ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 1:45:37μ.μ.
29
Μαρτίου

Εκλογές: Ποια διλήμματα θέτουν τα κόμματα προς τους πολίτες ενόψει της 21ης Μαΐου

Κατηγορία Πολιτική

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ προτάσσουν στο αφήγημά τους τη «σταθερότητα» ωστόσο την εννοεί διαφορετικά το καθένα

 

Ποιο είναι το δίλημμα των επόμενων εθνικών εκλογών που «κλείδωσαν» τελικά για την Κυριακή 21 Μαΐου; Η σωστή απάντηση είναι «εξαρτάται». Εξαρτάται από την οπτική γωνία που αξιολογεί κανείς τις πολιτικές εξελίξεις του τόπου, αφού υπό άλλο πρίσμα αντιμετωπίζει τα διακυβεύματα η κυβέρνηση και υπό διαφορετικό η αξιωματική αντιπολίτευση και τα ελάσσονα κόμματα αυτής.

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το δίλημμα της Νέας Δημοκρατίας από τον περασμένο Νοέμβριο. Κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Αίγιο είχε τονίζει χαρακτηριστικά πως «το δίλημμα είναι: θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα συνεχίσουμε σε μία πορεία ανάπτυξης η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας, βελτιώνει το εισόδημα των πολιτών, προσελκύει επενδύσεις ή θα γυρίσουμε πίσω στις εποχές τις οποίες θέλουμε να ξεχάσουμε οριστικά, αυτές των δημοψηφισμάτων, των κλειστών τραπεζών, των συνταξιούχων οι οποίοι έκλαιγαν έξω από τα ΑΤΜ».

 

«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια θωράκισης της Άμυνας της χώρας ή θα αρχίσουμε να λέμε κουβέντες του αέρα, ότι θα ακυρώσουμε την Ελληνογαλλική συμφωνία και δεν θα παραλάβουμε τα Rafale και τις Belharra, όπως πρόσφατα ακούστηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;». Αρκετά τα διλήμματα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο το βασικό που θα προτάσσει από ‘δω και πέρα θα είναι όπως όλα δείχνουν, ένα: Εάν ο λαός επιθυμεί ακυβερνησία ή σταθερότητα.

 

Σύμφωνα με το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου, οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία καθώς είναι το κόμμα που βρίσκεται πιο κοντά στο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Όχι όμως στις 21 Μαΐου, αφού κάτι τέτοιο φαντάζει σχεδόν πρακτικά αδύνατο εξαιτίας της απλής αναλογικής, αλλά στις επόμενες κάλπες, αυτές που θα στηθούν στις 2 Ιουλίου, όπως όλα δείχνουν.

 

Τη σταθερότητα προτάσσει από την πλευρά του και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας αλλά από τη δική του σκοπιά. Την περασμένη Δευτέρα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκρυστάλλωσε τις βασικές θέσεις και επιδιώξεις του κόμματός του, αναφέροντας κατά την παρέμβασης σε συνέδριο για την προοδευτική ατζέντα της επόμενης δεκαετίας ότι η πολιτική σταθερότητα αποτελεί «uber alles», δηλαδή το κυρίαρχο ζητούμενο των επικείμενων εκλογών, προτάσσοντας το κόμμα του ως τον κατεξοχήν εγγυητή αυτής. Κατά τον ίδιο, το δίλημμα είναι: «σταθερότητα με ΣΥΡΙΖΑ ή περιπέτεια με τη Νέα Δημοκρατία».

 

Βάσει της συλλογιστικής του, που εδράζεται «στο τέλος της εποχής της αυτοδυναμίας», εφόσον ο πρωθυπουργός «αρνείται την κυβέρνηση συνεργασίας, σημαίνει ότι εάν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, θα πηγαίνουμε διαρκώς σε εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι να πάρει αυτοδυναμία. Θα πάμε σίγουρα σε δεύτερη κάλπη. Αν ξανά είναι πρώτος, θα πάμε και σε τρίτη κάλπη».

 

Και πρόσθεσε: «αυτό είναι μια περιπέτεια για τη χώρα αντικειμενικά», δεδομένων, όπως σημείωσε, των γεωπολιτικών, πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων της περιόδου. Στον αντίποδα, για την Κουμουνδούρου η μόνη λύση στα εκλογικά διλήμματα και τυχόν μετεκλογικά αδιέξοδα συμπυκνώνεται στη φράση «προοδευτική διακυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή», κάτι που θα ακούμε όπως όλα δείχνουν, όλο και συχνότερα τις προσεχείς εβδομάδες.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης έχει διαφορετική άποψη, αφού δείχνει διατεθειμένος να συνεργαστεί είτε με κάποιο από τα δύο κόμματα, είτε με κανένα, εάν δεν συναινέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας στο αίτημά του να είναι πρωθυπουργός ένα τρίτο πολιτικό πρόσωπο. Στις 16 Μαρτίου από το Ηράκλειο, ο επικεφαλής του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης είπε χαρακτηριστικά πως «σε ό,τι αφορά το δίλημμα των εθνικών εκλογών, δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης, δεν είναι Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ. Το πραγματικό δίλημμα είναι ή ένα κράτος λάφυρο των εκάστοτε κυβερνώντων, για να το αξιοποιούν με μόνο στόχο το πελατειακό κράτος και την ενίσχυση της εξουσίας τους, ή ένα κράτος εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος».

 

Για τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα πάντως, όλα αυτά είναι απλά εκβιασμοί. Μόλις ενημερώθηκε για την ημερομηνία των εκλογών έσπευσε να επισημάνει πως η ανακοίνωση αυτή από τον κ. Μητσοτάκη «συνοδεύτηκε από το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί «ακυβερνησίας ή σταθερότητας». Είναι το ίδιο δίλημμα που σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές κι από τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί όλοι τους θέλουν να αποσπάσουν τη στήριξη ή ανοχή του λαού σε μια πολιτική που τελικά είναι αυτή, που συσσωρεύει ακόμη περισσότερη αστάθεια κι ανασφάλεια».

 

Για τον Περισσό, σήμερα υπάρχει η δυνατότητα ευρύτερες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις να κάνουν το βήμα ανεξάρτητα από τις επιλογές που έκαναν μέχρι τώρα. «Να απορρίψουν τα κάλπικα διλήμματα που θα δυναμώνουν, αλλά και θα μεταλλάσσονται όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Να προσέλθουν στις εκλογές με ένα και μόνο κριτήριο: Κανένας από τους δύο και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους» όπως υπογραμμίζει

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 19 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα