Εκτύπωση αυτής της σελίδας
09
Ιουνίου

Δήμας: Η Ελλάδα μπαίνει πλέον δυναμικά στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας

Κατηγορία Πολιτική

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης

 

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο για τους τεχνοβλαστούς, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τις προτεραιότητες και τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την έρευνα και την καινοτομία.

 

Ο υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα, και την Τεχνολογία, ανέφερε πως παράλληλα προχωρά η στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης των δυνατοτήτων, που είναι ο πυλώνας του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ, και δίνεται έμφαση στη μεταφορά της εξειδικευμένης γνώσης για τη γεωργία, η αξιοποίηση της οποίας μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση στους αγρότες μας.

 

«Μπροστά μας, εξάλλου, έχουμε σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης και από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου συμπεριλαμβάνει και δράσεις για την ενίσχυση της βασικής και της εφαρμοσμένης έρευνας, για την ενίσχυση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων της χώρας, αλλά και πολιτικές που θα βοηθήσουν και θα δώσουν επιπλέον ώθηση στο οικοσύστημα καινοτομίας».

 

Ο κ. Δήμας τόνισε, πως «η Ελλάδα μπαίνει πλέον δυναμικά στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας», παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια είχε μείνει πολύ πίσω, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη 16η θέση της ΕΕ σε επενδύσεις Έρευνας και Ανάπτυξης και στη 20η θέση της καινοτομίας – ενώ απέχει ακόμα κατά πολύ από τον ευρωπαϊκό όρο του 3% του ΑΕΠ που τέθηκε το 2010 για την Έρευνα.

 

Επισήμανε, πάντως, πως οι δαπάνες των επενδύσεων αυτών έχουν αυξηθεί κατά πολύ, και πλέον έχουμε φτάσει στο 1,26% του ΑΠΕ, και υπογράμμισε ότι από το 2019 έχει επέλθει μια πολύ σημαντική και αισιόδοξη μεταστροφή, και πλέον η πλειοψηφία των επενδύσεων είναι από χρηματοδοτήσεις του ιδιωτικού τομέα και όχι μέσω του κρατικού Προϋπολογισμού, και παρόλο που τα κονδύλια αυτά δεν έχουν μειωθεί.

 

Ακόμη, παρατήρησε πως ενώ έχουμε σημαντική έρευνα στη χώρα, δεν έχουμε καταφέρει να τη συνδέσουμε αποτελεσματικά με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. «Γι’ αυτό οι τρεις στόχοι που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση, είναι η πιο αποτελεσματική σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία, η αύξηση των δαπανών και η ενοποίηση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας που έχουμε», όπως τόνισε ο κ. Δήμας και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Και συνέχισε: «Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναληφθεί και υλοποιούνται δράσεις όπως η μεταστέγαση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας σε ένα αναξιοποίητο ολυμπιακό ακίνητο στο Γουδί, που με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση εξοικονομεί πόρους για τη Γραμματεία. Επίσης, δημιουργήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας που έχει γνωμοδοτήσει και έχει βοηθήσει την κυβέρνηση σε πολλά ζητήματα, ενώ σε αυτό συμπεριελήφθησαν και άνθρωποι της αγοράς από τις επιχειρήσεις, και ειδικότερα από τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη.

 

Δόθηκε μεγαλύτερη ευελιξία στους ερευνητές και στα ερευνητικά κέντρα, γι’ αυτό και θεσμοθετήθηκε η εξαίρεσή τους από το ενιαίο μισθολόγιο των ερευνητών που βρίσκονται σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται, είτε από ιδιωτικούς πόρους, είτε από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας προχωρήσαμε σε κάποιες σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των ειδικών λογαριασμού κονδυλίων έρευνας, απαλλάξαμε από φόρους, κρατήσεις και εισφορές τις υποτροφίες του ΕΛΙΔΕΚ, προχωρήσαμε για πρώτη φορά τις προσλήψεις στα ερευνητικά κέντρα και προχωράμε τον διαγωνισμό για τις 152 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και τεχνικού διοικητικού προσωπικού. Υπογράψαμε τις συμφωνίες που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το ΕΛΚΕΘΕ, τον Δημόκριτο και το Αστεροσκοπείο.

 

Πολύ νωρίς ξεκινήσαμε την εμβληματική δράση για τον κορονοϊό, όπου συμμετέχουν έξι ερευνητικά κέντρα της χώρας και τέσσερα πανεπιστήμια, με κύριο στόχο να ενώσουμε την επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Κυρώθηκε από τη Βουλή η διμερή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι η πέμπτη μεγάλη συμφωνία που έχουμε σε διμερές επίπεδο με κάποια άλλη χώρα. Προχωράμε στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας στο κομμάτι της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με τον Εθνικό Οργανισμό Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών».

 

Δήμας: Να δοθεί επιπλέον ώθηση στις επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας

 

 

Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση των επιχειρήσεων για επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, ο υφυπουργός ανέφερε πως «έχει υλοποιηθεί η αύξηση των φορολογικών κινήτρων και πλέον η Ελλάδα έχει υπερεκπτώσεις δαπανών 130% για τις επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης. Επιδίωξη είναι να δοθεί επιπλέον ώθηση στις επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας, να επενδύσουν ακόμα περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά παράλληλα να κάνουμε και την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Ακόμη, αναφέρθηκε σε ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τη Microsoft, τη Phizer, τη Sisco, την Eu, την iqos, τη Volkswagen. «Θέλουμε», είπε ο υφυπουργός, «παράλληλα να μπορέσουμε να κρατήσουμε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας εντός της πατρίδας μας και να επαναπατρίσουμε κάποιους που έφυγαν στο εξωτερικό. Προχωρούμε τις δράσεις μέσω ΕΣΠΑ, ενισχύουμε τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας, τα λεγόμενα unovezions plasters, τα κέντρα ικανοτήτων, τα convert centres και τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας, τα οποία είναι τόσο απαραίτητα για τα ερευνητικά κέντρα της χώρας και τα πανεπιστήμια».

 

Παρατήρησε πως μέχρι πρότινος, «η Ελληνική Πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους ανθρώπους απασχολούν, τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν, δεν είχε καθόλου στοιχεία για το οικοσύστημα καινοτομίας. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων το ELEVATE GREECE». Επίσης, ο κ. Δήμας ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι για πρώτη φορά θεσπίσθηκαν τα βραβεία νεοφυούς επιχειρηματικότητας και ότι η Ελληνική Πολιτεία νομοθέτησε κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους.

 

«Οι πιο εμβληματικές δράσεις στο κομμάτι της έρευνας και της καινοτομίας είναι η δημιουργία ενός κυττάρου νεοφυών επιχειρήσεων στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ επί της οδού Πειραιώς, έργο το οποίο θα αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και θα βάλει για τα καλά την Ελλάδα στο χάρτη της καινοτομίας», σημείωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Στη Θεσσαλονίκη επίσης, έχουμε ττο Πάρκο Τέταρτης Τεχνολογικής Γενιάς, όπου ιδρύθηκε μία μη κερδοσκοπική κοινωφελής εταιρία, στην οποία συμμετέχουν και φορείς του Δημοσίου και ήδη έχουν ξεκινήσει να συλλέγουν χρηματικά ποσά για την υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος».

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 41 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)