ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 4:02:29π.μ.
20
Οκτωβρίου

Προς Φεβρουάριο το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Η «ανθρωπογεωγραφία» του κόμματος

Κατηγορία Ελλάδα

Η αλήθεια είναι πως το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει κάπως με το «Γεφύρι της Άρτας». Όλοι το συζητούν στη Κουμουνδούρου, αλλά αυτό εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό αυτή η διαδικασία,

αφενός για να μπορεί να ασχοληθεί αναπόσπαστα με την αντιπολιτευτική πίεση σε βάρος της κυβέρνησης, αφετέρου για να «γλιτώσει» από τις εσωκομματικές «μουρμούρες».

 

Στο ερώτημα που απασχολεί στη παρούσα συγκυρία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι το «πότε» θα μπορέσει πραγματοποιηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας «έδειξε» στη πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος τον Φεβρουάριο του 2022, παρά το γεγονός ότι είναι πιθανό να βρίσκεται κοντά σε πολιτικές εξελίξεις.

 

Με δεδομένο ότι οι εκλογές του 2019 βρίσκονται, πλέον, πιο μακριά από ότι οι ερχόμενες, είναι δεδομένο πως σε μεγάλο βαθμό θα έχει διαφοροποιηθεί και η ατζέντα του Συνεδρίου. Το ζητούμενο, όμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να εξελιχθεί σε μία διαδικασία που θα προσφέρει στο κόμμα την απαραίτητη ώθηση ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και όχι σε μία μάχη «χαρακωμάτων».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σαφής ως προς αυτό. Θέλει ένα Συνέδριο ενότητας, που δεν θα γεμίσει τα ρεπορτάζ με εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Και από τη πλευρά τους, οι «επίφοβοι» της «Ομπρέλας» απάντησαν ότι αυτός είναι και ο δικός τους στόχος.

 

Στο εσωκομματικό πεδίο παρατηρείται κινητικότητα και όλες οι ομάδες αρχίζουν να προετοιμάζονται για την κορυφαία αυτή διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η επίσημη ημερομηνία διεξαγωγής εκκρεμεί. Αν μάλιστα θεωρήσουμε ότι η τελευταία καταγραφή έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 72.000 μέλη (άλλα πιο ενεργά, άλλα λιγότερο, άλλα που παίρνουν μέρος μόνο σε εκλογικές διαδικασίες), μιλάμε για ένα διπλάσιο επί της ουσία κόμμα σε σχέση με το 2016, κάτι που δείχνει ότι το «άνοιγμα» που επιχείρησε η Κουμουνδούρου μετά τις τελευταίες εκλογές και πριν τη πανδημία, στέφθηκε επιτυχία.

 

Η «Ομπρέλα»
Η μεγαλύτερη αλλαγή στον εσωκομματικό χάρτη, είναι η εμφάνιση της «Ομπρέλας». Πρόκειται για την ομάδα που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη των «53+» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την «ιστορική φρουρά», δηλαδή τους Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα. Έκανε την εμφάνιση της στα τέλη του 2020 με ένα κείμενο-μανιφέστο και αποτελεί την «αριστερή» τάση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πλέον, δύσκολα μπορεί να ονομάζεται «εσωκομματική μειοψηφία», καθώς στις πρόσφατες διαδικασίες για την εκλογή νέων οργάνων στις νομαρχιακές οργανώσεις, έλαβε ένα ποσοστό που αγγίζει το 45%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων. Εκτιμούν ότι στο επικείμενο Συνέδριο μπορούν να φτάσουν στα ίδια επίπεδα με τις νομαρχιακές οργανώσεις.

 

Η «Κίνηση Μελών»
Η λεγόμενη «προεδρική» τάση που ονομάζονταν «Ενωτική Κίνηση», δέχθηκε πέρσι ένα ισχυρό πλήγμα με την αποχώρηση της αρκετών στελεχών που δημιούργησαν την ομάδα «ΡΕΝΕ». Η πλειοψηφία των μελών της, ωστόσο, παρέμεινε δίπλα στον Νίκο Παππά, τον Χρήστο Σπίρτζη, τον Γιάννη Μπαλάφα και τον Κώστα Ζαχαριάδη που αποτελούν την άτυπη ηγετική ομάδα της «Κίνησης Μελών», όπως ονομάζεται πλέον. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Παύλος Πολάκης, που ναι μεν δεν θέλει να τον τοποθετούν κάπου σε αυτές τις διαδικασίες, αλλά βρίσκεται πάντα κοντά τους, έχοντας το δικό του πιστό εσωκομματικό κοινό. Η πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος ανήκει ή βρίσκεται κοντά στη «Κίνηση Μελών».

 

Η «ΡΕΝΕ»
Είναι η κίνηση που δημιουργήθηκε από τη διάσπαση της «Ενωτικής Κίνησης» και εντάσσονται και αυτοί με τη σειρά τους στο ευρύτερο «προεδρικό» στρατόπεδο. Μαζί με την «Κίνηση Μελών» αποτελούν τη πλειοψηφία του κόμματος και ρόλο πρωταγωνιστή έχουν ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Νίκος Σκορίνης και ο Αντώνης Κωτσακάς. Αν και οι πολιτικές διαφωνίες τους με τους υπόλοιπους «προεδρικούς» δύσκολα μπορούν να γίνουν ορατές, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους ομάδα, η οποία μάλιστα βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση σε μεσαία στελέχη και τη κομματική βάση, ενώ υπάρχουν και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που τους βλέπουν με συμπάθεια.

 

Οι άνθρωποι του προέδρου
Μια σειρά από προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέχουν θέσεις-κλειδιά στη χάραξη της κομματικής γραμμής και στη μάχη της καθημερινότητας και έχουν επιλέξει να μην ενταχθούν σε κάποια ομάδα και να έχουν ως σημείο αναφοράς τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για στελέχη όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης. Κάπως αυθαίρετα, η αλήθεια είναι, θα τους τοποθετούσαμε ως συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην «Ομπρέλα» και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ποτέ δεν έχουν κρύψει ότι πολιτικά «γέρνουν» προς τα αριστερά. Είναι σίγουρο ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο Συνέδριο, καθώς απολαμβάνουν της εκτίμησης του όλου κόμματος και ειδικά της βάσης.

 

ΔΗΜΑΡ-«Γέφυρα»-Αυτόνομοι πρώην ΠΑΣΟΚ
Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι άνθρωποι που αποτελούν τη «Προοδευτική Συμμαχία». Αρκετοί από αυτούς όπως ο Νίκος Μπίστης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος συμμετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί το καθοδηγητικό όργανο. Δεν συγκροτούν κάποια επίσημη ομάδα, αλλά καταφέρνουν να συνεννοούνται μεταξύ τους και με τον Αλέξη Τσίπρα. Αν και έχουν ως σημείο αναφοράς τον αρχηγό του κόμματος, δεν μπορείς να τους εντάξεις ως σύνολο στο ένα ή στο άλλο «στρατόπεδο», καθώς σε ορισμένα θέματα, όπως πχ τα εθνικά, βρίσκονται πιο κοντά στην «Ομπρέλα», παρά στις «προεδρικές» τάσεις.

 

 

 

Πηγή:newsbomb.gr

 

Διαβάστηκε 108 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»