ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 10:06:02π.μ.
10
Ιανουαρίου

Δύο οι αμφίρροπες μάχες: Η μία για την 3η θέση και η άλλη για το 3%

Κατηγορία Πολιτική

Δύο εβδομάδες απομένουν για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου και η προεκλογική εκστρατεία αστραπή έχει ανάψει.

Μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων η μάχη κρίνεται σε τρία επίπεδα: στο ποιος θα πάρει το καθοριστικό μπόνους των 50 εδρών (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ), που θα αναδείξει τον επόμενο πρωθυπουργό, στη μονομαχία ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής για την τρίτη θέση (και την τρίτη διερευνητική εντολή) αλλά και στο πόσα κόμματα θα περάσουν το μαγικό 3% και θα μπουν στη Βουλή - παραμένοντας στο επίκεντρο των εξελίξεων.

 

Ο νέος δικομματισμός, ωστόσο, δεν συμπιέζει τόσο τα μικρότερα κόμματα, ώστε να είναι σίγουρη η αυτοδυναμία, καθώς όλα κινούνται γύρω στο 5%. Πάντως, τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν τάση για αύξηση της συσπείρωσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ενδυνάμωση του δικομματισμού, σε σύγκριση με τις Ευρωεκλογές. Αναλυτές δημοσκοπήσεων εκτιμούν πως τα δύο πρώτα κόμματα φαίνεται να συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό 60%, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα προσεγγίσουν το 65%, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ένδειξη παγίωσης του δικομματισμού - όπως τουλάχιστον αναφέρει ο Ηλίας Νικολακόπουλος στα Νέα Σαββατοκύριακο.


Η αυτοδυναμία, πέραν του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, που το καθιστά και απαραίτητο πυλώνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, θα κριθεί από το ποσοστό που θα πάρουν κόμματα, που ενδεχομένως να μη μπουν στη Βουλή. Πρόκειται για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το νεοσύστατο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, που βρίσκονται γύρω στο 3%, τη ΔΗΜΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα υπόλοιπα κόμματα με ακόμη μικρότερα ποσοστά.

 

Ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι αυτοδυναμία μπορεί να κατακτήσει ένα κόμμα ακόμα και με ποσοστό 35,6%, αλλά θα μπορούσε να λάβει το 50%+1 των βουλευτών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μόνο εάν παραμένουν εκτός Βουλής κόμματα που αθροίζουν 12%. Όσο αυξάνεται το ποσοστό του κόμματος από το μίνιμουμ του 35,6%, τόσο θα πρέπει να μειώνεται και το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής από το 12%, που είναι η... οροφή. Οπότε, γίνεται φανερό ότι η αυτοδυναμία περνάει από το συνολικό άθροισμα της "χαμένης" ψήφου - όσων δηλαδή δε θα περάσουν το όριο του 3%...

πηγή:news.gr

Διαβάστηκε 142 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα