Σε 1.3888 ανέρχονται οι κάμερες της Τροχαίας που θα τοποθετηθούν από το καλοκαίρι του 2025 σε αρκετούς δρόμους της Αττικής. Αυτές θα λειτουργούν όλο το 24ωρο και θα βεβαιώνουν ψηφιακά παραβάσεις, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο που παρουσίασαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.
Το νέο σύστημα θα ισχύσει από το καλοκαίρι του 2025 και μετά, θα συλλέγει όλα τα δεδομένα, θα κάνει την ψηφιακή βεβαίωση των παραβάσεων και θα επιδίδει την κλήση ψηφιακά μέσω της θυρίδας στο gov.gr.
Το σύστημα επίσης θα μπορεί να ενημερώνει το point system αλλά και να κάνει αυτόματα ηλεκτρονική αφαίρεση διπλώματος.
Οι νέες κάμερες θα βεβαιώνουν ψηφιακά παραβάσεις:
υπέρβαση ορίου ταχύτητας
παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
χρήση κινητού τηλεφώνου
κατά την οδήγηση παράνομη χρήση ΛΕΑ
οδήγηση οχήματος χωρίς ασφάλιση
κυκλοφορία οχήματος χωρίς έγκυρο δελτίο ΚΤΕΟ.
Πώς θα αποστέλλονται οι κλήσεις
Οι κλήσεις θα βεβαιώνονται από την τροχαία και θα αποστέλλονται στις θυρίδες των πολιτών στο gov.gr ενώ ψηφιακά θα μπορεί να γίνεται και η πληρωμή αλλά και οι τυχόν ενστάσεις. Το νέο σύστημα θα ισχύσει από το καλοκαίρι του 2025 και μετά.
Ειδικότερα, πρόκειται για 388 υπερσύγχρονες κάμερες παρακολούθησης της παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη, με στόχο τη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των συνεπειών που προκαλούνται που θα προμηθευτεί η περιφέρεια Αττικής με σύμβαση που υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες και η κυβέρνηση θα προσθέσει άλλες 1.000 κάμερες στην Αθήνα αλλά και σε άλλα σημεία που υπέδειξε η ΕΛΑΣ.
Πού θα τοποθετούν οι έξυπνες κάμερες
Οι νέες έξυπνες κάμερες οι οποίες θα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ακόμα και υπό χαμηλές συνθήκες φωτισμού θα τοποθετηθούν σε 100 κομβικά σημεία σε όλο το λεκανοπέδιο, κατόπιν υπόδειξης των αρμόδιων υπηρεσιών της Τροχαίας Αττικής.
Τα κριτήρια για την επιλογή χώρου τοποθέτησης είναι δύο, το πρώτο αφορά την κυκλοφορία των οχημάτων και την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας στην Αττική ώστε το κέντρο διαχείρισης να προβαίνει συνεχώς σε δραστηριότητες που θα βοηθούν για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και το δεύτερο είναι η τοποθέτηση των καμερών σε κρίσιμα σημεία για να εντοπίζονται εγκληματικές πράξεις για να γίνεται διαλεύκανσή τους.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υλικό καταγραφής θα αποστέλλεται αυτομάτως, σε κεντρικό server διαχείρισης παραβάσεων, ενώ για να τηρηθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα καταγράφεται μόνο το πίσω μέρος του οχήματος, ώστε να μην διακρίνονται οι επιβαίνοντες. Το σύστημα θα μπορεί να ενημερώνει το point system αλλά και να κάνει αυτόματα ηλεκτρονική αφαίρεση διπλώματος.
Αποκλειστική πρόσβαση θα έχει μόνο η Ελληνική Αστυνομία, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες ποινές στους παραβάτες, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Η πρωτοβουλία αφορά την ανάπτυξη του δικτύου των καμερών μέσα από διαγωνισμό παραχώρησης και τη δημιουργία ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει ένας υφιστάμενος φορέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η Υπηρεσία Οδικών Τελών – Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Οδικών Υποδομών.
Στόχος να λειτουργήσει προληπτικά, να αποτρέπει παραβάσεις, να βοηθάει για άμεσες παρεμβάσεις και γίνει χρήσιμο εργαλείο στη διαλεύκανση υποθέσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάρχει φέτος πάνω από 70% αύξηση σε σχέση με πέρσι στις βεβαιώσεις παραβάσεων. Ειδικότερα το 2023 βεβαιώθηκαν 193.062 παραβάσεις ενώ μέχρι στιγμή φέτος έχουν βεβαιωθεί 320.682 παραβάσεις. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην επιβολή κυρώσεων όπου σε σχέση με το 2003 έχουν αυξηθεί κατά 110% με τις περισσότερες να αφορούν την αφαίρεση πινακίδων, αδειών κυκλοφορίας και διπλωμάτων οδήγησης. Υπάρχει μια αύξηση 150% στην βεβαίωση παραβάσεων όπου από 47.930 το 2023 εκτοξεύθηκαν στις 118.220 μέχρι στιγμής το 2024.
Πηγή:newsbeast.gr