ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 10:52:38π.μ.
05
Ιουλίου

Παππάς-Κοτζιάς για Βαρουφάκη: Τον Φεβρουάριο επέμενε να υποχωρήσουμε για να μην «τσαλακωθεί»

Κατηγορία Παραπολιτικά

Μια διαφορετική διάσταση και οπτική στο βαθύ παρασκήνιο για την τροπή των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, δίνουν οι συντονισμένες αποκαλύψεις των υπουργών Επικρατείας κυρίου, Νίκου Παππά, και Εξωτερικών κυρίου, Νίκου Κοτζιά,

οι οποίοι σε παρέμβασή τους σε τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία μεταδόθηκε χθες από την ΕΡΤ για την επέτειο του ενός χρόνου από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, έσπευσαν για πρώτη φορά να δηλώσουν πως ο προκάτοχός του στο υπουργείο Οικονομικών, κύριος Γιάνης Βαρουφάκης, από τον Φεβρουάριο του 2015 ήδη, πίεζε τον πρωθυπουργό κύριο, Αλέξη Τσίπρα, να υποχωρήσει και να συνυπογράψει όσα του ζητούσαν τότε οι Ευρωπαίοι, αποδίδοντάς τη στάση του αυτή μάλιστα στον φόβο να μην αναγκαστεί να χρεωθεί ο ίδιος -εκ της θέσεώς του στο υπουργείο τότε- την ευθύνη ενός ακόμα πιο επώδυνου για τη χώρα μας συμβιβασμού, τον οποίο διέβλεπε πως θα έρθει.


Ο ίδιος ο κύριος Τσακαλώτος πάντως, που παρακολουθούσε live τις δηλώσεις Παππά και Κοτζιά, αρνήθηκε να πάρει οποιαδήποτε θέση και δεν δέχuηκε να του γίνει ερώτηση επί του ζητήματος αυτού.


«Καρφιά» στον Βαρουφάκη


Πρώτος ο κύριος Νίκος Παππάς ανέφερε, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του η οποία μεταδόθηκε στην διάρκεια της συνέντευξης, ότι στο Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2015, ένα μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η εισήγηση του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν να υπογράψει η κυβέρνηση για τη συνέχιση του παλαιού προγράμματος (Β΄Μνημόνιο).


«Ημερομηνία σταθμός ήταν η υπογραφή της τις 20 Φεβρουαρίου» ανέφερε. «Εκεί φτάσαμε με πολλές δυσκολίες γιατί είχαμε πιέσεις στο Eurogroup που προηγήθηκε να συνεχίσουμε την ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ήταν από τις πρώτες πολύ σοβαρές δοκιμασίες». Οταν κλήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, είπε ανοικτά: «Ήταν μία πολύ φρέσκια κυβέρνηση και υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος». Και τόνισε: «Θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή την οποία ευτυχώς αποφύγαμε».


Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση αυτή, αμέσως μετά, ο κύριος Τσακαλώτος έκανε πως δεν άκουσε, λέγοντας στον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο ότι κάτι άλλο εννούσε ο κύριος Παππάς.


Στη συνέχεια όμως μεταδόθηκε και άλλο βίντεο, με τις δηλώσεις του κυρίου Νίκου Κοτζιά ο οποίος είπε ότι λίγο μετά της εκλογές της 29ης Ιανουαρίου πέρυσι, στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες όπου μετέβη και ο ίδιος επιστρέφοντας από Μόσχα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επέμενε να συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί μία αρνητική τροπή των διαπραγματεύσεων.


Ενώ μεταδιδόταν όμως το βίντεο και καθώς ο δημοσιογράφος ετοιμαζόταν να θέσει ξανά τη σχετική ερώτηση προς τον κύριο Τσακαλώτο, αφού ήταν ξεκάθαρο πλέον για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα λεπτά ότι και ο κύριος Κοτζιάς σκοπίμως ονομάτισε τον κύριο Βαρουφάκη, ο υπουργός Οικονομικών δεν δέχθηκε να πάρει μέρος στη συζήτηση αυτή. Μόλις τελείωσε το βίντεο ο κύριος Πάνος Χαρίτος είπε στον αέρα (και ο κύριος Τσακαλώτος συμφωνούσε κουνώντας το κεφάλι) ότι ο υπουργός αρνήθηκε να του γίνει δημοσίως κάθε ερώτηση σχετική με το θέμα αυτό.


«Φταίνε οι άλλοι»

Τόσο ο κ. Παππάς όσο και ο κ. Κοτζιάς είπαν ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν «ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε», κάτι που απέφυγε να πει πάντως ο ίδιος ο κύριος Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε όμως τις επιλογές του (που τις χαρακτήρισε «συλλογικές») λέγοντας πως έπρεπε να παραμείνει μια αριστερή κυβέρνηση στη διαχείριση της εξουσίας, ώστε μετά τη συμφωνία να υπάρξει μια πιο φιλολαϊκή πολιτική.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 239 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα