ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 8 Μαΐου 2021 - 7:07:50π.μ.

banner468x60

24
Μαΐου

Για πρώτη φορά με σταυρό προτίμησης η Ευρωκάλπη

Κατηγορία Πολιτική

Αύριο, Κυριακή, οι κάλπες ανοίγουν και οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται να δηλώσουν με σταυρό προτίμησης τους υποψηφίους ευρωβουλευτές που προτιμούν να στείλουν στις Βρυξέλλες.

Ο καθένας μπορεί να βάλει έως τέσσερις σταυρούς στο ψηφοδέλτιο που προτιμά, το οποίο και θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των 42 συνδυασμών που κατεβαίνουν σ' αυτές τις εκλογές. Συνολικά κάθε συνδυασμός, που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές έχει δικαίωμα να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο μέχρι και 42 υποψηφίους, αριθμό δηλαδή διπλάσιο από εκείνο των 21 ευρωβουλευτών που εκλέγει η Ελλάδα. Παράλληλα, καθιερώθηκε πως στα ψηφοδέλτια θα εφαρμοστεί η ποσόστωση υπέρ των γυναικών, όπου το ένα τρίτο των υποψηφίων πρέπει να απαρτίζεται από το λεγόμενο «ασθενές φύλο».

 

Όπως πάντως και στις προηγούμενες αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, ώστε κάποιος συνδυασμός να μπορέσει να εκπροσωπηθεί.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Γύρω στις 21.30 με 22.00 το βράδυ αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών.

 

Τα επίσημα αποτελέσματα πάντως αναμένεται να ξεκινήσουν να μεταδίδονται μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία είναι να κλείσουν πρώτα οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα των χωρών της ΕΕ. Τα αποτελέσματα σε όλες τις χώρες θα ανακοινωθούν την Κυριακή.
Ευρωεκλογές: Πώς θα ψηφίσει η Ευρώπη

Την Πέμπτη ψήφισαν οι πολίτες σε Βρετανία και Ολλανδία, ακολούθησαν την Παρασκευή η Τσεχία (ψηφίζουν και το Σάββατο). Σήμερα οι κάλπες ανοίγουν σε Ιρλανδία, Λετονία, Μάλτα, Σλοβακία και Ιταλία (οι Ιταλοί ψηφίζουν δύο ημέρες) και την αύριο ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Τα 42 κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων είναι τα εξής:

 

Ένωση Κεντρώων

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

ΟΚΔΕ

Α.Σ.Κ.Ε.

Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας

Κοινωνία

ΚΕΑΝ

Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας

ΛΑΟΣ

Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών

ΚΚΕ

Το Ποτάμι
Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Σώζω τα Πλούτη των Ελλήνων, Πανεργατικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος

Λαϊκός Σύνδεσμός -Χρυσή Αυγή

Γέφυρες Δημιουργία Ξανά

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα

Λευκό

Δημοσθένης Βεργής Έλληνες Οικολόγοι

Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο

ΟΑΚΚΕ

Ελευθερία

Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία

Εθνικό Μέτωπο

Ελιά

Πράσινοι- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία

ΜΛ ΚΚΕ

Νέα Δημοκρατία

Κολλάτος - Ανεξάρτητο Πολιτικό Κίνημα - Οικολογικό Ελληνικό

Ελπίδα Πολιτείας
Παναθηναϊκό Κίνημα

Δραχμή

Οικολόγοι Πράσινοι και Κόμμα Πειρατών

Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο

Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό

Σχέδιο Β΄

Σοσιαλιστικό Κόμμα

Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες

ΣΥΡΙΖΑ

Κοινωνία Αξιών

Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας

Πατριωτική ΄Ενωση - Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση

Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ευρωπαϊκό Αντιμνημονιακό Μέτωπο, Πανελλήνιο 'Αρμα Πολιτών, Πυρίκαυστος Ελλάδα, Ελληνικό Κίνημα 'Αμεσης Δημοκρατίας

 

Όσον αφορά στις Δημοτικές Εκλογές, στους δήμους που η εκλογή γίνεται στο δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων συνδυασμών χωρίς να δηλώσουν σταυρό προτίμησης.

Το ίδιο συμβαίνει και στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, που η εκλογή θα κριθεί αυτήν την Κυριακή. Εξαίρεση αποτελεί η Περιφέρεια Ηπείρου, που εξέλεξε περιφερειάρχη τον κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη από την πρώτη Κυριακή.

Πηγή:parapolitika.gr

Διαβάστηκε 273 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα