ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 6:05:09π.μ.
04
Ιουνίου

Αποκρυπτογραφώντας τις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις – Τα επόμενα βήματα Μητσοτάκη

Κατηγορία Πολιτική

Τα δεδομένα για την αυτοδυναμία και ο στόχος του «μπλε χάρτη»

Οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις έκαναν την εμφάνισή τους τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές και σε αυτές αποτυπώνονται ξεκάθαρα οι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί στον παρόντα χρόνο μετά την θριαμβευτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου αλλά και την πρωτοφανή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τα εκλογικά επιτελεία μελετούν τα επιμέρους στοιχεία των γκάλοπ της GPO για τα Παραπολιτικά, της Metron Analysis για το Mega αλλά και της Marc για το Πρώτο Θέμα και προσπαθούν να εντοπίσουν δεξαμενές ψηφοφόρων στις οποίες έχει έρεισμα η ΝΔ αλλά δεν έχει καταφέρει να διεισδύσει όσο θα επιθυμούσε. Είναι οι πρώτες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν όπως λένε οι εκλογολόγοι εν θερμώ με τον χρονικό ορίζοντα να φαίνεται μακρύς αλλά ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός.

 

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει στην έρευνα της GPO 41,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7% με την ψαλίδα να υπολογίζεται στις 20,4 μονάδες. Στη δημοσκόπηση της Merton Analysis η ΝΔ ξεπερνά και το ποσοστό που πήρε στις εκλογές και φτάνει το 41%. Στο 19,1% βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ από 20,1% και στο γκάλοπ της Marc 41,2% συγκεντρώνει η ΝΔ έναντι 20,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αυτό που είναι ξεκάθαρο και στις τρεις δημοσκοπήσεις είναι ότι το εκλογικό σώμα που ψήφισε ΝΔ δεν δείχνει να αλλάζει την απόφασή του στην δεύτερη κάλπη.

 

Όμως, εκεί που στέκονται με ενδιαφέρον οι αναλυτές της οδού Πειραιώς είναι στο ότι το 23,2% των συµµετεχόντων στην έρευνα δηλώνει πως σκέφτεται να ψηφίσει διαφορετικά, µε τη µεγαλύτερη διάθεση µεταβλητότητας να ανιχνεύεται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 25%, και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, σε 23,6%.

 

Στον χώρο του κέντρου συνεπώς διεξάγεται μια μάχη άνευ προηγουμένου. Εδώ επικεντρώνονται οι αναλυτές στο γαλάζιο στρατόπεδο, γιατί όπως δείχνει η έρευνα της Marc διαφαίνεται μια υψηλή διείσδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους κεντρώους ψηφοφόρους.

 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ με την τακτική που έχει ακολουθήσει, με τον προγραμματικό λόγο αλλά και κρατώντας χαμηλούς τόνους και αποφεύγοντας την τοξικότητα καταφέρνει να ταυτίζεται μαζί του το 39,6% όσων τοποθετούνται στο κέντρο, ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί με 16,7% και τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 11,3%.

 

Και ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δίνουν μάχη για την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να μιλάει για την ανάγκη σταθερότητας, να έχει καθαρές θέσεις για βασικά ζητήματα όπως η φορολογία, η υγεία, η παιδεία, τα εθνικά θέματα που όπως αποδείχθηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου «μίλησαν» στην καρδιά του μέσου ψηφοφόρου.

 

Γνωρίζοντας ότι ειδικά η οικονοµία, αποτελεί προνοµιακό πεδίο για τη ΝΔ θα εξακολουθήσει να μην «τάζει λαγούς με πετραχήλια» αλλά και δίνει μια προοπτική για το μέλλον για ανάπτυξη και καλύτερους μισθούς.

 

Μια ακόμα πρόκληση για το γαλάζιο επιτελείο είναι η άνοδος των μικρών κομμάτων με τη ΝΙΚΗ αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας να δείχνουν ότι θα περάσουν το κατώφλι της Βουλής.

 

Αυτό σημαίνει μια επτακομματική Βουλή, γεγονός που ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας.

 

Έτσι, το βλέμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στραφεί στον βορρά, καθώς η ΝΙΚΗ εκεί κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά της.

 

Η χαρτογράφηση έχει γίνει, το πρόγραμμα περιοδειών όχι μόνο του ίδιου αλλά και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ έχει καταρτισθεί και με το που θα αναρρώσει από τον covid ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στις περιοχές που πήγαν πολύ καλά όχι μόνο η ΝΙΚΗ αλλά και η Ελληνική Λύση.

 

Στο πρόγραμμα είναι η Καβάλα, η Πιερία, η Πέλλα και η Δράμα. Και εκεί θα προβάλλει κυρίως το πατριωτικό προφίλ του κόμματός του, το οποίο όπως τονίζουν στη ΝΔ αποδείχθηκε και στην πράξη γιατί η χώρα την τελευταία τετραετία κατάφερε να αποτρέψει πολλές κρίσεις με την Τουρκία, ενίσχυσε την αμυντική θωράκιση της χώρας και ταυτόχρονα εδραίωσε την θέση της στην περιοχή και σύναψε συμμαχίες και αμυντικές συμφωνίες με τους ισχυρούς του Δυτικού κόσμου.

 

Υπάρχει όμως και άλλος ένας στόχος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να γίνει όλος ο χάρτης μπλε. «Η Ροδόπη δεν είναι ένα γαλατικό χωριό που αντιστέκεται και ήταν η μόνη περιφέρεια που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ αλλά μια περιοχή που παίχτηκαν περίεργα παιχνίδια», έλεγαν στο newsbeast.gr πηγές της οδού Πειραιώς.

 

Μάλιστα, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε πολύ ανοικτά για το θέμα αυτό.

 

Δεν δίστασε να πει ότι «στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου». Και ότι κάποιοι θέλουν να αντιμετωπίζουν τους Έλληνες μουσουλμάνους ως μοχλούς για να δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα, φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Έτσι, το επόμενο διάστημα η ΝΔ με «όπλα» τις δημοσκοπήσεις αλλά και τον προγραμματικό της λόγο που -όπως τονίζουν – αποπνέει σιγουριά για το παρόν και το μέλλον θα προσπαθήσει να προσεγγίσει ακόμα και εκείνους που παραμένουν επιφυλακτικοί και στρέφονται σε αμφίβολης προέλευσης και στήριξης κομματικούς σχηματισμούς χωρίς παρελθόν αλλά και με αβέβαιο μέλλον και προθέσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 4007 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα