ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 4:36:30μ.μ.
09
Ιουνίου

Εκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Η Υγεία σε πρώτο πλάνο μετά τα τραγικά περιστατικά των τελευταίων 48 ωρών

Κατηγορία Πολιτική

Στις θέσεις του για τη δημοσία Υγεία και στην αντιπαράθεση τους με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, στρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ το προεκλογικό του

ενδιαφέρον, χρησιμοποιώντας και το «φάλτσο» του «γαλάζιου» βουλευτή Σπύρος Πνευματικού, που έθεσε επί τάπητος το ζήτημα κόστους/οφέλους για την παροχή ιατρικής βοήθειας σε ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

 

Μέσα σε λίγες ώρες, έλαβαν χώρα τρία τραγικά περιστατικά με τους ασθενείς που απεβίωσαν σε Κω, Νέα Μάκρη και Χαλκιδική, αναμένοντας μάταια τα ασθενοφόρα, αναδεικνύοντας με τον πιο δραματικό τρόπο τις φοβερές ελλείψεις που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

Είναι προφανές ότι το ΕΣΥ ουδέποτε ανταποκρίθηκε απολύτως στις ανάγκες της κοινωνίες. Ωστόσο, με την πανδημία στην Ευρώπη γεννήθηκε μια νέα ευαισθησία για τα δημόσια συστήματα Υγείας με αποτέλεσμα να δοθούν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τεράστια ποσά για την αναβάθμιση τους, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Η ευρωπαϊκή αυτή πρακτική, αποτέλεσε ένα βασικό όπλο στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με τη μνημονιακή περίοδο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διέθετε τα αναγκαία κονδύλια για να καλύψει τα κενά και να εκσυγχρονίσει το ΕΣΥ. Κάτι που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δεν συνέβη.

 

Μάλιστα, επικαλούνται τα όσα άκουσε, χθες, από τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, ο Αλέξης Τσίπρας, για να αναδείξουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τομέα της Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα κυκλοφορούν στο Λεκανοπέδιο 52 νοσοκομειακά, την ώρα που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -εν μέσω Μνημονίου, δηλαδή- κυκλοφορούσαν 84.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η Νέα Δημοκρατία, αντί του παραγωγικού έργου, προτιμάει τα «προεκλογικά πυροτεχνήματα» περί δήθεν σχεδίου αναβάθμισης τους ΕΣΥ, το οποίο είναι στην πραγματικότητα σχέδιο ιδιωτικοποίησης και περαιτέρω υποβάθμισής του.

 

«Φάλτσο» Πνευματικού


Θεωρούν ότι αποκαλυπτική των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μέλλον της δημόσιας Υγείας στη χώρα μας, είναι η απάνθρωπη δήλωση του στελέχους και υποψηφίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Σπύρου Πνευματικού ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε να γίνεται διαλογή ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών, στη λογική της αναλογίας «κόστους-οφέλους».

 

Στον αντίποδα των λογικών που θυσιάζουν την Υγεία στον βωμό του κέρδους, αναφέρουν ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει έναν οδικό χάρτη για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ

 

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για:

 

Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος,


Μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, -μονιμοποίηση των συμβασιούχων,
15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας,


Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, -ένταξη στα ΒΑΕ και εισαγωγικό μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς,


Νέα δέσμη κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές.

 

Προβλέπεται επίσης ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ) και τη συγκρότηση 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7,5% του ΑΕΠ).

 

Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ για δημόσια δωρεάν και καθολική περίθαλψη όλων, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή τόπου διαμονής, υπογραμμίζουν πως μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, που πιστεύει στο ισχυρό κοινωνικό κράτος.

 

Συνεπώς, συμπληρώνουν, το δίλημμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο: Αν θα έχουμε ανασυγκρότηση και ισχυρό ΕΣΥ ή πλήρη διάλυσή του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 60 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα