ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 1:24:52μ.μ.
15
Μαρτίου

Χάνεται η ημερομηνία της 20ής Μαρτίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Κατηγορία Πολιτική

Με ένα ακόμα Εurogroup, αυτό της 20ής Μαρτίου, να χάνεται ως σταθμός για τη συμφωνία με τους δανειστές, η κυβέρνηση αναζητά επαρκή… πολιτικά «αντίμετρα» για να ισορροπήσει τις ανησυχίες που εκδηλώνονται ευρύτερα, αλλά και στο εσωτερικό της για την παράταση των διαπραγματεύσεων.

Οι συζητήσεις με τους δανειστές υποτίθεται ότι συνεχίζονται, χωρίς όμως να έχει γίνει αντιληπτή κάποια σημαντική πρόοδος ως προς τα μείζονα θέματα επί των οποίων διαπιστώθηκε χάσμα στις πρόσφατες διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

 

Το μόνο που μπορεί να ελπίζει πλέον η κυβέρνηση στο Eurogroup της Δευτέρας είναι μία γενικόλογη διαπίστωση προόδου, με το χρονοδιάγραμμα να πηγαίνει ολοένα και πιο πίσω. Ακόμα και κάποιες τελευταίες προσπάθειες που γίνονται, ώστε να υπάρξει τηλεδιάσκεψη που θα βελτιώσει τη σύγκλιση απόψεων δεν συγκεντρώνει πολλές ελπίδες.

 

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη στις 24 και 25 Μαρτίου για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ. Ο πρωθυπουργός πιθανόν να έχει επαφές στο περιθώριο με ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες, αναζητώντας μία ώθηση στις συζητήσεις, αν και η λεγόμενη πολιτική διαπραγμάτευση φαίνεται να έχει χάσει την όποια δυναμική της. Εκτός κι αν βοηθήσει στο σκοπό αυτό η παρουσία όλων των ηγετών, του κ. Τσίπρα περιλαμβανομένου, στο… Βατικανό, όπου θα τους υποδεχθεί ο Πάπας Φραγκίσκος!

 

Στο μεταξύ η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει πολιτικά το «κενό» που φαίνεται ότι υπάρχει ως προς τους χρόνους ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν απορροφήσει για μία ακόμη φορά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των υπουργών και του Μαξίμου, αλλά με ισχυρή πλέον την πιθανότητα αυτές να τραβήξουν έως τον Μάιο, προκύπτει η ανάγκη να αναδειχθούν κι άλλα θέματα στην καθημερινή ατζέντα της κυβερνητικής δράσης. Η όξυνση της πολιτικής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση δίνει μία διέξοδο, ωστόσο αναζητείται και τρόπος για να αξιοποιηθεί παραγωγικά όλος αυτός ο χρόνος και να χάσει η κυβέρνηση στοιχήματα όπως η καθημερινότητα και η αντιμετώπιση προβλημάτων, που τροφοδοτούν την δυσφορία και αγανάκτηση των πολιτικών, επιβαρύνοντας κι άλλο το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα. Ήδη οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μία απογοητευτική εικόνα, που δεν σχετίζεται μόνο με την πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά με τη συνολική πορεία της κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με απόλυτα πληροφορίες θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις αλλά ο κύριος όγκος των αντιμέτρων θα προσανατολίζεται σε:

    αυξήσεις κοινωνικών δαπανών (στους τομείς υγείας και παιδείας)
    αυξήσεις επιδομάτων στήριξης για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα

 

Σημειωτέον ότι τα εν λόγω ζητήματα, σε συνδυασμό με τη σύνθεση των μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα από το 2019, αλλά και τα εργασιακά αποτελούν τα βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης. Με τις  διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων να συνεχίζονται και σήμερα και αύριο,  ώστε στο τέλος της εβδομάδας να  κάνουν ταμείο οι επικεφαλής.

 

Θέλουν να κλείσουν το SLA- επόμενος «σταθμός» η Ρώμη


Στην τελική ευθεία για το eurogroup της 20ης Μαρτίου, στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει την τεχνική συμφωνία. Αν αυτό δε συμβεί όμως, προφανώς το σήριαλ θα έχει και συνέχεια. Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει στην ατζέντα τη συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, με την αντιπαράθεση ΔΝΤ και Γερμανίας στο επίκεντρο.


Το επόμενο επεισόδιο πάντως, θα παιχτεί σίγουρα στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη (25 Μαρτίου), οπότε κυβερνητικοί παράγοντες προϊδεάζουν πως εκεί θα κριθούν πολλά.

 

Στην Αθήνα ο Πιτέλα την Παρασκευή


Ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα.


Με ενδιαφέρον επομένως αναμένονται οι δηλώσεις του τελευταίου για τα εργασιακά καθώς στο παρεθλόν έχει στηρίξει ανοιχτά την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι «πρέπει να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα δεν θα αποτελεί εξαίρεση στα εργασιακά».

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 237 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα