Εκτύπωση αυτής της σελίδας
06
Σεπτεμβρίου

Εκλογικός νόμος: Ξανά στο προσκήνιο η αλλαγή του

Κατηγορία Πολιτική

Οι δύσκολοι πολιτικοί συσχετισμοί και η ανάγκη σταθερότητας

Πολιτική αντεπίθεση διαρκείας με αφετηρία τη ΔΕΘ και ορίζοντα τις εκλογές το 2023 σχεδιάζει το πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζοντας ότι οι διεθνείς συνθήκες προκαλούν αστάθεια και απαιτείται στιβαρή διακυβέρνηση, προσηλωμένη στο να βρει λύσεις στα μείζονα προβλήματα ακρίβειας που προκαλεί ο ενεργειακός «πόλεμος» λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής νέων κρίσεων. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προδιαγράφουν έναν εφιαλτικό χειμώνα τονίζοντας ότι δημιουργούνται νέες συνθήκες που θα προκαλέσουν κοινωνικές αναταράξεις. «Χρειάζεται να είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένοι ότι το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν σκληρά οι αντοχές μας» είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση που καλείται και η χώρα μας με τη σειρά της να αντιμετωπίσει.

 

Ξορκίζουν την αστάθεια

 

Με βάση τις νέες αυτές συνθήκες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον τονίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για σταθερές κυβερνήσεις. Για το λόγο αυτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου επανήλθε ξανά στο προσκήνιο, δεδομένου ότι από τις δίδυμες εκλογές δύσκολα θα προκύψει κυβέρνηση, καθώς με την υπόθεση των παρακολουθήσεων δυναμιτίστηκε μια επικείμενη πιθανή συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και μένει να φανεί το προοδευτικό μέτωπο που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ εάν θα σχηματιστεί και με τη συμμετοχή ποιων κομμάτων. Ρυθμιστικός παράγοντας είναι σίγουρα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις στο παρασκήνιο και για τον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η ελληνική λύση.

 

«Παράθυρο» για αλλαγή εκλογικού νόμου


Στο πρωθυπουργικό στρατόπεδο τονίζουν ότι ο εκλογικός νόμος (κλιμακωτό μπόνους στις δεύτερες κάλπες) πρέπει να αποτυπώνει τους εκλογικούς συσχετισμούς και να οδηγεί σε ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις, οι οποίες θα λαμβάνουν γρήγορα αποτελεσματικές και ουσιαστικές αποφάσεις. Και αντίστροφα πρέπει να αποτρέπεται η ακυβερνησία και ο σχηματισμός αδύναμων κυβερνήσεων ειδικά σε συνθήκες όπως αυτή που διανύουμε με τις διεθνείς εξελίξεις να λειτουργούν ως ντόμινο ανατροπών.

 

«Όταν ο Πρωθυπουργός αισθανθεί την ανάγκη να μιλήσει για το ζήτημα αυτό θα το κάνει στον χρόνο που ο ίδιος θα επιλέξει, αν το επιλέξει» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για πιθανή αλλαγή στον εκλογικό νόμο εν καιρώ. «Η χώρα δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια (πχ Ιταλία)» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή εξαιτίας της τοξικότητας καθίστανται δύσκολες οι συνεργασίες. Διαμορφώνεται ένα κλίμα που υποβαθμίζει την πιθανότητα συνεργασιών όχι με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο ελληνικός λαός αποφασίζει αλλά όταν υπάρχουν κόμματα που αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σημείωσε: «επί του παρόντος δεν υπάρχει συζήτηση, ούτε κανείς μου είπε να ετοιμάσω έναν καινούργιο εκλογικό νόμο, ούτε έχω συζητήσει κάτι σχετικό με τον Πρωθυπουργό», υπογράμμισε όμως ότι «το πολιτικό κλίμα του Σεπτεμβρίου είναι διαφορετικό από του Μαΐου, καθώς έχει αυξηθεί η τοξικότητα σε επίπεδο αντιπολίτευσης».

 

Όλα είναι ανοιχτά λοιπόν για πιθανή επαναφορά του συστήματος του «μπόνους» των 50 εδρών υπέρ του πρώτου κόμματος, ωστόσο δεν πρέπει να αψηφά κανείς ότι ο πρωθυπουργός λειτουργεί καθαρά θεσμικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 44 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)