ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023 - 12:04:54μ.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
18
Σεπτεμβρίου

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για πρώτη φορά πρώτο ΑΕΙ στην Ελλάδα

Κατηγορία Ελλάδα

Έξι ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται ανάμεσα στα 800 κορυφαία του κόσμου, σύμφωνα με τον νέο Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της εταιρείας εξειδικευμένης πληροφόρησης για την ανώτατη εκπαίδευση "QS",

που δημοσιεύτηκε στο Topuniversities.com.

 

Για πρώτη φορά, το Νο 1 ελληνικό πανεπιστήμιο είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το οποίο έχει βελτιωθεί σε τέσσερις από τους έξι τομείς που χρησιμοποιούνται στη μεθοδολογία κατάταξης της QS: ερευνητικές παραπομπές ανά πανεπιστήμιο, αναλογία φοιτητών, ακαδημαϊκή φήμη και φήμη εργοδοτών.

 

Όλα τα ελληνικά ιδρύματα, σύμφωνα με την QS, είτε διατήρησαν είτε βελτίωσαν τη θέση τους στη διεθνή κατάταξη σε σχέση με πέρυσι, αλλά στην Ελλάδα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από την πρώτη θέση έπεσε φέτος στην τρίτη. Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, όπως και πέρυσι, παραμένει το δεύτερο καλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο.

 

Αναλυτικότερα, τα ελληνικά πανεπιστήμια φέτος έχουν τις εξής θέσεις στον διεθνή πίνακα κατάταξης:

 

2014 - 2013 ΑΕΙ

 

  • 441-450 501-550 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • 451-460 491-500 Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • 461-470 471-480 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • 491-500 501-550 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • 601-650 601-650 Πανεπιστήμιο Πατρών
  • 701+ 701+ Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 


Πρώτο στην παγκόσμια κατάταξη ήταν για τρίτη χρονιά το ΜΙΤ των ΗΠΑ, με δεύτερο το Κέμπριτζ, τρίτο το Imperial College του Λονδίνου, τέταρτο το Χάρβαρντ και πέμπτο της Οξφόρδης. Ο πίνακας κατάταξης βασίζεται σε έξι δείκτες: ακαδημαϊκή φήμη (40%), φήμη εργοδότη (10%), αναλογία πανεπιστημιακών φοιτητών (20%), παραπομπές ανά πανεπιστήμιο (20%), διεθνείς φοιτητές (5%) και διεθνές πανεπιστήμιο (5%).

 

Ο υπεύθυνος ερευνών της QS, Μπεν Σόουτερ, σχολίασε ότι «τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση με το σχέδιο "Αθηνά" αρχίζουν να φαίνονται στην κατάταξή μας. Ο χρόνος θα δείξει αν τα φετινά θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα αποτελούν μία γνήσια και βιώσιμη βελτίωση ή ένα προσωρινό αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν για να χειριστούν την οικονομική κρίση».

 

Η Ελένη Μπώλου, μάρκετινγκ μάνατζερ της QS, συμπλήρωσε ότι «η επίδοση των (ελληνικών) πανεπιστημίων παραμένει πολύ δυναμική, αφού κατάφεραν να βελτιώσουν την καλή θέση που είχαν σχετικά με πέρσι. Η ελληνική οικονομία δεν είναι τέλεια, η επένδυση στην επιστήμη παραμένει ελάχιστη, όμως το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια παραμένουν δυνατά, δείχνει ότι δουλεύουν πραγματικά σκληρά για να εκπληρώσουν την αποστολή τους».

 

Κορυφαία διεθνή πανεπιστήμια, όπως της Οξφόρδης, το UCL, το Imperial College, το King's College, το Duke και πολλά άλλα, θα έλθουν στην Ελλάδα τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του «QS World Grad School Tour» για να βρουν αποφοίτους υψηλού επιπέδου, που θα παρακολουθήσουν τα προγράμματά τους για μεταπτυχιακά.

 

Συνολικά, πάνω από 40 πανεπιστήμια του κόσμου θα συμμετάσχουν στην «QS World Grad School», τη μεγαλύτερη έκθεση για μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν υπευθύνους εγγραφών κορυφαίων διεθνών πανεπιστημίων, στην Αθήνα τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου και στη Θεσσαλονίκη στις 21 Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφή στην εκδήλωση, στη διεύθυνση: topuniversities.com/events.

 

Ο Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS χρησιμοποιείται ως δείκτης για τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, από το 2013.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 163 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»