Εκτύπωση αυτής της σελίδας
10
Ιουνίου

Τι αλλάζει από το Σάββατο στη ζωή μας: Χαλαρώνουν κι άλλο τα μέτρα

Κατηγορία Ελλάδα

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους 25-29 – Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός κατ’ οίκον

 

Μια ακόμη ανάσα χαλάρωσης θα γευτούμε από το προσεχές Σάββατο, καθώς διευρύνεται η κινητικότητά μας με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά πλέον από τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα και επιστρέφει η μουσική στην εστίαση, με τους καθήμενους πελάτες μόνο σε εξωτερικούς χώρους να έχουν πλέον τη δυνατότητα να διασκεδάζουν … «χορεύοντας». Τρεις παράγοντες οδήγησαν κυβέρνηση και ειδικούς στις αποφάσεις αυτές: α) βελτιωμένα επιδημιολογικά στοιχεία β) δυναμική πορεία εμβολιαστικού προγράμματος και γ) ενίσχυση στην ιχνηλάτηση μέσω των self test.

 

«Η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε κάθε γωνιά της χώρας είναι καθημερινή, είναι διαρκής και όταν οι δείκτες συναντούν τους στόχους μας, τότε προχωράμε σε σταδιακές και προσεκτικές άρσεις των περιορισμών» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι: «η ανάγκη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των κανόνων ατομικής προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ – χωρίς εκπτώσεις και δικαιολογίες – παραμένει και αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει να βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας».

 

Τι αλλάζει


Από το Σάββατο 12 Ιουνίου

 

Η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταφέρεται στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.
Επανέρχεται η μουσική στην εστίαση με εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους πελάτες. Η παραβίαση των κανόνων θα τιμωρείται με πρώτη ποινή 5.000 ευρώ και με δεύτερη την αναστολή της λειτουργίας για 15 ημέρες.
Ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές με δύο ελεύθερες διόδους.
Από τις 6 το πρωί αυξάνεται σε 75% η πληρότητα για χώρους θεαμάτων έως 1.000 θέσεις, σε 70% για χώρους έως 5.000 θέσεις και σε 65% για χώρους έως 15.000 θέσεις. Για χώρους που διαθέτουν περισσότερες από 15.000 θέσεις (πχ. στάδια), η επιτροπή όρισε ως ανώτατο αριθμό θεατών τους 10.000, με προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση τη χρήση μάσκας.


Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου

 

Επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
Επανέναρξη της πλήρους λειτουργίας των φροντιστηρίων για όλους τους μαθητές με φυσική παρουσία και τήρηση των υφιστάμενων κανόνων προστασίας και υποχρεωτική χρήση rapid–test ή self–test μία φορά εβδομαδιαίως για όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτικούς και μαθητές)

 


Από την Πέμπτη 1η Ιουλίου

Αίρεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας, εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Αυξάνονται σε 300 από 100 τα άτομα στις δεξιώσεις (γάμους, βαπτίσεις) με ισχυρή σύσταση όπως η είσοδος των καλεσμένων να πραγματοποιείται είτε με αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (self–test ή PCR ή rapid test) 24 ώρες πριν, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με πιστοποιητικό νόσησης.


Παράλληλα αποφασίστηκε:

 

Στα καταστήματα Κινητής Τηλεφωνίας να επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.
Η λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, στις 11/06/2021, ως εξής:
– Ένα άτομο ανά 10 τμ.

– Επιτρέπεται ένας καθήμενος ανά τραπέζι με διάταξη τραπεζιών σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης

 

Η επανέναρξη των εμποροπανηγύρεων μόνο για τις Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες το ποσοστό εμβολιασμού είναι >50%
Η λειτουργία των εκθέσεων ανοιχτών χώρων σύμφωνα με τους κανόνες των λαϊκών αγορών
Ανοίγουν πάνω από 420.000 ραντεβού για εμβολιασμό

 

Το σίγουρο είναι ότι για να διατηρηθεί και να επεκταθεί η χαλάρωση των μέτρων και να οδηγηθούμε σε πλήρη ελευθερία πρέπει να επισπευσθούν οι εμβολιασμοί. Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα «Ελευθερία» εξελίσσεται δυναμικά με σχεδόν 6,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην Ελλάδα και όλους τους πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, το πρόγραμμα «Ελευθερία» προχωρά με αμείωτη ένταση. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «ανοίγουν 420.300 καινούργια ραντεβού για τους συμπολίτες μας, με τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson».

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα ανοίξουν 240.000 ραντεβού για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, 96.300 για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και 84.000 για το εμβόλιο της Moderna. «Τα ραντεβού αυτά αφορούν τόσο την ηπειρωτική όσο και τη νησιωτική Ελλάδα» ξεκαθάρισε.

 

Όπως είπε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, «από σήμερα θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε οι πολίτες μας ηλικιακής ομάδας 25-29 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα τρία διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή αυτή ομάδα. Επιπρόσθετα στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών και το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 113 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)