×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
08
Ιουνίου

Εγκαινιάστηκε η έκθεση για το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα

Κατηγορία Παραπολιτικά

Έντυπα, φυλλάδια, άρθρα, φωτογραφίες του φεμινιστικού κινήματος της Ελλάδας, απαρτίζουν την έκθεση «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις»

στον Εκθεσιακό Χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, που εγκαινιάστηκε σήμερα.

 

Afisa FemΗ έκθεση προσφέρει μια ανασκόπηση του φεμινιστικού, και γενικότερα του γυναικείου κινήματος. Εκεί βρίσκεται η «Κυψέλη», το πρώτο γυναικείο μηνιαίο περιοδικό που εκδόθηκε από την Ευφροσύνη Σαμαρτίδου το 1845 στην Κωνσταντινούπολη, η «Εφημερίς των Κυριών» της Καλλιρρόης Παρρέν από το Μάρτιο του 1887 στην Αθήνα, το πορτραίτο της Ιωάννας Στεφανόπολι, της πρώτης φοιτήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής το 1890, φωτογραφίες των γυναικών που ψηφίζουν για πρώτη φορά μέσα στην Κατοχή το 1944 στις εκλογές που οργάνωσε η ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), της Ελένης Σκούρα, της πρώτης βουλευτίνας, η οποία εκλέχθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη αφού δόθηκαν για πρώτη φορά από το ελληνικό κράτος το 1952 πολιτικά δικαιώματα στις γυναίκες, της Λίνας Τσαλδάρη, πρώτης γυναίκα υπουργού το 1956.

 

Ξεκινώντας από τα μέσα του 19ου αιώνα, όπου γίνονται ευδιάκριτες κάποιες γυναικείες φωνές, που διεκδικούν τη βελτίωση της θέσης των γυναικών, η έκθεση προχωράει στην περίοδο του Μεσοπολέμου, οπότε το γυναικείο κίνημα θα γνωρίσει ιδιαίτερη άνθιση, ενώ πολλές φεμινίστριες συνδέονται με το κομμουνιστικό κίνημα. Το υπόλοιπο κομμάτι της έκθεσης αφιερώνεται στα μεταπολιτευτικά χρόνια, όπου πια ο φεμινισμός αποκτά πιο ριζοσπαστικό περιεχόμενο και εξαπλώνεται με οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον του επισκέπτη τραβούν μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Ελλήνων Οικοκυρών, η Πανελλήνια Συνάντηση για την Αγρότισσα, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Προοδευτική Ένωση Μητέρων Ελλάδας (ΠΕΜΕ), που συγκροτήθηκε από μητέρες, των οποίων τα παιδιά είχαν φυλακιστεί και βασανιστεί στη δικτατορία, κλπ..

 

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν γυναίκες και άνδρες βουλευτές και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτριος Σιούφας.

 

«Πολλά, που θεωρούμε σήμερα δεδομένα, κατακτήθηκαν με αγώνες, μέσα από την ωρίμανση του γυναικείου κινήματος», επισήμανε στον χαιρετισμό του, εγκαινιάζοντας την έκθεση, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Παρ' όλα αυτά, τόνισε ο κ. Βούτσης, ακόμα τα ζητήματα και οι αναλύσεις γύρω από το γυναικείο ζήτημα ανανεώνονται και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε. «Υπάρχουν ακόμα ζωντανά συντηρητικά στερεότυπα, που οφείλονται στην ανδροκρατούμενη πατριαρχική δομή της ίδιας της κοινωνίας» σημείωσε.

 

«Αυτή η προσπάθεια μπορεί να τύχει μίας ευρύτερης προσοχής, να έρθουν από εδώ μαθητές και μαθήτριες, σχολεία, να έρθουν οι άνθρωποι που ξεναγούνται μέσα στην Βουλή (93.000 περνάνε τον χρόνο από την Βουλή) ,να συζητηθούν δημόσια.

 

Νέοι και νέες μπορούν να έρχονται και από εδώ, μπορούν να προβληματίζονται, μπορούν να ξεναγούνται, μπορούν οι εκπαιδευτικοί, νέοι, γυναίκες και άντρες, που δεν είναι της δικιάς μας γενιάς να έρχονται σε επαφή, με τις αντιλήψεις, τα προστάγματα, με τους αγώνες, του γυναικείου κινήματος ιδιαίτερα του φεμινιστικού κινήματος που παρουσιάζεται εδώ.

 

Είναι μπροστά μας αυτή η πρόκληση και θα είναι για μερικούς μήνες. Είναι μία μικρή προσφορά, ένα μικρό πετραδάκι σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με την εξωστρέφεια της Βουλής, την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης σε όλες τις εκφάνσεις αλλά και το πλησίασμα όλων των εστιών δημιουργίας, προβληματισμού, κατάθεσης άποψης, κατάθεσης αντίθεσης, αντιπαράθεσης είναι κάτι ζωντανό. Δεν είναι ούτε μαυσωλείο ούτε μνημόσυνο ενός κινήματος το οποίο θα πρέπει να εξετάσουν βιβλιοδίφες», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία Π. Σούρλας ανέφερε ότι η έκθεση είναι αφιερωμένη σε αγώνες μιας εποχής και επιτευγμάτων μιας περιόδου που σχετίζονται με την θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία.

 

Η ισότητα αντρών και γυναικών δεν αποτελεί κάτι το οριστικά διαμορφωμένο αλλά θα πρέπει συνεχώς να το έχουμε υπόψιν μας και είναι ζήτημα πανανθρώπινο όχι μόνο γυναικείο, συμπλήρωσε ο κ.Σούρλας.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου και μετά στόχος είναι να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Μαρία Ρεπούση, η οποία και συμμετέχει στην επιστημονική επιτροπή. Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία.


Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων
Βασιλίσσης Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), Αθήνα 106 71
τηλ.: 210 3735249, 210-3735247

Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου - 17 Δεκεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9:00-16:00, Πέμπτη 9:00-20:00, Σαββατοκύριακο 10:00-15:00

 

 


πηγή: zougla.gr & foundation.parliament.gr

Διαβάστηκε 503 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)