Ποιοι θα φύγουν από την κυβέρνηση
Η πρώτη κίνηση που εξετάζεται είναι ο ευρύς ανασχηματισμός, Πρόσωπα που προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους ή δυσαρέστησαν με τις επιλογές τους μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.
Δύσκολο να πάρει τη θέση Στουρνάρα ο Παπασταύρου
Ο Γιάννης Στουρνάρας ετοιμάζεται ήδη να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών. Τη θέση του ετοιμαζόταν να αναλάβει ο Σταύρος Παπασταύρου, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το μήνυμα που έστειλαν οι Ελληνες πολίτες δεν διευκολύνει αυτή την τοποθέτηση αφού, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «πρέπει να μπει υπουργός Οικονομικών κάποιος με πολιτικό προφίλ και απήχηση στην κοινωνία».
Ενα από το ονόματα που κυκλοφορούσαν σήμερα για το υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό του Χρύσανθου Λαζαρίδη.
Τι θα γίνει με την Τράπεζα της Ελλάδος
Δύσκολο θα είναι επίσης να αναλάβει ο Γιάννης Στουρνάρας την Τράπεζα της Ελλάδας, όπως είχε προσχεδιαστεί από τον Πρωθυπουργό το προηγούμενο διάστημα. Σε σημερινές του δηλώσεις, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τον Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν νομιμοποιείται να διορίσει νέο διοικητή στην ΤτΕ, εννοώντας ότι δεν μπορεί εκεί να τοποθετήσει τον Γιάννη Στουρνάρα.
Στελέχη της Ελιάς και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα κάνει διπλό άνοιγμα στον ανασχηματισμό που έρχεται. Θα τοποθετήσει περισσότερα στελέχη της Ελιάς στην κυβέρνηση, όπως άφησε ήδη να εννοηθεί σε δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τα ονόματα που ακούγονται ήδη ότι θα υπουργοποιηθούν από την Ελιά είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Αναμένεται επίσης να γίνει πρόταση σε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να μπουν στην κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πρόσωπα όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Βασίλης Οικονόμου αναμένεται να δεχθούν πρόταση να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.
Από τον χώρο της ΝΔ, πληροφορίες αναφέρουν ότι από την κυβέρνηση αναμένεται να αποχωρήσει ο Αδωνις Γεωργιάδης και να εισέλθει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος έχασε τη βουλευτική του έδρα όταν μπήκε υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.
Πάντως η αίσθηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι οι επόμενες κινήσεις θα γίνουν σε συνεργασία με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο ο οποίος αν και έχασε περί το 30% της εκλογικής του απήχησης σε σχέση με τις βουλευτικές του 2012 νιώθει «θριαμβευτής» επειδή δεν κατέρρευσε εντελώς το κόμμα του.
Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Τι πιστεύει ο πρωθυπουργός για το αποτέλεσμα
Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε αφού το εκλογικό αποτέλεσμα δεν σηματοδοτεί ανατροπή της κυβέρνησης. Από την άλλη οι τρεις μονάδες διαφορά συνιστούν ήττα της ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς στη δήλωση του από το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε ότι πήρε το μήνυμα των πολιτών. Είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρω ότι περάσαμε δύο δύσκολα χρόνια. Γύρισα όλη την Ελλάδα. Άκουσα τους πολίτες προσεκτικά. Γνωρίζω τα προβλήματά τους. Γνωρίζω τι και πώς πρέπει να αλλάξει. Και θα προχωρήσουμε γρήγορα. Όσο γίνεται πιο γρήγορα».
Αμφισβητούν τις επιλογές του πρωθυπουργού
Το εσωκομματικό κλίμα στη ΝΔ είναι βαρύ, αφού πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη αμφισβητούν τις επιλογές προσώπων που καταπόντισαν τα ποσοστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η επιλογή του Γιάννη Ιωαννίδη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, του Αρη Σπηλιωτόπουλου στον δήμο Αθήνας αλλά και τοπικές ήττες, όπως η επικράτηση του ανεξάρτητου Νίκου Σταυρογιάννη στον δήμο Λαμίας, ενάντια στον κομματικό υποψήφιο και προστατευόμενο του Χρήστου Σταϊκούρα Γιώργο Κοτρωνιά, έφεραν γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος. Πολλοί αμφισβητούν ακόμη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όπως φάνηκε από τη χθεσινοβραδινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος χαρακτήρισε «ήττα της ΝΔ» το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.
Πηγή:iefemerida.gr