ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 8 Μαΐου 2021 - 7:18:26π.μ.

banner468x60

03
Ιουνίου

Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα ο Μανουέλ Βαλς

Κατηγορία Παραπολιτικά

Σε συνέχεια των επαφών του με την πολιτική ηγεσία κατά την διάρκειά της διήμερης επίσημης επίσκεψης του ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 11:00, όπου θα τον υποδεχτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν κατ’ιδίαν συνάντηση ενώ στην συνέχεια αναμένεται να πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

 

Αμέσως μετά, θα υπογραφεί ο Οδικός Χάρτης με τη λειτουργική απεικόνιση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Εν συνεχεία, οι δύο πρωθυπουργοί θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

 

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στις 10:15, θα υποδεχτεί στο υπουργείο τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

 

Εχθές, Τσίπρας και Βαλς είχαν την ευκαιρία να δειπνήσουν μαζί, σε χαλαρό κλίμα, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

 

deipno me tcheap

 

Υποδεχόμενος τον Γάλλο ομόλογό του στο δείπνο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «έχουμε περάσει έναν μεγάλο και παρατεταμένο χειμώνα και τόνισε ότι είναι καιρός να δούμε το φως στο βάθος». Σημείωσε ότι χρειάζεται προσέλκυση επενδύσεων, έξυπνες ιδέες για να προχωρήσει πιο γρήγορα μπροστά η οικονομία.

 

«Ξεπεράσαμε όρθιοι δύο πολύ μεγάλες κρίσεις, την προσφυγική και την οικονομική», είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ευνοεί τη χώρα.

 

«Θα έχουμε ένα καλό τουριστικό καλοκαίρι», με τους υπολογισμούς να φτάνουν στους 27 εκατ. επισκέπτες, μεταξύ των οποίων, όπως πρόσθεσε, «περιμένουμε πολλούς Γάλλους». Αστειεύτηκε δε, λέγοντας ότι θέλει να δει και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν (Michel Sapin) κάποια στιγμή στην Ελλάδα ως τουρίστα, για να απαντήσει ο τελευταίος στο ίδιο κλίμα ότι δεν έχει αυτό το δικαίωμα, να κάνει διακοπές.


Τι ενδιαφέρει τους Γάλλους

 

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίου Τύπου, που εξέδωσε η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα:

 

Η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες μόνον ημέρες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει στη διάθεση της Ελλάδος μία νέα δόση χρηματοδοτικής συνδρομής στο πλαίσιο του προγράμματος ευρωπαϊκής στήριξης. Θα αποτελέσει δε την ευκαιρία κατάδειξης για άλλη μια φορά της στήριξης που παρέχει η Γαλλία στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και στην σταθεροποίηση της θέσης της χώρας στην ευρωζώνη.

 

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός θα ασχοληθεί επίσης διεξοδικά με το μεταναστευτικό και προσφυγικό θέμα και με τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Γαλλία ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την πρόκληση της υποδοχής μεγάλου αριθμού προσφύγων στην επικράτειά της.

 

Οι συζητήσεις θα αποτελέσουν άλλωστε την ευκαιρία χάραξης νέων προοπτικών στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδος. Οι δύο Πρωθυπουργοί θα υπογράψουν έναν «οδικό χάρτη» με την λειτουργική απεικόνιση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

 

Η ιδιαιτερότητα που αποδίδει η γαλλική κυβέρνηση στην επίσκεψη μαρτυρείται και από το γεγονός ότι –την ώρα που ο Βάλς καταφτάνει στην Αθήνα εν μέσω κοινωνικής αναταραχής στη Γαλλία– έχει ήδη ακυρώσει το επίσημο ταξίδι του στον Καναδά, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 15-19 Ιουνίου, ακριβώς λόγω των εξελίξεων στο εσωτερικό.

 

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του CNN Greece, με την επίσκεψή του ο Βαλς επιθυμεί αφενός την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και αφετέρου να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Γαλλίας σε μία κομβική συγκυρία και για τις δύο χώρες.

 

Η συνεργασία Ελλάδας–Γαλλίας αναμένεται να επεκταθεί σε θέματα τουρισμού, πιστοποίησης, εμπορίου και υποδομών. Ειδικά ως προς τις τελευταίες, ο Γάλλοι ενδιαφέρονται για συμμετοχή στα αεροδρόμια, τους σιδηροδρόμους, τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των απορριμμάτων, της αειφόρου ανάπτυξης και της διαχείρισης υδάτων, της ψηφιακής οικονομίας, της αγροτικής οικονομίας και των εναλλακτικών καλλιεργειών.

 

Πέραν αυτών, θα δοθεί έμφαση σε κλασικά ζητήματα της γαλλικής διπλωματίας, όπως η χορήγηση υποτροφιών, η συνεργασία των ελληνογαλλικών ινστιτούτων και επιμελητηρίων, η διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και γενικότερα θέματα πολιτισμού.

 

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, θα ενισχυθεί η συνεργασία εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών για σύσταση σωμάτων συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, trafficking, όπως επίσης και η συμμετοχή Γάλλων στην Frontex. Στο επίκεντρο, βεβαίως, το ενδιαφέροντος αλλά και της αγωνίας των Γάλλων τίθεται εκ των πραγμάτων η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

 

Συνεργασίες, τέλος, θα προωθηθούν και στους τομείς δικαιοσύνης, εσωτερικής ασφάλειας και άμυνας.


Τι ενδιαφέρει το Μαξίμου

 

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει εξ ίσου μεγάλη σημασία στην επίσκεψη Βαλς, θεωρώντας τη Γαλλία ισχυρό ευρωπαϊκό εταίρο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος με τους δανειστές.

 

Το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει τη βοήθεια του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ (François Hollande) προς τον Αλέξη Τσίπρα –τόσο πέρυσι για την υπογραφή της συμφωνίας, όσο και φέτος κατά την διαδικασία της αξιολόγησης, εκτιμώντας πως χρήζει ανταπόδοσης.

 

Η κυβέρνηση δεν κρύβει πως η επίσκεψη Βαλς αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για να καταδείξει την αλλαγή του οικονομικού κλίματος στην χώρα και να προωθήσει την λεγόμενη οικονομική διπλωματία, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τις σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας. Για το Μαξίμου, η ιδιαιτερότητα της επίσκεψης εστιάζεται σε θέματα που αφορούν τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Γαλλία, την προσέλκυση επενδύσεων, όπως επίσης και την καλύτερη συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό.

 

Το Μαξίμου δεν υποτιμά καθόλου το γεγονός πως η Γαλλία έρχεται έως σήμερα πρώτη σε αριθμό μετεγκαταστάσεων προσφύγων (relocation scheme), ενώ μέχρι στιγμής έχει παραλάβει 350 ασυνόδευτα παιδιά.

 

Ολοκληρώνοντας τις επαφές τους, Τσίπρας και Βαλς θα υπογράψουν τον λεγόμενο «οδικό χάρτη». Αυτός αποτελεί επί της ουσίας την εξέλιξη της πολιτικής διακήρυξης που είχαν υπογράψει τον προηγούμενο Οκτώβριο ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος στην Αθήνα.

 

Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει συνεργασία σε θέματα μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση –με ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας, όπως επίσης και μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

 

πηγή: cnn.gr

Διαβάστηκε 176 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα