρακολουθήσεις είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, αυτός που αξιοποιεί το θέμα πολιτικά για να δημιουργήσει το πλατύ αντικυβερνητικό μέτωπο είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ασχέτως αν μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιείται πολιτικά.

 

Προς το παρόν η μονοθεματική ατζέντα των υποκλοπών δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη. Παρόλα αυτά έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να χαράξει μια σαφή κόκκινη γραμμή έναντι της ΝΔ. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να χαράξει την ίδια γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, βασιζόμενοι πάντα σε όσα ο ίδιος έχει δηλώσει «ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλον».

 

 

Κωστας Τσιτουνας

 

 

Πηγή:newsbomb.gr

 

 

Διαβάστηκε 61 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»