Εκτύπωση αυτής της σελίδας
02
Ιανουαρίου

Απρίλιο έδειξε ο Μητσοτάκης για εκλογές – Το «όπλο» του κατώτατου μισθού και επόμενα βήματα το πρώτο τρίμηνο του 2023

Κατηγορία Πολιτική

Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση

 

Ξεκαθαρίζει σιγά – σιγά το τοπίο όσον αφορά στον χρόνο των εκλογών. Οι καθιερωμένες ευχές στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το νέο έτος, έβγαλαν είδηση με τον πρωθυπουργό για πρώτη φορά να αναφέρεται στη χρονική περίοδο που θα προσέλθουμε στις κάλπες.

 

Η επιμονή του γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα να μάθει πότε θα γίνουν οι εκλογές αλλά και η διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξει τα χαρτιά του μας «έδειξαν» τον Απρίλιο ως τον εκλογικό μήνα που οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τη νέα κυβέρνηση.

 

Και μπορεί ημερομηνία να μην αποκάλυψε αλλά ο διάλογος των δύο ανδρών ήταν χαρακτηριστικός. «Μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όταν ο κ. Κουτσούμπας τον ρώτησε «πότε ακριβώς;» εκείνος απάντησε: «Μία εβδομάδα πριν, μία εβδομάδα μετά τι σημασία έχει, αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε».

 

Είχε προηγηθεί μια ακόμα είδηση μέσα από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού, καθώς ανακοίνωσε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, αντί για την 1η Μαΐου.

 

Αυτό, φούντωσε τα σενάρια για τον χρόνο των εκλογών με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμως να διευκρινίζει στους δημοσιογράφους πάλι στο Προεδρικό Μέγαρο ότι η ανακοίνωση για τον κατώτατο μισθό δεν έχει σχέση με τις εκλογές.

 

Εξήγησε μάλιστα ότι η μετάθεση της αύξησης ένα μήνα νωρίτερα σχετίζεται με το τέλος του α’ τριμήνου, ενώ τον Απρίλιο ξεκινά η τουριστική περίοδος, με πολύ κόσμο να απασχολείται στον τουριστικό κλάδο.

 

Όπως και να έχει πάντως, ο Απρίλιος – εκτός απροόπτου – έχει αποφασιστεί ότι θα είναι ο μήνας που οι Έλληνες θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε μια εκλογική αναμέτρηση την οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει μια δεύτερη, καθώς οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και κατά γενική ομολογία δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση.

 

Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση


Με βάση τα παραπάνω, ο εκλογικός μηχανισμός δουλεύει στο φουλ και μέσα στο επόμενο τρίμηνο πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί κυρίως τα κορυφαία στελέχη να μην δείξουν σημάδια παράλυσης ρίχνοντας όλο το βάρος στο κυνήγι της ψήφου.

 

Άλλωστε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2022 ο πρωθυπουργός είχε πει απευθυνόμενος στους υπουργούς του: «Η δουλειά συνεχίζεται. Έχουμε, ακόμα πολύ πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο για το 2023».

 

Βασικό πυρήνα έργου για το επόμενο διάστημα αποτελεί το «ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής» – με 19 ξεχωριστά σχέδια δράσης που ενεργοποιούν κάθε υπουργείο.

 

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για 111 νομοθετικές παρεμβάσεις, 121 στόχους, 486 δράσεις και 2.399 έργα και δράσεις έως τον Δεκέμβριο του 2023. Από αυτές, όσες δεν υλοποιηθούν έως τις εκλογές, θα θεωρηθούν ως οι στόχοι της κυβέρνησης στην δεύτερη θητεία της αν αυτή προκύψει από τις εκλογές.

 

Ειδικά για τους πρώτους μήνες του 2023 η κυβέρνηση αναμένεται να εστιάσει στους στόχους – ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, κεντρικός εθνικός στόχος για το 2023 στο πεδίο της οικονομίας, είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας και όπως τόνιζαν πηγές της οδού Νίκης η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να κινείται με γνώμονα, την διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας, τη συνέχιση και ενίσχυση των φοροελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις- κυρίως για τη μεσαία τάξη, τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, την ενίσχυση της κοινωνικής στέγης και της κατοικίας και την συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 51 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)