ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 5:38:11π.μ.
10
Απριλίου

Η Ευρώπη αργεί, ο Μητσοτάκης βιάζεται και οι πολίτες δεν αντέχουν

Κατηγορία Πολιτική

Με πληθωρισμό να τρέχει κοντά στο 8,9%, με την ακρίβεια στα ύψη και με το ενδεχόμενο να κλείσει η ροή φυσικού αερίου και πετρελαίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να περιμένει πότε η γραφειοκρατία των Βρυξελλών θα αποφασίσει να προχωρήσει σε μια κοινή στρατηγική κάλυψης των ενεργειακών αναγκών – Η χώρα πρέπει να οχυρωθεί με εθνικές παρεμβάσεις

 

Όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από το Οικονομικό φόρουμ των Δελφών το φάντασμα του λαϊκισμού είναι εδώ και φουντώνει λόγω της φτώχειας, της οικονομικής δυστοκίας και του της ενεργειακής ένδειας και βεβαίως πολύ σύντομα κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε οικονομικό εκτροχιασμό, αλλά και σε κοινωνικές εκρήξεις και πολιτικές ανωμαλίες.

 

«Περιμένω αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Αν αυτό δεν γίνει θα εξαρτηθεί από τα κράτη-μέλη η στήριξη των πολιτών. Θα υπάρξει δημοσιονομικό κόστος», τόνισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιώντας παράλληλα ότι «αν δεν κινηθούμε θα αυξηθεί ο λαϊκισμός στην Ευρώπη».

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε το αυτονόητο, ότι πρέπει να σπάσει ο δεσμός μεταξύ φυσικού αερίου και τιμών ρεύματος. Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι ζήτησε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. «Έχουμε μια αγορά που σήμερα δεν λειτουργεί, οι τιμές φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί δέκα φορές, υπογράμμισε. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης ώστε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση αλλά και την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες».

 

Παράλληλα τόνισε ότι είναι λάθος να γίνει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν είναι υπέρ της απόλυτης απαγόρευσης των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου και ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή τάσσεται «κατά» γιατί θα είναι «σαν να πυροβολούμε το πόδι μας» δεδομένου ότι ο «πόνος» θα είναι μεγαλύτερος για την Ευρώπη παρά για τη Ρωσία.

 

Δυστυχώς στην Ε.Ε. υπάρχει έλλειμμα συνεννόησης και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των Βρυξελλών εμποδίζουν κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Η νομενκλατούρα της Ένωσης κινείται με ταχύτητες χελώνας στην αντιμετώπιση της κρίσης.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να οχυρώσει τη χώρα με εσωτερικές εθνικές πρωτοβουλίες για να μην βρεθούμε προ οδυνηρών καταστάσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, εκτός από τις μεγάλες πρωτοβουλίες με τον σταθμό της Ρεβυθούσας, με την αγορά φορτίων LNG, με το σταθμό της Αλεξανδρούπολης, αλλά και με τις μελλοντικές εξορύξεις σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με ταχύτητες του φωτός για να καλύψει το κόστος του ρεύματος και την απώλεια των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

 

Προφανώς κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα τιναχτεί στον αέρα ο προϋπολογισμός. Όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να μείνει το ελληνικό κράτος με τα χέρια «σταυρωμένα». Δεν μπορεί να μπουν οι αριθμοί πάνω από τους ανθρώπους και αυτό το απέδειξε ο ίδιος ο Μητσοτάκης κατά την περίοδο των σκληρών lockdown όπου και πάλι παρέκκλινε του προϋπολογισμού και κάλυψε την κοινωνία εκτός δημοσιονομικού χώρου. Το ίδιο είναι αποφασισμένος να κάνει και τώρα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς τους μηχανισμούς δημοσιονομικής εποπτείας, αλλά και προς τις Βρυξέλλες ότι η χώρα μας θα πρέπει να διαθέσει μέχρι το τέλος του 2022 από τα αποθεματικά, επιπλέον 2 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ με ότι μπορεί κάτι τέτοιο να σημαίνει. Η κρατική παρέμβαση είναι λοιπόν επιβεβλημένη παρά τις εμμονές της Ε.Ε. περί δημοσιονομικής σταθερότητας. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιπλέον στήριξη των νοικοκυριών και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να πείσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την ανάγκη αυτή της εθνικής παρέμβασης. Η κρίση θα είναι μεγάλης διάρκειας, η λύση από την Ευρώπη αργεί και ο Μητσοτάκης βιάζεται…

 

 

 Κώστας Τσιτούνας

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

 

 

Διαβάστηκε 61 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα