ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 - 6:39:18μ.μ.

banner468x60

23
Ιουνίου

Βούτσης: Οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται και χρειάζονται αντίβαρα

Κατηγορία Παραπολιτικά

«Mετά τους ύμνους ή τις κατάρες για την παγκοσμιοποίηση, είναι σημαντικό να συνεννοηθούμε στο ελάχιστο, δηλαδή στο ότι "οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται",

ότι χρειάζονται ρυθμιστικά αντίβαρα και ελεγκτικοί μηχανισμοί, ότι χρειάζεται μια καινούργια δηλαδή καταξίωση της πολιτικής απέναντι στη λειτουργία των νεοφιλελεύθερων δογμάτων που οδηγούν στη μετά πολιτική - μετά δημοκρατία» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Ελλάδα ανάποδα – αίτια, πρωταγωνιστές και προοπτικές» του πολιτικού και συγγραφέα Σωτήρη Χατζηγάκη και πρόσθεσε ότι «έχει μεγάλη σημασία να αναδειχθεί το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο ως βασικής προϋπόθεσης για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με δημοκρατικό και κοινωνικό χαρακτήρα, σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και της οικονομίας».

 

Επισήμανε τη συμβολή του βιβλίου στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, στην αποκάλυψη του επικίνδυνου χαρακτήρα μιας προοπτικής για «Γερμανική Ευρώπη», στην τεκμηρίωση μιας ριζικής αντίθεσης της νέας αρχιτεκτονικής που θα στηρίξει το ευρωπαϊκό όραμα των λαών απέναντι στο σχήμα των πολλών ταχυτήτων, που θα νομιμοποιήσει -εάν επιβληθεί- τις μόνιμες ανισότητες και τα πολλαπλά τείχη στην Ευρώπη με ενίσχυση των φαινομένων νεοαποικισμού για τις νεοεισερχόμενες χώρες και των ειδικών οικονομικών ζωνών στην περιφέρεια αντί της περιφερειακής ισόρροπης ανάπτυξης.

 

Αναφέρθηκε στην επίκαιρη και έγκαιρη ανάλυση για τα «σταγονίδια» της ακροδεξιάς και του φασισμού απέναντι στο φάσμα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, που αναπτύσσονται στο θερμοκήπιο των πιο συντηρητικών απόψεων σε αναφορά με τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα. «Είναι ένα ζήτημα που έρχεται από το μέλλον, που θα σφραγίσει ενδεχομένως όλο τον αιώνα μας» είπε.

 

Τέλος ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι η Ελλάδα ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να είναι στο επίκεντρο των οικονομικών, αλλά και των κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών, όπως επίσης και ότι η συνεργασία του Νότου έχει επηρεάσει και διαμορφώσει ήδη μια πολύ διαφορετική ατζέντα σε σχέση με το 2015. Μια ατζέντα που προοιωνίζεται νέους συσχετισμούς και επανατοποθετήσεις απέναντι στην ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού και της στρατηγικής της λιτότητας. «Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να αναπτυχθεί ένας πολύ γόνιμος διάλογος ανάμεσα στις απόψεις που ασκούν μια συνολική κριτική, ακόμα και σε αυτές του ‘‘φιλελεύθερου μεσαίου χώρου’’ που με συνέπεια ο συγγραφέας υπηρέτησε επί δεκαετίες στην πολιτική αλλά και με το πολύμορφο συγγραφικό του έργο» τόνισε.

 

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 319 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα