ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 12:15:57μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
25
Μαΐου

Δέλεαρ ο μισθός του Ευρωβουλευτή

Κατηγορία Παραπολιτικά

Στις κάλπες συρρέουν σήμερα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι θα έχουν λόγο για πολύ σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της ΕΕ την επόμενη πενταετία.

Παράλληλα, η αγωνία χτυπάει κόκκινο για τους χιλιάδες υποψήφιους Ευρωβουλευτές ανά την Ευρώπη, οι οποίοι περιμένουν να μάθουν εάν θα εκλεγούν και θα μπορέσουν να βρεθούν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στο παρελθόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρούνταν κάτι σαν νεκροταφείο ελεφάντων, καθώς, μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο ρόλος του Ευρωβουλευτή ήταν κάτι σαν τιμητική αποστρατεία για παλαιούς πολιτικούς.

 

Αργότερα, ωστόσο, ο πολιτικός του ρόλος αναβαθμίστηκε. Οι εποχές αλλάζουν, όπως και οι ηλικίες των ευρωβουλευτών, με μια σταδιακή μετατόπιση σε νεότερους υποψηφίους.

Ποιες, είναι, ωστόσο, οι απολαβές ενός ευρωβουλευτή σήμερα;

Ο μηνιαίος μισθός, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η «Καθημερινή», ανέρχεται σε 7.807,12 ευρώ και καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό του Ευρωκοινοβουλίου. Οι καθαρές αποδοχές, μετά την αφαίρεση της φορολογικής παρακράτησης της Ε.Ε., είναι 6.083,91 ευρώ.

 

Εκτός του μισθού ο ευρωβουλευτής λαμβάνει ημερήσια αποζημίωση («αποζημίωση διαμονής»), ύψους 298 ευρώ για κάθε ημέρα που ασκεί τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, εφόσον υπογράψει στην κατάσταση παρόντων. Το ποσό αυτό προορίζεται για να καλύψει στέγη, γεύματα και άλλες συναφείς δαπάνες. Εάν οι βουλευτές απουσιάζουν από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες, η αποζημίωση μειώνεται στο ήμισυ.

Για συνεδριάσεις εκτός της Ε.Ε., η αποζημίωση ανέρχεται σε 149 ευρώ (και πάλι εφόσον υπογράψει ο βουλευτής στην κατάσταση παρόντων) με επιπλέον επιστροφή του κόστους διαμονής. Προσθέστε σε αυτά την αποζημίωση γενικών εξόδων, ύψους 4.202 ευρώ μηνιαίως, η οποία αποσκοπεί στην κάλυψη εξόδων όπως η μίσθωση γραφείων και το κόστος διαχείρισης, τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη, υπολογιστές και τηλεφωνικές συσκευές.

 

Η αποζημίωση μειώνεται κατά το ήμισυ για τους βουλευτές που απουσιάζουν αδικαιολόγητα τις μισές τουλάχιστον ημέρες των συνόδων της Ολομέλειας. Ας σημειωθεί πως το Κοινοβούλιο παρέχει στους βουλευτές εξοπλισμένα γραφεία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο.

Βεβαίως, τα αεροπορικά εισιτήρια από και προς την Ευρωβουλή είναι εξασφαλισμένα, μαζί με τα εισιτήρια για 24 ταξίδια τον χρόνο εντός της χώρας εκλογής και για αρκετά εκτός (μέχρι ποσού 4.148 ευρώ ετησίως).
Εκτός από όλα αυτά, ο ευρωβουλευτής μπορεί να αξιοποιήσει μηνιαίως ποσό 19.364 ευρώ για απασχόληση προσωπικού και εκπόνηση μελετών, ωστόσο, το ποσό αυτό δεν διατίθεται απευθείας στον ευρωβουλευτή.

 

Το πρόγραμμα ενός Ευρωβουλευτή

 

Πώς είναι ένας τυπικός μήνας του ευρωβουλευτή; Μία εργάσιμη εβδομάδα αφιερώνεται στη δουλειά των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προετοιμασία των θεμάτων που θα έρθουν στην ολομέλεια. Μία εβδομάδα καταλαμβάνει η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Η τρίτη εβδομάδα αξιοποιείται από τις κομματικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου για συζήτηση των θέσεών τους, ενώ ακολουθεί η «πράσινη βδομάδα», οπότε οι ευρωβουλευτές είναι ελεύθεροι για να έρθουν σε επαφή με τις κοινωνίες. Ο κάθε ευρωβουλευτής συμμετέχει σε μία ή δύο νομοθετικές επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου και σε μία επιπλέον μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή με κάποια άλλη συνεργαζόμενη χώρα.

 

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές, τις ημέρες εργασίας, κυκλοφορούν από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, στα μεγάλα γυάλινα κτίρια των Βρυξελλών. Βεβαίως, η κινητικότητα δεν σημαίνει και συμμετοχή, πραγματική παραγωγή πολιτικής. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των ευρωβουλευτών έχει διαχρονικά χαρακτηριστεί ως «τουρίστες», καθώς το κοινοβουλευτικό τους έργο είναι περιορισμένο.

Έτσι κι αλλιώς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν καλές σχέσεις με τα καταστήματα ταξιδιωτικών ειδών, καθώς βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση. Αποτελούν μία από τις λεγόμενες «φυλές των αεροδρομίων».

Πηγή:parapolitika.gr

Διαβάστηκε 379 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα